Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Motif belli; birikimiyle yoran, sosyal hayatıyla ezen, statü sahibi kadına “Elveda”, tecrübesiz ve erkek tahakkümüne hazır kadına “Merhaba”, Erkekler Truvalı Helen’e âşık olup Külkedileriyle evleniyor

        Sırma KARASU / HT CUMARTESİ - Aslı ÖZTÜRK / HT CUMARTESİ

        Paris’in gönlünü çalıp Truva Savaşı’na neden olan Helen’i mi yoksa İbrani mitolojisine göre Adem için yaratılan ilk kadın olan ama bu plan ona pek uymadığı için yerini Havva’ya bırakan Lilith’i mi? Sadece magazin değil edebiyat ve mitolojide de ulaşılmaz kadınlar var. Mesela Bihter Ziyagil. Zor kadın Bihter’le başa çıkamayan Behlül’ün tek çıkış yolu olarak gördüğü Nihal’i tercih etmesi tam bir “zor kadından süt limana” geçiş. Ancak gerçek bir zor kadın olan Bihter en son çare kendini öldürerek yine de bu izdivaca engel olur. Zaten hangi edebiyat eserinde zor kadın sonunda kendini imha etmez ki? Tabii bunda bu eserlerin erkek elinden çıkıyor olmasının payı büyük, bir nevi gerçek hayatta yanan canlarını ve kırılan gururlarını kurguda tedavi etme durumu. Şöyle bir çevrenizdeki erkekleri düşünün. Aralarında zor kadının ulaşılmazlığı yüzünden perişan olmamış, “Valla köyden kız alıcam” dememiş var mı?

        SATRANÇ MI OKEY Mİ?

        Kariyerli, kendine ait bir hayatı olan ve dolayısıyla erkeklerin etrafında pervane olduğu güçlü kadın -ya da erkeklerin tanımıyla zor kadın- elbette erkek egosuna pek de iyi gelen bir şey değil. Magazin dünyasında da bu zor kadından süt limana geçiş mevzusu çok. Motif belli; birikimiyle yoran, sosyal hayatıyla ezen, statü sahibi kadına “Elveda”, tecrübesiz ve erkek tahakkümüne hazır kadına “Merhaba”. Süt liman kadınların ortak özelliği genç olmaları. Burada erkeğe cazip gelen, kadının fiziksel gençliğinden ziyade zihinsel gençliği ve kolay idare edilebilir olması. Zor kadın deyince akla ilk Cansu Dere gelir, gelmelidir. Erkek egemen magazin basını Dere’yi tekrar tekrar “vuslata beş kala muradına eremeyen kadın” olarak nitelendirse de o aslında erkeklerin evlenmeye korktuğu kadındır. Hatta o kadar zor kadındır ki, her röportajda zor kadınlıklarından dem vuran ancak buldukları ilk adamla çoluk çocuğa karışan meslektaşlarının aksine bir kez bile “Ben zor kadınım” demedi, zaten gerçek bir zor kadın asla demez de. Okan Bayülgen’in de Cem Yılmaz’ın da Cansu Dere’yle olan ilişkilerinin hemen ardından yumuşak başlı ve çocuksu kadınlarla evlenmesi, üstelik bu evlilikleri çocukla taçlandırmaları tipik zor kadından kaçış. Buram buram zekâ kokan bu iki adamın dediklerini tartışmasız kabullenen, hayatı satrançtan okeye çeviren kadınlarla mutlu olması pek mümkün değil. Zor kadın ve aklını kullanmaktan çekinmeyen kadın imgesinin vücut bulmuş hali Hürrem Sultan olarak bayıldığımız Meryem Uzerli ise ironik bir hayal kırıklığına dönüştü. Burada dikkat! Bağlanmaya pek niyeti olmayan bir adama bağlanıp sonra da adamla özelinizi 70 milyona ilan ederseniz, ne güçlü ne de zor kadın sayılırsınız.En iyisi Uzerli’nin oynadığını yapın yaptığını yapmayın!

        ZOR KADINLA İMTİHAN

        Hollywood magazininden Cansu vakasına en iyi örnek Gwyneth Paltrow. En ünlü eski sevgilisi taşra çocuğu Brad Pitt, nam-ı diğer disiplin abidesi, cool kadın Paltrow’dan kaçmak için alelacele Amerika’nın sevgilisi, komşu kızı Jennifer Aniston’la evlendi. Ancak o da pek iradeli çıkmadı, karşısına çıkan ilk fırsatta olabilecek en zor ve en sağlam kadın olan Angelina Jolie’yle zor kadınla imtihanına devam etti. Sık sık barışacakları ya da gizlice görüştüklerine dair çıkan haberler pek inandırıcı değil zira Pitt, Aniston’ı bırakarak ondan mükemmel bir zor kadın yarattı. Bu aşk sarmalının yeni halkası da Jennifer Lawrence. Gwyneth Paltrow sağlıklı yaşam modundan ağaç dalı kemirme noktasına gelince Coldplay solisti Chris Martin zor kadınlıkta bir üst seviyeyi geçemedi, boşandılar. Chris Martin şimdi kendinden yaşça küçük ve bayağı eğlenceli görünen Oscarlı yıldız Jennifer Lawrence’la.

        ‘Evet’ dedirten kadının cazibesi

        Yıllar boyunca aşk ve şehvete boğulmuş ilişkiler yaşayan erkek tipleri günü gelince bu tempodan yoruluyor. Kadınlar üzerinde egemenlik kurma istekleri de had safhaya geldiği anda başlıyorlar kendilerine bir “ana kucağı” aramaya.

        Evleneceği kadın beynini daha az yorsun, onu anlamak ve ilişkiyi sürdürmek için çok fazla matematiksel hesaplar yapmasına gerek kalmasın istiyor erkek. Fazla sorgulamasın, çabuk kabullensin, kendi verdiği tavizleri karşısındaki erkekten beklemesin... Sonunda arayıp buldukları kadın da ilişki boyunca sürekli veriyor hatta “Neden hiç almadım” diye düşünmek aklının ucundan bile geçmiyor. Çünkü körü körüne seviyor. Bu tip kadınlar arabasının lastiği patladığında öncelikle çekiciyi değil kocalarını arıyor. Hatta büyük bir çoğunluğu araba bile kullanmıyor. Kocaları tarafından bir yerlere bırakılıp alınıyor.

        İlişkiye başladıkları ilk günden itibaren “geleceğin annesi” ödülünü almaya hak kazanacak davranışlarda bulunuyor, tam bir ev hanımı ve gözü dışarıda olmayacak hanım hanımcık eş çizgilerinden asla kaymıyorlar. Tüm bunların çoğu kandırmaca değil de onların ta içlerinden gelen davranışlar oldukları için samimiyetlerinden asla şüphemiz olmuyor. E hal böyle olunca da erkek milleti âşık olmasa bile kendilerini nikâh masasında buluyor. Sonra çocuk yapıyor. Mutlu gibi görünüyor ama ‘zor kadın’ı arama güdüsünü durduramıyor. Gözü hatta bazen de gönlü arabada, vapurda, işyerinde hatta arkadaş toplantılarında bile kendi karısına fark atan o kadınlara kayıyor. Yaşam Koçu ve İletişim Uzmanı Hande Akın, konuyu “Bazen erkekler âşık oldukları halde tercihlerini zor, güçlü, kariyerli olarak algıladığımız kadınlardan yana kullanmayabilir. Güvende hissedecekleri, kontrol edebilecekleri, aynı zamanda da ihtiyaçları olan ilgi ve sevgiyi alabilecekleri kadınları seçerler. Bunun sebebi de aşkın tehlikeli bir duygu olmasıdır. Çünkü insan bilinçaltı kontrol altına alamadığı durumlardan korkar. Bu korkuyla yaşamaktansa güvenli olan yolu tercih eder” diye yorumluyor.

        Neden ‘zor kadın’ olamıyorum?

        Zor kadın deyince aklınıza; geçinmesi imkânsız, şirretlik katsayısı alıp başını gitmiş ya da sosyal ilişkileri agresiflik üzerine kurulu kadınlar gelmesin. Zorluktan kastım, çağımızın modern, kariyerli ve özgüveni yüksek olduğu için erkeklerin yönetmekte zorlandığı kadınlar. Nereden bakarsak bakalım yol onlara çıkıyor. Onlar kendi yaşam akışları içinde hem çok cool hem de çok sosyaller. Fakat bir o kadar da tek başına her şeyin üstesinden gelebilirler. Onlar için “zor” olmak bijuteriden alınmış bir aksesuvar değil doğuştan gelen bir kişilik özelliğidir...

        İşte The Rules kitabından ilhamla zor kadın olabilmenin altın kuralları...

        - Eğer aşk arıyorsanız, yeni bir ilişki yaşamak, mutlu hissetmek ve hatta günün birinde onun karısı olmak istiyorsanız, kurallarına göre oynayın ve onunla fazla ilgilenmeyin.

        - Flört aşamasında saatler süren telefon konuşmalarından kaçının. Telefonu erken kapatın. Aktif bir sosyal yaşamınız ve hayatınızı dolduran insanlar olduğunu hissettirin.

        - Hayatınızdaki erkekten önce kendinize saygı duyun. Ona da saygı duyulması gereken, değerli bir varlık olduğunuzun mesajlarını verin.

        - Sık sık görüşmeyi talep etmeyin. Bırakın teklifler ondan gelsin. Ayrıca birlikteliğiniz uzun soluklu olsun istiyorsanız ilişkiyi daha ciddi bir aşamaya taşımak istediğinizi ona belli etmeyin.

        - Buluşmayı teklif etmediği günlerde evinize kapanıp kahve içip film seyretmeyin. Arkadaşlarınızı arayın ve dışarı çıkın.

        - Tatil veya iş seyahatlerinizi “Acaba onun programı ne” diye düşünerek organize ya da iptal etmeyin. Bırakın o sizin için kendi programlarında değişiklik yapsın.

        - Sevişmek için onun sizi aramasını beklemeyin. Canınız istediğinde arayın, buluşun ve sonrasında gitmeniz gerekiyorsa da gidin. Sorumluluk hissetmeyin.

        - Eğer “Kendime zaman ayırmak istiyorum” gibi bir cümle kurarsa o ilişkiden hayır beklemeyin ve hemen onun yerini alması için kendinize birini bulun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ