Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dijital oyunda biz de varız, Alaz Zengin haberleri, Alaz Zengin Habertürk

        Alaz ZENGİN

        ABD’de Pew bağımsız araştırma kuruluşu, “AI, Robotics, and the Future of Jobs” (Yapay Zekâ, Robotlar ve Mesleklerin Geleceği) adlı raporunda, aralarında Silikon Vadisi’ne hükmeden isimlerin, akademisyenlerin ve teknoloji girişimcilerinin de bulunduğu 2 bine yakın uzmana basit bir soru sordu: 2025’te teknoloji bizi işimizden edecek mi? ,

        Uzmanların yüzde 48’i olumsuz düşünüyor, çeşitli kırılmaların bizi beklediğini açıklıyor. Yüzde 52’siyse teknolojinin 2025’te bugünden daha fazla iş kaybına yol açacağını düşünmüyor. Hatta, el emeğinin mekanik araçlara devredilmesinin bir ara süreç olduğunu, nihayetinde insan zekâsının bu mekanik düzende yeni iş kolları yaratacağını düşünüyor.

        Mesela Google’ın başkanvekili Vint Cerf, “Teknoloji tarih boyunca son verdiği iş kollarından daha fazlasını yarattı. Gelecekte de böyle olacak” diyor. Maryland Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi üzerine çalışan Prof. Ben Scheniderman ise piyasada teknolojinin insanların rolünü çaldığı görüşünü “Hatalı bir vizyon” diye tanımlıyor. “Yeni arayüzler, yeni hizmetler ve taze fikirler çok daha fazla iş imkânı sunacak.” Nitekim yüzlerce sayfalık araştırmanın birden fazla sonuca vardığı aşikâr. Ancak, umutlu olmak için elimizde daha fazla sebep var.

        Türkiye de geleceğin mesleklerine hazırlanıyor. Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde bulunan BUG Game Lab (Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı) Türkiye’nin ilk oyun tasarımı yüksek lisans programını açıyor. Dijital oyun meselesi, “öfkeli kuşlar”ı soldan sağa uçurmak kadar basit değil. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun raporuna göre dünyada 1 milyarın üzerinde insan dijital oyun oynuyor.

        Sektörün büyüklüğü yaklaşık 75 milyar dolar... 2009’da piyasaya çıkan meşhur oyun Angry Birds’ün anavatanı Finlandiya’daysa yazılım sektörünün cirosu 7.3 milyar Euro’ya yükseldi. Sektörün Türkiye’deki büyüklüğüyse henüz milyarlarla ifade edilmiyor. Fakat Türkiye, bilgisayar karşısında geçirdiği sürenin yüzde 70’inde oyun oynuyor. Polonya ve Rusya’dan sonra bu alanda üçüncü! Türkiye’de 16-50 yaş arası yaklaşık 23 milyon kişi bilgisayar oyunu oynuyor. Sektörü büyütmeye yönelik çalışmalar yok mu? Var... Bu mesele, hükümetin 201418 Bilgi Toplumu Stratejisi Raporu’nda yer alıyor.

        ‘OYUN TASARIMINDA DA YAYILABİLİRİZ’

        Bahçeşehir Üniversitesi’nin sektöre akademide yetişmiş taze kanlar katmasının önemi bu noktada açığa çıkıyor. Oyun sektörüne ilgi duyan ancak bu alanda daha önce çalışma imkânı bulamamış gençlere eğitim vermeyi amaçlayan yüksek lisans programı, Türkiye’nin gün geçtikçe genişleyen oyun pazarında yerini almasını sağlamayı hedefliyor. Öte yandan, programın sahip olduğu yurtdışı bağlantıları, öğrencilere daha eğitimleri bitmeden sektörle tanışma ve iş imkânı bulma olanağı sağlıyor. Mesela programa Microsoft, Turkcell, Intel, Userspots gibi kurumlar ve Oyungezer, Level, Gamex, Merlinin Kazanı, Sosyal Medya Co. gibi popüler medya organları destek veriyor. MIT Media Lab, UCLA, HTW Berlin gibi uluslararası kurum ve laboratuvarlar ile de ilişkiler kuruldu. 20142015 eğitim-öğretim yılında başlayacak Oyun Tasarımı Yüksek Lisans Programı, “Game Art”, “Game Studies”, “Game Production” ve “Gamification” gibi konuları kapsayacak. Programın odağında hem proje hem de Ar-Ge odaklı çalışmalar yer alıyor.

        Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatoş Adiloğlu, “Dizi sektöründe Ortadoğu’ya yayıldık. Neden oyun tasarımında da bu olmasın? Gelişmiş ülkelerde teknoloji var, hikâye yok. Öbür tarafta teknoloji de yok. Bizde hikâye var ve bu yüzden iki türlü de yapabiliriz” diyor. Oyun tasarımının gerçekten para kazandıracak bir bölüm olduğunu söylüyor. “Öğrencilerimiz bu programı bitirdiğinde o sektörü tanımış ve adım atacak halde olacak. Belki de iş görüşmelerine çoktan başlamış olacaklar.”

        Program, prodüksiyon, sanat, eğitim, oyun çalışmaları, ses, müzik, teknoloji gibi birçok alanı kapsıyor. İngilizce ve tezli olarak açılacak programa başvurmak için herhangi bir bölümden lisans diplomanızın olması yeterli. Başvurular başlamış durumda. Programla ilgili daha fazla bilgi için Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. BUG (Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı), BAU İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü çatısı altında 2012 yılında kuruldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ