Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Tunceli valisinden cemevi sitemi

        TUNCELİ Valisi Osman Kaymak, kentteki Alevi inanç merkezlerinin onarım ve bakımı için 650 bin lira para yardımı ile projeler hazırladıklarını belirterek, "Biz bu binaları yapacağız ama binalar ibadet yapmıyor. Bugün cemevleri boş, inanç yerlerimize gençlerimiz gitmiyor. Özellikle Alevi söz sahiplerinden bu kültürün yaşaması için gayret sarfetsinler" dedi.

        Tunceli Valisi Osman Kaymak, Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Alevi inanç önderleri, Alevi dedelerinin de katıldığı basın toplantısı düzenledi. Vali Kaymak, Tunceli'de yaşayan Alevilerin inançlarını daha rahat ve iyi ortamlarda yerine getirmesi için geçmişte de birçok çalışma yaptıklarını ve bu çalışmaların bugün de devam edeceğini belirterek, Alevilik kültürünün yaşatılması ve ibadet imkanlarının geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Mazgirt, Ovacık, Pertek, Nazımiye ilçelerinde Kültür ve Dinlenme Evi Yapımı ve Onarımı adı altında cemevleri inşa edilerek halkın hizmetine açıldığını söyledi.

        Tunceli'de Alevi inanç merkezlerinin onarım ve bakımı için 650 bin lira para yardımında bulunup projeler hazırladıklarını belirten Vali Kaymak, şunları söyledi:

        "Genelde bugüne kadar hep şöyle bir algı vardı, devlet burada asimile yapıyor. Biz hukuk devletiyiz. Biz demokratik hukuk devleti olarak her vatandaşın inancını yaşama hakkını sağlamak durumundadır. Kişi kendini Alevi hissediyorsa biz de Alevi kültüründe yaşamasını ve korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Biz bu binaları yapacağız ama binalar ibadet yapmıyor. Bugün cemevleri boş, inanç yerlerimize gençlerimiz gitmiyor. Özellikle Alevi söz sahiplerinden bu kültürün yaşaması için gayret sarfetsinler. Devlet olarak biz bunu istiyoruz. Maddi yatırım yapıyoruz ama o cemevleri boşsa insanlar gitmiyorsa, insanlar ziyarete gitmiyorsa kültürümüz gençlere aktarılmıyorsa burada bir sorun var. Bugüne kadar asimile ettiği söylenen devlet her türlü katkıyı yapıyor. Cemevleri yapıyoruz inanç yerlerinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz ama gençlerimiz hala Aleviliği, Ali'yi, Pir Sultan'ı bilmiyorsa Hacı Bektaş-ı Veli'yi bilmiyorsa burada bir sorun var. Gelin birlikte çalışalım. Sivil toplumun bunu duyurmasını, Alevilik kültürünün yaşaması lazım."

        Alevilik merkezinin Tunceli olduğunu kendisinin de 3 aydır kentte görev yaptığını söyleyen Vali Osman Kaymak, "Gördüğüm kadarıyla cemevleri boş, cem yapılmıyor. İnsanlar Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli'yi tanıyor. Büyükler sahip çıkmış maalesef gençler de bu yok. İnşallah bu yapacağımız çalışmalarla bu eksikleri gidereceğiz. Alevilikteki İslamı samimi yaşama, aşkla yaşama inancının gençlere öğretirsek bölgemiz huzur bölgesi olacak. Munzur bölgesi huzur bölgesi olsun diye dua ediyorum. İnşallah gelecek günlerde daha huzurlu olacağız. Tek hedefimiz Tunceli'yi daha güzel yarınlara taşırız gayreti içerisindeyiz" dedi.

        Daha sonra Alevi inanç merkezleri ile Alevi ocaklarının onarım bakım ve çevre düzenlemesi için hazırlanan protokol Vali Osman Kaymak ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop tarafından imzalandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ