Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi istanbul tişörtler, esra çoruh haberleri

        HT CUMARTESİ / Esra ÇORUH

        İstanbul tişörtleri artık efsaneleşti ve bu yıl 10. yılını kutluyor. Fenomenin 10 yılı nasıl geçti?

        Dünyanın en önemli metropollerinin kendine özel tişörtleri vardır. İstanbul gibi özel bir şehrinse yoktu. 2004’te bu fikirle yola çıktık. Bu belki de kimsenin daha önce dikkatini çekmemiş, küçük, basit bir fikirdi ama önemli bir boşluğu doldurdu. 10 yıldan bu yana İstanbul’un her halini tişörtlerle yaşattık. Tasarımlarıyla İstanbul’a ait olmayı ve İstanbul’u kendine mal etmeyi, kısacası İstanbullu olmayı tişörtlere yansıtan sanatçılar, yeri geldi ikonlaşmış İstanbul siluetini resmetti, yeri geldi bir İstanbul klasiği olan martılara simit, istavrit, tramvay, Kız Kulesi, Galata Kulesi gibi kenti çağrıştıran simgeleri kullandı. 5 tişörtle başladığımız yolculuk, farklı disiplinlerden 55 tasarımcı ve 200’den fazla modelin yer aldığı dev bir koleksiyona dönüştü.

        Bu koleksiyonla “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” adaylığını destekleyen ilk marka oldunuz sanırım?

        Aynen, 2010 yılında dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Grand Palais’te düzenlenen “Bizans’tan İstanbul’a: İki kıtanın Limanı” sergisinde Türkiye’yi temsil ederek İstanbul’u Paris’e taşıyan İstanbul koleksiyonu, Türkiye’den ve yurtdışından ödüller kazandı. Yıllar içinde İstanbul tişörtü tasarlamak için can atan pek çok gizli yetenek olduğunu gördük.

        ‘2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İSTANBUL TİŞÖRTLERİ GİYİYOR’

        İstanbul kültürünü modaya yansıtan bu tişörtler sizin için ne ifade ediyor?

        İstanbul tişörtleri Mavi’nin imzası, logosu ve sembolü haline geldi. Bu koleksiyon, İstanbul’da doğan ve bu topraklardan dünyaya açılan bir marka olarak Mavi’nin bu şehre olan teşekkürü. İlham aldığımız bu kente ilham verme biçimimiz. Bugün 2 milyondan fazla kişi tişörtlerimizi giyiyor. Koleksiyon, hayranları sayesinde dünyayı dolaşıyor.

        10. yıla özel neler hazırladınız?

        Fark ettik ki insanlar en çok İstanbul tişörtüyle çekilmiş fotoğraflarını bizimle paylaşıyor. Bu düşünceden yola çıkarak herkesin İstanbul tişörtü giyeceği bir gün olsun istedik. “Bugün Günlerden İstanbul” söylemiyle hem müşterilerimizi hem de çalışanlarımızı en sevdikleri İstanbul tişörtünü giymeye davet ettik. Bugün Günlerden İstanbul ile sosyal medyada 3.5 milyona yakın kullanıcıya eriştik. Sadece Instagram’da bile 75.000 like’a ulaştık.

        ‘EN ÇOK İZMİR TİŞÖRTLERİ İSTENDİ’

        Ankara ve İzmir tişörtleri de koleksiyona dahil edildi. Koleksiyonu farklı şehirlerle daha da genişletmeyi düşünüyor musunuz?

        İstanbul tişörtlerini satışa sunduğumuz ilk günden beri diğer şehirlerden de benzer talepler alıyoruz. İzmir, en çok istek aldığımız şehirlerin başındaydı. İzmirlilere özgü “gevrek”, “kumru”, “domat” ve “çiğdem” gibi günlük hayata dair kavramları tişörtlere esprili bir dille yansıttık. Ankara koleksiyonunda ise “Angara bebesi”, “La bir nota değil yaşam biçimidir” gibi Ankaralıların günlük hayatta sıkça kullandığı kendilerine has terimler yer aldı. Önümüzdeki sezonlarda da sürprizlerimiz devam edecek. Tişörtlerinizin bir özelliği de farklı sektörlerden 50’nin üzerinde tasarımcının, 200’ün üzerinde farklı tasarım ortaya çıkarması... İstanbul’un herkese farklı şekilde ilham verdiği düşüncesiyle koleksiyonda, farklı disiplinlerden kişilerin tasarımlarına yer vermek istedik. Onlardan, grafik ve çizimleriyle İstanbul’u anlatmalarını istedik. Yazarlar, grafik tasarımcıları, mimarlar duyar duymaz projeye gönülden bağlandı.

        Hangi tasarımcılarla çalıştınız? Sizin favori İstanbul Tişörtünüz var mı?

        Esen Karol, İzzeddin Çalışlar, Ulaş Eryavuz, Tuğhan Öncü Garip, RDB Creative Group, Ali Güleç, Zeynep Pak, Leo Lunatic, Ayşe Çelem, Brooklyn Industries, Eray Makal, Grafis, Hasan Çalışlar, Hayal Pozantı ve Kessels Kramer’ın da yer aldığı farklı disiplinlerden tasarımcılarla çalıştık. Ayrıca, Ergün Gündüz, Selçuk Demirel, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem gibi isimlerin de tasarımlarıyla birlikte koleksiyona sürekli farklı renkler ve tatlar kattık. Her yeni tasarım, Mavi müşterisi tarafından heyecanla karşılandı ve her dönem farklı tasarımlar kahramanlaştı.

        Geçen sene Mehmet Turgut ile ‘Şehir Kahramanları’ özel projesi çok ilgi gördü, yakın gelecekte bu tip yeni işbirlikleri var mı?

        Mehmet Turgut ile “Şehir kahramanı şehir tişörtü giyer” konseptli özel bir çekim yaptık. Önümüzdeki dönemde de bu tip özel çalışmalarla İstanbul tişörtleri projesini zenginleştirmek istiyoruz.

        İstanbul benim için bir diyar

        İZZEDDİN ÇALIŞLAR: Kendinden bir şey bekleyenleri takmayan, “Ben böyleyim, yerse!” diyen bir diyar.

        İstanbul benim evim

        ULAŞ ERYAVUZ: İstanbul ilk başta geçici olarak geldiğim sonrasında ise evim olan şehir. Burada yaşıyorum, burada çalışıyorum burada eğleniyorum.

        İstanbul değerli bir şehir

        ESEN KAROL: İstanbul’da büyüdüğüm için çoğu kötü olan pek çok şehir bağlantılı anım var. Bu da ister istemez İstanbul’la ilişkimi tüm olumsuzluklara rağmen diğer şehirlerle olandan daha değerli kılıyor.

        İstanbul ilham kaynağım

        ALİ GÜLEÇ: İstanbul hayatımın ilklerini yaşadığım ve yaşamaya devam ettiğim, unutulmaz anılarımı barındıran şehir. En güzel işlerimin ilham kaynağı ve zaman zaman kaçış planları yapsam da benim için vazgeçilmez.

        İstanbul gölgeler şehri

        TUĞHAN ÖNCÜ GARİP: İstanbul bence bir yansımadan ibaret. Gölgeler şehri.

        İstanbul hayatıma renk katıyor

        ZEYNEP PAK: “Her şeye rağmen dönüp dolaşıp yaşamayı seçtiğim şehir... Hayatıma her gün yeni bir renk katıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ