Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar soma, soma faciası, somada babasını kaybeden çocuklar, Toplum Gönüllüleri Vakfı

        Aslıhan Lodi / HT PAZAR

        aslilodi@gmail.com

        Fotoğraf: Aytekin Gezici

        Soma’ya Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın gerçekleştirdiği rehabilitasyon çalışmalarını görmek üzere gittiğimde korkunç ‘kazanın’ üzerinden 3 ay geçmişti. Adını ve ev sahipliği yaptığı acıları -maalesefkanıksamaya başladığımız bir Anadolu şehri burası. Hemen herkes ölen madencilerden “şehit” diye söz ediyor. “Evet görev başındaydılar ama olay bir iş kazasıydı, ihmaller çoktu” dediğimde aldığım yanıt, “Büyük acılar içindeyiz, kendimizi kandırmadan var olamayız” oluyor. Epey yüksek miktarda maddi yardım söz konusu olmuş bu zaman zarfında. Hem devlet hem de özel sektör elinden geleni yapmış ve yapıyor görünüyor. Fakat işte acılar belki biraz da bu aşamalarda katmerleniyor. “Bisikletim olması için babamın ölmesi mi gerekiyordu” diyen bir çocuk karşınıza çıkabiliyor mesela.

        Yardım akışı ve ilgi yavaşladığından beri madenci aileleri acılarıyla baş başa kalmış. Travmalar sonrası yaşanan bu döneme; düğün telaşından çıkıp yepyeni evde yalnız kalan gelinle damadın yalnızlığına gönderme yapılarak “balayı evresi” dendiğini öğreniyorum. Sadece maddi yardımlar da değil söz konusu olan; örneğin Darüşşafaka Vakfı 4. sınıftan 5’e geçen 17 çocuğa eğitim bursu vermek istemiş ama acılı anneler çocuklarından ayrılamamış.

        Balayı evresi ve bütün o rakamlarla ağır manevi yükler başka bir yazının konusu olsun diyelim ve biraz da güzel şeylerden bahsedelim... Bu zor dönemde Somalı çocuklarla çalışan, oyunlar oynayan, onlara kitap okuyan bir grup genç insan var. TOG çalışanları ve gönüllüleri...

        Madenci yakınlarının yaşadığı köylere gidip çocuklar için tiyatro oyunları sergilemiş, birlikte şarkılar söylemişler. Elden para ya da eşya yardımı yapmıyorlar. Çocuklara yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği konusunda uzmanlardan bilgi alıp, her konuda ortak ve tutarlı şekilde hareket ediyorlar. Bilinçsiz yapılan yardımların toplumsal dayanışmayı sakatladığını, komşuluk ilişkilerini bozduğunu söylüyorlar. Gönüllülere, herkes elinden geldiği kadar yardımcı oluyor. En önemli destekçileri kaymakamlık, belediye ve Soma Sağlık Sosyal ve Eğitim Vakfı... İlçede bir rehabilitasyon merkezi ve huzurevi kurup Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne devreden bu vakıf, toplumsal dayanışma için farklı konularda çalışan bir çatı görevi görüyor. Görünen o ki kamyonetlerle koli dağıtmak gibi iyi niyetli bireysel çabalar travma yaşanan bölgelerde her zaman işe yaramayabiliyor.

        Bu şenlikte para geçmiyor!

        Atık malzemelerle üretilen oyuncaklar, çocukların yaptığı resimler ve çektiği fotoğraflarla ebrular, organizasyonun son gününde Soma Kaymakamlığı önünde düzenlenen mini şenlikte sergilendi. Çocuklar yaptıkları oyuncakları, resimleri, okudukları kitapları istedikleri bir oyuncakla takas ettiler. Bazı çocuklar yaşadıkları köyden ilk kez o gün çıkmış ve ilçe merkezine gelmişlerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ