Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Yemeğin okulunda bir gün, Nur Toprakoğlu, yemeğe gönül verenlerin son yıllarda kapısını aşındırdığı kurumlardan biri olan USLA’da derse girdi

        Nur TOPRAKOĞLU / HT PAZAR

        Yemeğe gönül verenlerin son yıllarda kapısını aşındırdığı kurumlardan biri olan USLA’da derse girdik. İşi okulunda öğrenmenin inceliklerini eğitmen şeflere sorduk...

        İstanbul’da yaşayıp gününün 8-10 saatini bir plazanın bilmem kaçıncı katında geçiren çoğu şehirlinin hayali; kendine küçük bir restoran ya da kafe açmak. Nereden mi biliyorum? Çünkü ben de onlardan biriyim. Evimin mutfağında hiç de fena olmayan yemeklere imza atıyorum. Şahane yemek pişiren atalarımın ve adalı annemin sayesinde orijinal tariflerim de var. Pişirmeyi de yemeyi de çok seviyorum. “Peki ben aşçı olabilir miyim? Her gün bir yenisi açılan küçük restoranlardan birinin şefi ve sahibi olabilir miyim?” Bu yanıtı o kadar da kolay olmayan bir soru. Pek çok bileşinin biraraya gelmesi lazım cevabın olumlu olması için... Kafamın bir tarafında bu sorular, diğer tarafında bir mutfağın efendisi yani şef olmak için alınan zorlu eğitimle ilgili olanlarla çaldım Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi USLA’nın kapısını.

        DİSİPLİN ŞART

        Profesyonel olarak bir mutfakta yemek yapmak ya da bir restoran işletmek isteyenlerin eğitim gördüğü bu kurumdan diploma almanın yolu 8 aylık zorunlu eğitimden geçiyor. “Zorlu eğitim” diyorum çünkü mutfakta çalışmak, hele de diploma almak için dirsek çürütmek hayli meşakkatli. Okulun head chef’i Üryan Doğmuş, aşçı olmak için öncelikle disiplinli olmak gerektiğinden söz ediyor. Mutfakta başarının planlama ve disiplinden geçtiğinin altını kalın bir kalemle çizen Doğmuş, bu işe gönül veren gençlere öncelikle disiplin ve planlı bir aşçı olmayı öğretiyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan eğitim, uygulama ve stajlarla destekleniyor. Öğrencilerin hepsi ders sırasında hem şef hem de komi oluyor. Satın almadan, tedarikçiyle ilişki kurmaya, malzeme temininden hijyen ve servise bir bütün olan 8 aylık eğitim sonunda öğrenciler mutfak kariyerine adım atmaya hazır adaylar olarak mezun oluyor.

        USLA’dan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, yiyecek ve içecek hizmetleri, profesyonel aşçılık, profesyonel pasta ve ekmekçilik gibi programlardan oluşan kısa ve uzun dönem profesyonel eğitimlerle mutfak sektöründe uluslararası geçerliliği olan sertifika alabiliyorsunuz. Ayrıca temel ve profesyonel seviyede bar, miksoloji (profesyonel barmenlik) ve barista (soğuksıcak içecek hazırlayan) eğitimi görmek de mümkün. 8 aylık eğitim dönemini başarıyla tamamlayan öğrenciler için yurtiçi staj ve iş imkânlarına ek olarak dünyanın farklı ülkelerinde 6-12 ay süreyle zincir otellerde ve ünlü restoranlarda staj yapma ve iş bulma olanağı da sağlıyor.

        USLA Türkiye

        25 yılı aşkın süredir ağırlama ve mutfak sektöründe eğitim veren, 4 kıtada okulları bulunan American Hospitality Academy International Hotel Management Schools’un (AHA-IHMS) Türkiye ayağı Aralık 2011’de kuruldu. Kendi alanında deneyimli isimlerin eğitim verdiği USLA’nın head chef’i Üryan Doğmuş, eğitmen şef kardosunda ise Duygu Genişel, Fatih Anıl Demirci, Melih Demirel, Cenk Akkaya yer alıyor.

        Pasta ve ekmekçiler

        American Hospitality Academy, profesyonel pasta ve ekmekçilik programı da düzenliyor. Burada pasta ve ekmekçiliğin temelleri, hazırlık süeçlerinde gerekli prensipler, prosedürler ve teknikler öğretiliyor. 8 aylık eğitim ve 3 aylık stajın sonunda da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı AHA’nın “Certificate in Professional Baking and Pastry” sertifikası alınıyor.

        Aşçı olmak isteyenlere

        Profesyonel aşçılık temel seviye programı, American Hospitality Academy’nin 8 aylık uluslararası akredite sertifika programı temel alınarak bu dalda kariyer yapmak isteyenler için hazırlanmış. Bu programda öğrencilere profesyonel yemek pişirmenin temelleri, farklı yemeklerin hazırlanmasında gerekli prensipler, prosedürler ve teknikleri öğretiliyor. Öğrenciler 3 aylık yurtiçi stajlar sayesinde aldıkları eğitimi gerçek hayat deneyimiyle birleştiriyor. Ve programın sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı AHA’nın “Certificate in Professional Culinary Arts” sertifikasını almaya hak kazanıyor..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ