Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Antalya'daki yeşil denizin nedeni belli oldu - ALG patlaması!

        Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu,Antalya'nın Konyaaltı Sahili'nde dündenizin renginin yeşile dönüşmesinin alg platmasından kaynaklandığını belirterek, "Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir" dedi.

        Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı Sahili'ndedenizin renginin yeşile dönüştüğü olayın alg patlamasından kaynaklandığını söyledi.Antalya'dadenizin Beşgöz Çayı, Aksu, Acısu, Kopak, Boğaçay, Sarısu gibi derelerden girdilerle taşınmış besleyici elementlerin plankton çoğalmasına sebep olduğunu tahmin ettiklerini belirten Doç.Dr. Gökoğlu, "Zehirlenme durumu sözkonusu değil, öyle olsaydı yoğun balık ölümü olurdu. Hiç kimse korkmasın,Antalya'da çok büyük atıkların girdiği birdenizyok.Antalya'nındenizi girilebilecek nitelikte. Hiç kimse endişe etmesin" dedi.

        BU KADAR GÜÇLÜSÜ DAHA ÖNCE YAŞANMADI

        Denizi besleyen çayların ağzının bazen kapandığı için içerideki suyun şiştiğini ve birden boşalım yaptığını anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, "Boşalım sırasında çok fazla besleyici element girdisidenizsuyuna karışıyor vedenizde alg çoğalmaları oluyor. Rüzgarın etkisiyle de akıntıyla kıyıya taşıdı. Tatlı su olduğu içinde yoğunluk farkıyla suyun üstünde kaldı. Herkes rahatlıkla Konyaaltı'ndadenize girebilir. Bazen suyun altında 3- 4 tabaka görüyoruz. Bunlar daha önce de yaşandı ama bu kadar güçlü yaşanmadı. Çok fazla plankton çoğalması var" diye konuştu.

        DEPREMLERLE İLGİSİ YOK

        Son olaya ilişkin bir çalışma yapmadıklarını sadece fotoğraflardan gördüğü üzerine görüş bildirdiğini de belirten Doç. Dr. Gökoğlu, bazı vatandaşların son günlerde Akdeniz'de çok sık deprem yaşanıyor olmasına da bağladığıdenizin renginin yeşile dönüşmesinin depremle ilgili olmadığını ve sudaki yeşil alg çoğalmasından ibaret bir durum olduğunu kaydetti.

        KİRLİLİĞİN OLDUĞU YERDE İLK ÇOĞALAN ALGLERDİR

        Konyaaltı'ndadenize hiçbir kanalizasyon girdisi olmadığını fakat arıtma tesisinin 50 metre derinden liman bölgesinde verilen bir suyu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gökoğlu,denizi besleyen tatlı su kaynaklarının etrafındaki tarım arazilerinde gübre kullanıldığı ve besleyici elementlerin büyük kısmını da gübrenin oluşturduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Gökoğlu, "Kirliliğin olduğu yerde ilk çoğalacak olan şeyler alglerdir. Bir suya gübre karışması da kirliliktir. Su sıcaklığı ve besin de bolsa çok hızlı çoğalma yaparlar. Bazen marmara ve diğerdenizlerde görülür" dedi.

        DENİZNORMALE DÖNDÜ

        Diğer yandan dün yeşil renge bürünen Konyaaltı Sahili'nde bugündenizsuyu renginin normale dönüştüğü görüldü. Sabahın erken saatlerinden itibaren yine çok sayıda vatandaş sahildedenize girmeye başladı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ