Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Onlar yeni dünyanın ünlüleri, internet fenomenleri, youtube fenomenleri, heja bozyel, süperstar bloggerlar

        Heja BOZYEL / HT CUMARTESİ

        Youtube’da hâlâ kedi videoları, konuşan köpekler ve bebeklerle dolu videoları izliyorsanız yanlış yoldasınız. Devir artık Youtube yıldızlarının, süperstar blogger’ların! Dahası, bu dünyada 16 yaşından büyükler yaşlı, yetişkinler kreşlere kapatılıyor, çocuklar milyon dolarlar kazanıyor.

        Londra’da, şahane tarihi bina Alexandra Palace’ta gerçekleşen “Summer In The City” etkinliğiyle yeni medya düzeni ve yeni ünlülerle gerçek anlamda yüzleşme fırsatı buldum. Bir kere yaşı 11-16 arasında olan gençler adeta Madonna konserine gider gibi hazırlanarak sabahın çok erken saatlerinde mekânın önünde kuyruk oluşturmuşlardı. Geçen yıl düzenlenen etkinliğe 6 bin hayran katılmış; bu yılsa katılımcı sayısı 8 bin 500’dü. Summer In The City, Youtube ünlülerinin kendi çabalarıyla düzenlediği ve Youtube tarafından da gerçekleştirilen bir “hayran ve ünlü buluşması” organizasyonu. Aynı zamanda 1 milyondan fazla takipçisi olan vlogger’ların Youtube tarafından ödüllendirildiği bir tören kısmı da var.

        16 yaşından büyüklerin yaşlı muamelesi gördüğü, ebeveynler için “yetişkin kreşi” bölümünün olduğu, her renkte saçın uçuştuğu, güzellik blogger’ı kızların profesyonel bir model gibi poz verdiği, bizim hiç tanımadığımız komedyen ve müzisyenlere ilah gibi davranılan yeni bir dünya bu. Ve aslında yakın geleceğin ya da bugünün ta kendisi!

        GENÇLER TELEVİZYONU BIRAKIYOR

        Variety Dergisi’nin 13-18 yaş arası gençlerle yaptığı araştırmaya göre artık ABD’de gençler için Youtube ünlüleri televizyon ünlülerinden daha heyecan verici. Televizyon kanalları ve yapım şirketleri de artık bunun farkında. Mesela geçen yıl Disney, “Maker Studios” adlı Youtube kanalları ajansını 950 milyon dolara satın aldı! Yapılan araştırmalar, gençlerin haftalık Youtube videosu izleme oranının, yetişkinlerin haftalık televizyon izleme oranından 1 saat fazla olduğunu belirliyor. Bu elbette ki Youtube televizyonu yok edecek anlamına gelmiyor ama yeni bir sistemin geldiğinin de kanıtı...

        YENİ DÜNYAYA GİRİŞ

        Aramızda hiçbir Youtube kanalına abone olmamış ve hatta Youtube kanalı nedir bilmeyenler varsa hece hece ilerleyelim... Google+ hesabı ya da Youtube hesabı olan herkes bir Youtube kanalı açabiliyor. Bunu telefonunuzdan bile yapabiliyorsunuz. Sonra buraya istediğiniz konuda kendi başınıza veya arkadaşlarınızla hazırladığınız amatör ya da profesyonel videoları yüklüyorsunuz. İsterseniz banyoda duş başlığıyla şarkı söylerken video çekin, isterseniz anneannenizin tarifleriyle börek pişirin. Ama çok abonenizin olması için en önemli şart, videonun paylaşılabilir olması... Şimdi sizi profesyonellerin ellerine bırakıyorum...

        Eski televizyoncu ve stand-up yıldızı “Barely Political” kanalından Todd Womack’ın 8 milyon abonesi var. Womack, “Paylaşılabilir olması demek herkesin ilgisini çekebilecek ve çok uzun olmayan video demek” diyor. Mark Douglas, Bryan Olsen ve Tom Small ile birlikte açtıkları Barely Political kanalında en çok ilgi çeken şey müzik videoları. Sıradan müzikler değil bunlar. Mesela Obama’yı ti’ye alan “I Got A Crush On... Obama” videosu tam bir internet fenomeni. İlk izlediğimde gülmekten yerlere yatmış ve hem bunu yapanlara hem de bu şarkı ve videoyu sindiren başkana “Helal olsun” demiştim. Bir diğer yıldız, JamiesFace ise “Kendinizi yüzde 100 olduğunuz gibi yansıtmanız gerek” diyor. Bunlara bir de farklı ve güzel bir ses ile iyi bir diksiyon eklenince gerçek ünlü olunabileceğini belirtiyor.

        İSTER AVATAR’I BAŞTAN ÇEK İSTER KENDİ FİLMİNİ

        Todd Womack ile Youtube ofisinde tanıştım ve sohbet ettik. Womack, Youtube ünlüleri arasında yaşı en büyük olanlardan. Biz Womack ile sohbet ederken çevremiz maksimum 17-18 yaşlarında olan gençlerle doluydu. Youtube’un, kapılarını isteyen herkese açık tuttuğu stüdyolarını kullanmak için bekliyorlardı. “Youtube ünlüsü” olmak için... Stüdyolarda yok yok! Avatar filminin efektlerini hazırlayabileceğiniz kadar donanımlı bir stüdyo.

        YILLIK KAZANCI 2 MİLYON

        Tabii Youtube’a videolar hazırlamak için illa bu stüdyoları kullanmak şart değil. Evinizde, dolmuşta, vapurda, okulda da çekebilirsiniz. Önemli olan düzenli aralıklarla videolarınızı yayınlamanız. Eğer gerçekten başarılı olursanız bu işten para da kazanabilirsiniz. Mesela Tyler Oakley. En popüler “vlogger”, yani video-blogger’larından biri. Korumasız gezmesi imkânsız çünkü o yürürken sanki Brad Pitt geçiyormuş gibi çığlıklar yükseliyor. LGBTİ destekçisi olması onu en çok sevilenlerden biri haline getirmiş. Ayrıca çok cana yakın. Tam 4.5 milyon takipçisi var. Yıllık kazancı ise 973 bin dolar. Yani ortalama 2 milyon TL.

        BAŞARININ SIRRI ULAŞILABİLİRLİK

        Youtube ünlüsü vlogger’ları böylesine popüler kılan, yeni dünya düzeninin celebrity’leri haline getiren en önemli nokta ulaşılabilir olmaları. Arada ne bir menajer var ne de bir PR ajansı. Hayran ve ünlü bire bir etkileşim halinde. Sosyal medyanın herkesi herkesle yakınlaştırdığı ve “ulaşılmaz” olmayı demode kıldığı günümüz sistemi için en önemli özellik bu. Ancak tabii ki işin ticarete dökülmesi, bir endüstri haline gelmesi nedeniyle değişik yapılanmalar da başlamış. Mesela “multi kanal” denilen bir sistem var. Bu sistem bir ajans gibi işliyor. Türkiye’de de faaliyette olan ajanslar var. Gelecek vaat eden vlogger’lar ile anlaşan ajanslar, bünyelerinde farklı kanalları topluyor ve onların gelişmesine katkıda bulunuyor. Karşılıklı bir kazanç sağlasa bile internet medyasını da klasik medya haline getirme ‘riski’ olan bir sistem bu. Ama belli ki artık çok geç! Yetişkinler için kreşlerin kurulduğu bir zamanda eski düzene dönmek söz konusu olamaz...

        Türkçe’ye çeviri

        Ünlü Youtube videolarının çoğunluğunun başka dillerde olması, Türkiye’de çok izlenmelerinin önüne geçiyor. Ama Youtube’un “altyazı” özelliği bu soruna çözüm getiriyor. İsteyen her kullanıcı Youtube’un “Captions” özelliğinden faydalanarak videolara altyazı yazabilir.

        Ödüllü kanallar

        Bu yıl Youtube’da 1 milyon takipçiye ulaşarak ödül kazananlar şöyle: The Diamond Minecart, UKFmusic, BBC Radio1, Thatcher Joe and the Slow Mo Guys.

        Ergenlikten yeni çıktı!

        Summer In The City etkinliğinin kurucusu Tom Burns (@Tomrpi), gencecik ve çok yakışıklı bir genç. 2009’da başlattığı etkinlikte o da gerçek bir stardı.

        Türk ünlüler

        Şimdilik Türkiye’de takipçisi 1 milyona ulaşan vlogger yok. Ama yaklaşanlar var. Şu an bizim “en ünlü” vlogger’larımız şunlar:

        1- Makyaj ve güzellik videoları olan Sebi Bebi

        2- Gülse Birsel tarafından keşfedilen mizahçı Aslı İnandık

        3- Oyunlar hakkında program yapan Turuncu Levye

        4- Yine güzellik kanalı olan Duygu Özaslan

        5- Nefis Yemek Tarifleri adlı yemek kanalı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ