Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi güntay şimşek yazıları

        HT CUMARTESİ / Güntay ŞİMŞEK

        Türkiye’de pilot eğitimi için alınacak elemanlarda neden üniversite şartı arandığını bir türlü çözebilmiş değilim. Ciddi şekilde kaynak israfı anlamına gelen bu uygulamanın, milli kaynaklarımızı nasıl da hoyratça kullandığımızı gösteren en güzel örneklerden birisi olduğu kanaatindeyim.

        Bu hafta Türk Hava Yolları (THY) bu yanlıştan kısmen de olsa dönmeye başladığının ilk işaretlerini verdi. Hafta içinde ikinci pilot alımı için duyuru yapan THY, ilk defa lise mezunlarını da ikinci pilot olarak kabul edeceğini açıkladı. Ancak bir adım daha atarak, sıfırdan eğitmek üzere alacağı personeli de lise mezunlarından tercih etmesi doğru olacaktır. Hatta çeşitli üniversitelerden mezunları bünyesine alıp, onların yüksek öğretim yıllarını, eğitimlerini çöpe atmak yerine, istediği şartları sağlayan iyi liselerden gençleri pilot olarak yetiştirirse daha doğru olanı yapmış olacaktır. Böylece hem eğitimde kaynak israfı olmaz, hem de THY çekirdekten kendi uçuş personelini kurumsal kültürüyle birlikte yetiştirmiş olacaktır. Gençlerin zaman kaybını önleyip kendisi için de dinamik bir uçucu ekip kadrosu teşkil edecektir.

        Geçen yıl ekim ayında, ABD Phoenix’te bulunan, Lufthansa’nın Goodyear Havalimanı’nda konuşlanan Arizona Havayolu Eğitim Merkezi’nde (Airline Training Center Arizona-ATCA) bir gün geçirmiştim. Benim için önemli bir tecrübe olmuştu. Uçuş güvenliğinin ne anlama geldiğini, Lufthansa’nın neden güvenlikte zirvede olduğunu da böylece daha iyi anladım. Peki dünyanın en güvenilir havayollarından biri olarak gösterilen Lufthansa, bu güveni nasıl sağlıyor? Sır, pilotlarının eğitiminde. Geçen yıl aldığım ve hatta bu köşede paylaştığım notlarımı bir kez daha hatırlatmış olayım, belki birileri ders çıkarır.

        LUFTHANSA NASIL SEÇİYOR?

        Lufthansa, 1970’te yılın 365 günü güneşli, iklimi stabil ve görerek şartlarda uçuşa elverişli olan Arizona’daki Goodyear Havalimanı’nda pilot yetiştiriyor. Maksimum 300 kişilik pilot kontenjanının açıldığı senelerde 6 bin 500’e yakın başvuru oluyor. Almanca ve İngilizce bilmek, Almanya’daki Abitur’dan (Fen Lisesi) ya da ona denk okullardan mezun olmak, gerekli sağlık koşullarını sağlamak, göz numarası 3’ten yukarı olmamak gibi şartlar aranıyor. Pilot adayları ilk olarak “Temel Eğitim”e tabi tutuluyor. Kişilik, bilgi, operasyonel becerilerin ölçüldüğü bu safhada adayların yüzde 30-35’i başarılı oluyor. İkinci safhada “Firma Uyum” süreci eğitiminde de birinci safhadan geriye kalanların yüzde 30’u pilot olma yoluna devam ediyor. Pilot eğitiminin verildiği (ATPL) üçüncü safhada ise pilot adaylarının başarı oranı yüzde 95–98 civarında. Dördüncü ve son safha “Tip ve Hat Eğitimi” nde başarı oranı ise yüzde 99.

        TOPLAM EĞİTİM 3 YIL

        Toplam 22 ay süren ağır ve zorlu eğitimden sonra pilot adayları 4 ile 8 ay süreli olmak üzere havayolunun farklı departmanlarında staj yapıyor. Akabinde pilot olarak görev başı yapıyorlar. Yer dersleri dahil toplam eğitim süresi yaklaşık 3 yıl sürüyor. Ve uçuş akademisi mezunu olarak pilotluğa adım atıyorlar,

        Aynı şekilde kabin personelinin (hostes ve host) eğitimleri için de Singapur Havayolları’nın ‘Singapore Girl’ ismiyle meşhur olmuş hostes eğitim modelini örnek verebilirim. Geçen yıl Singapur Havayolları Türkiye Ofisi Satış ve Pazarlama Kıdemli yöneticisi Derya Pekruh Gerçeker’in organizasyonuyla en iyi kabin personeli olmanın inceliklerini ve ciddi bir eğitim sürecini de Singapur’da tecrübe etmiştim. Hem Lufthansa’da hem de Singapur’da personel tercihinde, o ülkenin vatandaşı olmak ve anadilini bilmek de ilk şartlardan. Bu iki havayolu da uluslararası uçuş yapan önemli şirketler, dolayısıyla iki şirketin tecrübelerinden Türkiye de kendine has bir model çıkarabilir.

        Meksika da en büyük havalimanı yarışında

        Meksika hükümeti dünyanın en ilgi çekici ve en büyük havalimanlarından birini yapmak için kollarını sıvadı. Dünyanın en zengin adamı olarak anılan Carlos Slim’in damadı Fernando Romero’nun da ortaklığının bulunduğu bir mimarlık firması projeyi aldı. Projenin baş mimarı İngiliz Norman Foster.

        BÜTÇE 11.9 MİLYAR DOLAR

        120 milyon yolcu/yıl kapasiteli planlanan havalimanının 6 pisti bulunacak, X şeklinde tasarlanmış hem ebat hem de içerisinde kullanılacak teknoloji ile şimdiden ilgi odağı olmaya başladı. Mexico City’nin doğusunda yer alan devlet arazisinde kurulacak havalimanı alanı, Londra’daki Wembley Stadyumu ile Beijing Havalimanı’nın toplamı büyüklüğünde olacak. Böylece bugüne kadar yapılan ve yapılacakların en büyüklerden birisi olacak havalimanı ve ek bölümleri için toplam 11.9 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Terminalinde ne sütunlar var ne de boydan boya bir çatı. Her bir parçası farklı tasarlanan projenin enerji kaynakları da tamamen çevreci olacak

        2015’TE START VERİLİYOR

        Yeni havalimanının inşaat çalışmalarına 2015 yılında başlanacak. Projenin 2016’nın sonunda bitirilmesi planlanıyor. BBVA, HSBC, Grupo Financiero ve Citigroup gibi dev şirketlerin fon sağladığı inşaatın en büyük destekçilerinden birisi de yukarıda da zikrettiğimiz üzere Meksika’da Telmex ve América Móvil gibi telekomünikasyon devi şirketlerin sahibi Carlos Slim.

        Zafer Havalimanı tarıma açıldı

        Bölgesel havalimanı olarak Afyon-Uşak-Kütahya illerine hizmet vermek üzere ihale edilen ve IC İÇTAŞ tarafından, 29 yıl 11 ay işletim süresiyle ihalesi kazanılan Zafer Havalimanı sınırları içinde kalan tarım arazisi köylülerin hizmetine açıldı. Ancak, havalimanının tarım hizmetlerinden istifade edemeyen diğer köylüler bu durumdan şikâyetçi. IC İÇTAŞ Zafer Uluslararası Havalimanı Yatırım ve İşletme AŞ’nin, trafiği düşük olan meydanın boş alanlarını köylülere tarım arazisi olarak kiralaması doğru bir yöntem midir, bilemiyorum. Ancak bu müteşebbis ruha şapka çıkarıyorum

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ