Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi forma, yeni sezon formaları, üç büyükler forma, galatasaray forma 2015, beşiktaş forma 2015, fenerbahçe forma 2015

        Aslı ÖZTÜRK / HT CUMARTESİ

        F utbolseverler lig fikstürünü ve yeni transferleri merak ettikleri kadar artık yeni sezon formalarını da bekler oldu. Özellikle üç büyük kulübün her sezon kendini yenileyen, estetik ve konforda birbirleriyle yarıştığı formaları tanıtılır tanıtılmaz takımların kendi mağazalarında yok satmaya başlıyor. Taraftarlar bu formaları maça giderken giymenin yanı sıra önemli galibiyetlerin yaşandığı haftalarda ya da günlük hayatta da rahatlıkla giyiyor. Zira onlarlar da trendlerden nasibini alıyor, yeni sezon kıyafetlerle rahatlıkla kombinlenebiliyor.

        SLIM FIT KESİMLER MODA OLDU

        Uzun kollu formalar, göbeğe kadar çekilmiş şortlar giyen 22 adamın futbol maçını izliyorsanız yıllar yıllar öncesine gitmişsiniz demektir. Zira futbolcu formaları her geçen sezon santim santim daralarak bugünkü halini aldı. Artık onlar sadece bir forma değil şık birer bluz olarak da kullanılıyor. Milimetric mağazalarının kurucusu ve stil danışmanı Kağan Gökalp “Günümüzde erkekler dar kesim kıyafetleri tercih ediyor, bu da formaların dizaynına yansıyor. Dar kesim formayla sahaya çıkan ilk takım İtalya Milli Takımı’ydı. Onların başlattığı bu trendi tüm dünya kulüpleri benimsedi” diyor. Formalarda dar kesimi İtalyanların başlatmasına şaşırdık mı; elbette hayır. Zira günümüz erkek modasını etkisi altına alan İtalyan tarzının alameti farikası bu, dar kesim... Tabii bir de futbolcuların göstermek istedikleri atletik fizikleri var. Gökalp, “Futbolcuların fizikleri eskiye nazaran daha iyi. Hepsi kaslı ve üçgen vücutlu. E doğal olarak bunu sergilemek istiyorlar. Bunun için de en iyi yol dar formalar” ifadesini kullanıyor. Ancak formaların günlük hayatta bu kadar yer bulmasının bir başka sebebi daha var, konfor... Ünlü stil danışmanı Ceyda Balaban, “Formaların insanlar arasında trend olmasının ürünlerin şıklığıyla alakası yok. Artık ‘moda’ kavramı değişti. 70’lerdeki gibi sınırları belli olan moda akımları yok. Mesela son yıllarda bütün kıyafetlerin altına spor ayakkabı giyilebiliyor. Ama bu bir akım yaratmak için değil, kişiler kendilerini rahat hissetmek istedikleri için ortaya çıkmış bir durum. Aynı şey formalar için de geçerli. Kumaşlarda kullanılan teknoloji ve kişilerin daha rahat hissetmesi için düşünülen detaylar insanları günlük hayatta da forma giymeye yönlendiriyor olabilir” diyor.

        FORMA YÜZÜNDEN TAKIM TUTULUR MU?

        Real Madrid’in pembe, Galatasaray’ın mor forması derken futbol kulüplerinin çoğu yeni sezon formalarından birinde feminen renkleri kullanmaya başladı. Üç büyüklerden bu akıma uymayan ise sadece Fenerbahçe oldu. Peki ama pembe, kırmızı, mor gibi renklerin formalarda kullanılmasının sebebi ne? Hele de takımın ana renkleriyle alakası olmadığı halde. Konuyla ilgili olarak Kağan Gökalp, “Kulüpler forma satışlarından büyük paralar kazanıyor. Formalarda feminen renklerin kullanılması fanatik erkekleri kızdırsa da bu kadın taraftarlara daha çok satış yapabilmek için mantıklı bir yöntem” yorumunu yapıyor. Tasarımcı Aslı Filinta ise renklerin gücüne inanıyor: “Şahsen siyah-beyazın kontrasının ve çizgili formaların peşine düşerek Beşiktaşlı oldum. Bu sebeple formaların insanların hangi takımı seçeceğine dahi etki edebildiğini biliyorum. Pembe ve mor gibi renklerin kullanılmasının kadın taraftarların daha çok ürün tüketmesine yönelik bir strateji olduğunu düşünmüyorum. Bence kulüpler renklerin verdikleri mesajlarla insanları etkilemeye çalışıyor.”

        Ceyda Balaban: Formaların popüler olmasının sebebi modayla etkileşim içinde olmaları değil. Eğer o yıl dünya çapında bir olimpiyat yapıldıysa ya da Dünya Kupası varsa, kısacası yılın popüler olayı bir sportif faaliyetse bu insanların sosyal hayatına da sirayet ediyor.

        Kağan Gökalp: Futbolcu formaları o dönemde moda olan giyim tarzından etkilenilerek yapılıyor. Formalar modayı değil, moda formaları etkiliyor.

        Aslı Filinta: İnsanlar kendilerini bir gruba ait hissetmeyi seviyor, bunun modaya uyabiliyor olması da gündelik hayattaki kullanımını kolaylaştırıyor. Ben sportif ürünlerin modayla uyumlu üretildiklerini düşünüyorum. Moda mı formayı, forma mı modayı etkiliyor?

        Kumaş parçası değil, teknoloji harikası

        Yeni nesil formalar renkli birer kumaş parçası olmaktan çok daha ötede. Farkı anlayabilmek için Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi ünlü takımların formalarını üreten Nike ve Adidas markalarının üretim detaylarını öğrendik.

        NIKE: 1 FORMA 13 PLASTİK ŞİŞEDEN ÜRETİLİYOR

        Sporculara konfor ve performans sağlamaya özen gösteriyoruz. Formaların yapımında, oyuncuların daha kuru, serin ve hafif kalmasını sağlayan Dri-FIT teknolojisini kullanıyoruz. Bu malzeme teri bedenden daha hızlı çekerek tenin hızlı kurumasını sağlıyor. 3 boyutlu yapısıyla da cildin etrafında hava boşluğu yaratıyor. Formaları dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilen kumaşlardan yapıyoruz. Çevre dostu her bir forma için (üst ve şort) 13 adet geri dönüştürülmüş plastik şişe kullanıyoruz.”

        ADIDAS: ISIYI SABİTLİYOR

        Adidas’ın formalarında ClimaCool® adlı teknoloji sayesinde vücudun en çok ısınan bölgeleri tespit ediliyor ve özel tasarlanmış havalandırma kanallarıyla iç ve dış hava akımı oluşturuluyor. Böylece vücudun kuru ve serin kalması sağlanıyor. Bu da sporcuların vücut ısılarını maç boyunca ideal seviyede tutuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ