Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Kadınların korkulu rüyası, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç , Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

        Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan dışarı çıkışı "idrar kaçırma" olarak tanımlanmaktadır. Bu durum pek çok kadında utançlık ve sıkıntı yaratır. Bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli olarak da kendini gösterebilir. Birçok kadınımız bundan şikâyetçidir.

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç , Sosyal ve kişilerin aktiviteleri etkileyebilen bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmek için ve hayat kalitesini artırabilmek için farklı çözüm olasılıkların olduğunu söylüyor.

        Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız ve bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız uzmana başvurmalısınız. İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız ve tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız da uzman görüşü almanız faydalı olacaktır. Böylece eğer varsa idrar kaçırmanızın nedeni ve tipi saptanarak en iyi tedaviye giden yolda ilk adımı atmış olursunuz. Doktorunuz ile idrar kaçırma konusunu açıkça konuşmanız, tedavi seçeneklerini öğrenmenizi ve bir zamanlar yaşadığınız tam ve aktif yaşam tarzını yeniden kazanmanızı sağlayabilir.

        İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ

        En sık görülen neden idrar torbası enfeksiyonudur. Bu durumda idrar torbası sinirleri aşırı uyarılır ve sıklıkla tuvalete yetişememe tarzında idrar kaçırma meydana gelebilir.

        Basit ve tedavi edilmesi kolay olan bu hastalık dışında idrar kaçırmaya neden olan durumlar şunlardır:

        Yaşlılık, idrar torbasını destekleyen kasların zayıflaması ve hasar görmesine sebep olabilir ve stres tipi idrar kaçırmaya yol açabilir.

        İdrar yolu taşları, idrar yolu tümörleri gibi idrar yolunu etkileyen hastalıkların ilk işareti idrar kaçırma olabilir.

        Sinirsel hastalıklar,

        Alzheimer,

        Parkinson hastalığı,

        Zor doğumlar,

        Gebelik dönemi,

        Şeker hastalığı

        Bel fıtığı operasyonları sonrası veya omuriliği etkileyen bazı hastalıklarda yine idrar kaçırma şikâyeti olabilir.

        İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ GÜNÜMÜZDE ÇOK KOLAY

        İdrar kaçırması olan hastanın tedavi seçimi şikâyetlerinin ağırlığına ve muayene bulgularının değerlendirilmesine bağlı olarak yapılmaktadır. Hastanın şikâyetleri hafifse ya da sıkışma tarzında idrar kaçırma varsa ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilir ve hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Eğer hastanın şikâyetleri ciddiyse, ped kullanıyor ve idrar kaçırma sosyal hayatını etkiliyorsa seçilecek tedavi yöntemi ameliyattır.

        Günümüzde hem lazer hem de sınırlı uyuşturma kullanarak küçük bir kesi ile cerrahi ameliyatlar yapılmaktadır. Ameliyat olan hasta tek seansta ve birkaç saat içinde klinikten ayrılmaktadır. Operasyonların % oranı çok yüksektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ