Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Anıt ağaçların tomografisi çekiliyor İBB, yılda 2 bin yaşlı ağaca restorasyon yapıyor

        Sorel DAĞISTANLI/HABERTÜRK

        Beykoz’da üzerlerine ağaç devrilmesiyle iki kişinin hayatını kaybetmesi, gözleri kentin birçok yerinde bulunan yaşlı ağaçlara çevirdi. Çok sayıda asırlık ağacın bulunduğu İstanbul’da İBB tarafından yılda 2 bin yaşlı ağaç restore ediliyor.

        İstanbul’da çok sayıda tarihi ağaç bulunuyor. ‘Anıt’ olarak adlandırılan bu ağaçlar özel bakımdan geçiyor. Ağaçlardaki risk, özel tekniklerle belirleniyor. Bugüne kadar 2 bin 550 adet ağaç bu yöntemlerle kontrol altına alındı.

        İZNE BAĞLI

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı Teknik Müdür Yardımcısı İbrahim Dedeoğlu’nun verdiği bilgiye göre; anıt ağaçların ‘akustik tomografi’ yöntemiyle devrilme riskileri belirleniyor, çürüme olup olmadığı tespit ediliyor, fotoğrafları dijital formlara kaydediliyor. Hangi ağaçların korunacağı, hangilerinin kesileceği saptanıyor. Dedoğlu, yılda 100 bin ağacın budandığını, 2 bin ağaca da restorasyon yapıldığını, asırlık ağaçların Yıldız Korusu, Bebek Parkı, Sultanahmet, Topkapı Sarayı avlusu, Eyüp Sultan Camii avlusunda bulunduğunu söyledi. Tehlikeli ağaçların kesilmesinin yasa gereği Orman İdaresi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü izni ile mümkün olduğunu belirten Dedeoğlu, 1997’de Beykoz Korusu’nda devrilen ağaçların kaldırılması sırasında Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti: “Belediye personeli bu yüzden yargılandı. Bu uygulamalar personelde tedirginliğe neden olmaktadır.’’

        ÖNCE YARA TEDAVİSİ, SONRA DESTEK

        Çengelköy ve Beykoz’da, restore edilen anıt ağaçları görmek mümkün. İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, yaşlı ağaçlara önce yara tedavisi yapıyor. Ardından kuru ve hastalıklı dallar temizleniyor, kök çevresine besin takviyesi yapılıyor. Son aşamada ise, yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi ağaçlar bağlanıyor ya da destekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ