Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda Hipster, Hipster tarzı, hipster ne demek, Hipster’ın kent rehberi

        Önümüzdeki birkaç hafta bu sayfalarda hipster’ın kent rehberini dikkatle takip edin hayatın kılcal damarlarına dalın!

        Selin ÖZAVCI/ HT PAZAR

        Hipster: “Yaşam tarzı olarak müzikten sinemaya, bir alt kültür olan ‘indie’ yani bağımsız akımı benimseyen; şehirli, yenilikçi kimse.” Popüler online sözlük ‘Urban Dictionary’de yer bulan (urbandictionary.com) tanımlarından birkaçının birleşimine göreyse: “Hip mekanlarda bolca kahve tüketen, havalı bisikletler kullanan, saç-sakal tarzı ile imajını tamamlayan alt kültür üyesi.” Hipster olmanın ilk kuralı ‘asla hipster olduğunu kabul etmemek’ (aynı kurala tabi başka kavramlar da geldi değil mi akıllara?). Dolayısıyla ana akıma karşı doğan bir alt kültür olan hipster’lığın son derece popüler olması manidar. Tabii insan sokağa bisikletiyle çıkarken, sabah kahvesini içerken ya da saçlarını her zamankinden farklı taramaya meyletmişken ister istemez, kendini iki kere kontrol ediyor “acaba” diyerek...

        COOL BİR ULAŞIM ARACI OLARAK BİSİKLET

        Çocuk yaşlardan itibaren bisiklet tepesinde olanlar için anlaması hayli zor bir trend bu, zira İstanbul’un bisiklet yolu kıt sokaklarında hem spor hem keyif yapmak zaten yeterince riskli bir iş. Öyle ya, size ayrılan yolda giderken gayet tabii yayalardan azar işitebilir; bisiklet yolu olarak ayrılan kaldırıma çıkıp da canınızı kurtarmak isterken ters yönden üzerinize gelen kurye motorları ile kapışabilirsiniz. Hipster arkadaşlarımız ise trend uğruna işi daha da zorlaştırmakta ısrarcı. Moda dergilerindeki ‘bisikletli’ şahane fotoğraflar, 7 tepe İstanbul’un zor sokaklarında aynı havalı etkiyi ne yazık ki yaratmıyor. Bisiklete binerken flip flop terlikler, pedalı her çevirişte ayaktan fırlayan babetlerle vedalaşmalı. Bisikletliye yol vermemeyi onur meselesi haline getiren araç sürücüleri tarafından ezilmenin an meselesi olduğu İstanbul’da; bir de ayaktan fırlayan terlik yüzünden keyfinizden olmayın. Hem bisiklete binerken en eski şort giyilir, bu kuraldır yahu! O uçuş uçuş etekler daha da fenası uzun elbiselerle bisiklet sürmek olacak iş mi? Eteğiniz tekerleğe ya da zincire bir takıldı mı sizi de peşinden çekiverir.

        DETAY BİLGİ: Türkiye’de en uzun bisiklet yolu Konya’da!

        Konya Belediyesi internet sitesinde verilen bilgiye göre, Türkiye’de en uzun bisiklet yolu 240 km ile bu şehirde yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün 2008 yılında yayınladığı rapora göre 2013 yılında İstanbul’da toplam 1004 km bisiklet yolu hedefleniyor.

        KÖŞE BAŞINDAKİ KAHVECİDE BULUŞALIM...

        En büyük bağımlılığı kafein olan ağır kahveciler bile, her köşe başında açılan hipster mekânlardan bezdi. Kahvecide çalışan genç arkadaşın, iş çıkışı para harcayıp sosyalleşeceği yer de yan köşedeki kahveci artık. Mesela İstanbul’un güzide semtlerinden Kadıköy’de havaya yükselen kahve kokusu müptelalar için önce şahaneydi ama şimdi; o kahve kokusunun bardaktaki tada yansımaması, sulandırılmış kahve servisi derken kazıklanıyoruz arkadaş! Tabii bir de bildiğimiz filtre kahvenin damıtılma, akıtılma, neredeyse günlerce dinlendirilmesi suretiyle bin bir şekilde sunulması da kafa karışıklığı nedeni.

        DETAY BİLGİ: Kahve tüketiminde Hollanda ilk sırada

        Haber sitesi Quartz’a göre kişi başına günde 2.5 bardakla dünyanın en çok kahve tüketen ülkesi Hollanda. Türkiye ise kişi başına 0.342 bardakla ortalarda. Nijerya 0.002 ile listenin sonunda.

        SAÇ-SAKAL-BIYIK OLAYI

        Hipster’lığın olmazsa olmaz kurallı... Bu noktada hipster ekolünün erkeklerine seslenmek durumundayım. Sabahın köründe neredeyse pijamalarımla, bakkala ekmek almaya giderken, özenle taranmış sakal ve bıyığı ile ara sokaktan çıkıveren hipster arkadaşım... Sakallarını taramaya, saçlarından çok vakit ayırdığın o uzun sabahlarda, saç-sakalınla ilişkini gözden geçirmeyi düşünmez misin? 6 aydır denizden karaya adım atmamış kadar uzayan o sakal, her bir telinin ince ince şekillendiği o kavisli bıyıklar, bir tarafı mutlaka kazınmış ya da kısa kalmış ama kalan her bir teli kafanın üzerinde toplaşmış saçlar... Saçları uzayıp biraz olsun simetrisini kaybettiğinde; sakalı azıcık çenesi geçmeye başlayınca hipster’a benzemekten çekinip, berberde kuyruğa giren insanlar tanıyorum.

        DETAY BİLGİ: Hipster sakalı ne kadar çekici?

        New South Wales Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, hipster sakalının çekici olduğuna dair inancı, 2014 yılı ortasında yaptıkları bir araştırmayla çürütmüş. 1500’e yakın kadın ve 213 erkeğin katıldığı araştırmadan çıkan sonuca göre, bir ortamda 100 kişiden 80’i sakallı ise sakalsızlar; 80’i sakalsızsa da sakallılar daha çekici bulunmuş. Yani özetle bir yerde sakal ne kadar azsa o kadar çekici bulunuyor!

        AIRBNB İLE MAHALLE EMLAKÇILIĞI

        Bu maddede hipster kavramının sosyal hayatımıza etkilerine bakalım... Airbnb son zamanların en popüler paylaşım sitelerinden biri ki burada olan şey ilişki durumunu, ruh halini ya da fotoğraflarını değil evini paylaşmak. Airbnb ilk açıldığında, fikir çok parlaktı; bir süreliğine yurtdışına giden biri otele para vermek yerine lokal birinin evinde bir oda kiralıyor, evinde olmadığı sürede de kendi evindeki odaları kiraya veriyordu. Airbnb o kadar popüler oldu ki Ashton Kutcher, Jeff Bezos gibi isimlerin de arasında olduğu yatırımcılardan 800 milyon dolara yakın para aldı. Evin tamamını ya da odalarını kiraya vermeyi sağlayan sitenin İstanbul ayağında gelinen nokta şu: Galata, Kadıköy gibi hipster merkezlerinde insanlar arkadaşlarıyla birlikte yaşamaya başlayıp kendi evlerinin kirasını kat be kat çıkaracak şekilde, günlük olarak kiralıyor! Daha da cin fikirliler birden fazla ev kiralayıp, bir nevi mahalle emlakçısı gibi çalışıyor! Zekice mi? Hayır aksine “hipster kurnazlığı” denecek kadar vahim durum... İstanbul’un ‘hip’ olmaya başlayan semtlerinin sakinleri artan kiralarla karşı karşıya kalıp, evlerinden olma yolunda. Buna sadece İstanbul’dan değil New York’tan bir örnek verip durumu özetleyelim: Şehirde 29 günden kısa bir süreliğine ev kiralamak legal değil, kanun ev sahiplerinin konutları otele çevirip yaşam alanlarını bozmasının önüne geçmek için konulmuş. Hipster arkadaşım, sen emlakçı değilsin, hayat tarzınla birlikte yerleştiğinde semtte yaşamakla yetinsen uzun vadede daha akıllıca bir plan olacak.

        DETAY BİLGİ: Hipster’ın anavatanı Portland

        Tüm dünyada 11 ana ofisi bulunan Airbnb ağı en çok, hipster’lığın anavatanı olarak da kabul edilen, ABD’nin Oregon eyaletinin en büyük şehri ‘kiracının kiracısı’ olmayı destekleyen kanunlarla Portland’da kabul görüyor. Hipster arkadaşım siz iyisi mi evde mis gibi kahvenizi yapın, altınıza en eski şortunuzu çekin ve bisiklet yolundan uzaklaşmadan parka, bahçeye inin. Ha bir de sakal-bıyık olayını ne olur bir elden geçirin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ