Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bilgisayar oyunu değil gerçek, Odadan çıkma oyunu, Bilgisayar oyunları, Seda Yılmaz haberleri

        Seda Yılmaz

        İnternetteki en popüler oyunlardan olan ‘odadan çıkma’ ya da ‘evden kaçma’ temalı oyunları herkes oynamıştır. Kilitli kaldığınız odadan çıkmak için ipuçlarını toplamaya zorlayan, o vazonun içine, bu perdenin arkasına, şu yatağın altına derken ekranda tıklanmadık alan bırakmayan oyunu bitirmek, o kadar da kolay değildir. Fakat gerçek bir apartman dairesinde, kilitli kapılar ardında iş başa düştü mü daha da zor oluyor orası kesin. Nereden biliyorum, oynadım.

        Her şey ISTrapped’in internet sitesine girip kendime uygun bir gün seçmekle başladı. Oyunun gizemi çok çok önemli olduğu için, gitmeden önce ne bir fotoğraf görüyorsunuz ne de evde sizi nasıl bir oyunun beklediğine dair bir bilgi. Elimizde bir kroki, Asmalımescit’te bir o eve bir bu eve bakarken oyunu oynayacağımız apartmanı buluverdik. Bina da sanki oyunun gizemli havasını korumak istermiş gibi sakin ve eski. Kapıda ISTrapped’in turuncu yazısını bulup zile bastık ve zildeki ses 2. kata çıkmamız gerektiğini söyledi.

        Kimse bizi karşılamıyor, kimse içeri buyur edip “Haydi oyuna başlıyoruz, öncelikle şunları yapmalısınız” demiyor. Kapıyı kendimiz açıyoruz, yıllar öncesinden kalmış gibi görünen daireden içeri giriyoruz ve kapılar ardımızdan kilitleniyor. Ve macera başlıyor. Kapı eşiğindeyken artmaya başlayan heyecan, kapıyı kapatmamızla doruğa ulaşıyor. Bizi neyin beklediğini görmek için çevremize bakıyoruz. Hoparlörlerden gelen bir ses güvenliğimiz için birkaç küçük uyarı yaptıktan sonra geri sayım başlıyor, tam 1 saatimiz var! Oyun tamamen küçük ayrıntılarda gizli ipuçlarından, bunların birleşmesiyle çözülen bulmacalardan, bulunan şifrelerden ve aşılan kapılardan oluşuyor. Her oda sizi bir sonraki bulmacayı bulacağınız diğer odaya götürecek bir anahtarı saklıyor. Eğer tüm bulmacaları 1 saatten kısa sürede çözmeyi başarırsanız sizi evden çıkaracak olan kapının anahtarını buluyorsunuz.

        ODADAN ÇIKMAK İÇİN 1 SAATİNİZ VAR

        Ortada hile yapacak bir durum olmadığı için, en büyük yardımcınızın dikkatli gözleriniz ve beyin fırtınası yapacak arkadaşlarınız olduğu aşikâr. Oyunda herkes eşit şansa sahip, bulmacalar hiçbir fiziksel kuvvet ya da ön bilgi gerektirmiyor. Filmlerde gördüğümüz gibi parkelerin altına saklı haritalar, mobilyaları sökmeyi gerektiren ipuçları yok. Dikkatli ve emin adımlarla ilerlendiğinde çok keyif alarak sonuca ulaşmak an meselesi.

        Bu oyuna ister 2 kişi, isterseniz 5 kişiye kadar bir takımla dahil olabiliyorsunuz. Küçük bir ipucu vermek gerekirse, kaç kişi olduğunuz değil, iş bölümü ve yardımlaşmayı başarabilecek bir takımla gitmeniz önemli. Şurası kesin ki “evden kaçış deneyiminiz” menfi de bitse müspet de 60 dakikalık süre dolduğunda yanınıza kahkahalar kâr kalıyor. Ve elbette oyunun ardından hep beraber oturup yapılacak birkaç saatlik bir değerlendirme sohbeti...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ