Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Siber hırsızlar uçak yolcularını hedefliyor, Siber hırsızlık, Siber hırsızlık uçak , Siber Hırsızlık uçak, Güntay Şimşek

        GÜNTAY ŞİMŞEK gsimsek@htgazete.com.tr

        Artık hayatımızın her alanında elektronik cihazlarla işlem yapıyoruz. Hatta birçok özel, gizli veya kimsenin bilmesini ve görmesini istemediğimiz işlemleri bile bu cihazlara kaydederek saklıyoruz. Son zamanlarda basına yansıyan ve birçok güvenilir markanın tekrar sorgulanmasına neden olan sanal soyguncular, pek çok bilgiye artık kolaylıkla ulaşabildiklerini kanıtladı. ABD Seyahat Birliği üyesi Gary Osten’in tespitlerine göre, siber saldırılarda dolandırılan veya gizli bilgileri çalınanların yaklaşık yüzde 45’ini havalimanlarında yolculuk yapmak için hazırlananlar veya uçak içerisinde wifi’dan işlem yapanlar oluşturuyor. Osten de birkaç kez mağdur olmuş. Peki bu tarz sanal hırsızlığa karşı neler yapılabilir?

        KABLOSUZA GÜVENMEYİN

        Yanınızda taşıdığınız kablosuz ağla çalışan cihazlar, bilgileriniz için birer tehdit unsuru; gerek havalimanı, gerek uçak içinde bu cihazlarla yapılan bütün işlemler birinci derecede güvenliksiz. Özellikle gökyüzünde yaşanan frekans karışıklıkları riski artırıyor. Ayrıca uçak içerisinde yaptığınız herhangi bir özel işlemi çevrenizdekilerin fark etmesi de çok olağan ve buna bir önlem almanız gerçekten zor.

        TEDBİR ALINAMAZ MI?

        Bu durumlara karşı tedbirler alınabilir. Örneğin yolculuğunuz boyunca bilgilerinizi harici diskte daha güvenli taşıyabilirsiniz. Tabii harici diskinizi herhangi bir wifi girişine ya da cihaza bağlamadığınız sürece.

        ŞİFRELEME ÖNEMLİ YÖNTEM

        Eğer harici disk veya dizüstü bilgisayarınızı yanınızda taşıyorsanız mutlaka şifreleriniz kolay bulunur olmasın. Uçak veya otel lobisi gibi wifi alanının ortak kullanım olduğu yerlerde bu tip cihazlara ulaşmak bir hayli kolay. Bilgileriniz siz farkında olmadan bir başkasına bir anda aktarılmış bile olabilir. İcloud gibi bulut sistemlere güvenmek de son dönemde yaşananlardan sonra bir hayli zor. Mümkün olduğunca bu tür uygulamalardan uzak durun. İşlemlerinizi mutlaka evinizde veya kablolu bir internet bağlantısı ile yapın. Bilgilerinizi mümkünse bir data merkezine aktarın ve şifreleyin. Elinizdeki araçları uçak içerisindeki mümkün olduğunca az kullanın. Özellikle uçak içerisinde banka işlemlerinden veya şifreli bilgi aktarımlarından kaçının.

        ÇİN VE RUSYA’DA DİKKATLİ OLUN!

        Özellikle Çin ve Rusya’ya yapılan seyahatlerde siber hırsızlığın izlerine rastlanıyor. Birçok iş insanının uçak yolculuğu esnasında bilgileri çalınıyor ya da adlarına başka işlemler yapılıyor. Bu yüzden bu ülkeler farklı sanal ağlar geliştirerek yolcuların ortak kullanım alanlarını azaltıyor.

        Sabiha’yı birinci sınıfa yükseltecek

        İstanbul Atatürk Havalimanı’nı uzun yıllardır işleten ve burada dünyanın önemli markalarından biri haline gelen TAV Havalimanları Holding AŞ, geçen hafta sürpriz bir adım atarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 50 yönetici ortağı olan Limak’ın buradaki yüzde 40 hissesini satın aldı. TAV CEO’su Sani Şener, yeni yayın döneminde Airport’un ilk konuğu oldu ve düşük maliyetli havayollarıyla anılan Sabiha Gökçen’i Anadolu yakasının havalimanı olarak konuşlandırıp, birinci sınıf konumuna yükselteceklerini söyledi. Bu pazar 17.15’te Habertürk TV’de Airport’ta izleyebilirisiniz. Sohbetten satır başları...

        Sabiha Gökçen’in büyüyeceğini tahmin edebiliyordum ama bu kadarını tahmin etmiyordum. THY, Pegasus, Atlas Jet, Onur Air gibi havayolu şirketleri de çok büyüdü ve katkı sağladı.

        Atatürk Havalimanı’na gelmek isteyen fakat slot alamayan havayolları var. Biz bu havayollarını tanıdığımız için onları Sabiha Gökçen’e davet edebileceğiz.

        Slot isteyip alamayan birçok havayolu şirketi var. Bayrak taşıyan havayolu şirketleri şehrin birinci havalimanına gitmek ister. Biz Sabiha’yı birinci sınıf havalimanı olarak sunarsak, Sabiha’ya da gelmek isterler.

        Türkiye’nin diğer meydanlarına direkt uçuşlar olduğu zaman hem İstanbul hattı rahatlayacak hem de diğer havalimanları güçlenecektir.

        Onur Air Avrupa’ya tarifeli uçuyor

        Yaklaşık 22 yıldır Avrupa’ya tarifesiz seferler düzenleyen Onur Air, 26 Ekim 2014’te başlayacak kış tarifesiyle birlikte strateji değişikliğine giderek İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Paris, Amsterdam, Frankfurt, Düsseldorf ve Viyana’ya günlük tarifeli uçuşlara başlama kararı aldı. Karşılıklı olarak düzenlenecek Paris Charles de Gaulle, Amsterdam, Frankfurt Main ve Düsseldorf uçuşları haftanın her günü, Viyana uçuşları ise salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri gerçekleştirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ