Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Ankara'nın suyunda problem yok" - VEYSEL EROĞLU - MELİH GÖKÇEK

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kurban Bayramı'nın son günü memleketi Afyonkarahisar'ın İscehisar İlçesi'nde kaymakamlığın düzenlediği bayramlaşma törenlerine katıldı. İlçe meydanındaki Taş Kahve'de düzenlenen törende bakanlığının icraatlarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bir barajın yıllarca tamamlanamadığı dönemlerin geride kaldığını belirtti. Temeli atılıp bir daha hiçbir çalışma yapılmayan barajlar yüzünden 'iz ödenek' diye bir kavramın oluştuğunu vurgulayan Eroğlu, "Bir baktım çalışması yıllarca bitmeyen her yerde iz ödenek diye bir şey var. Bu nedir diye sordum. Bir baraj temeli atmışlar zamanında. Sonra yıllarca ne barajı yapmışlar, ne de ödenek ayırmışlar. Ondan sonra da o baraj yatırım programından kalkmasın diye 1 milyon lira iz ödenek ayrılmış. Yanlış anlamayın eski parayla 1 milyon lira, bugünün parasıyla 1 TL iz ödenek ayırmışlar. 1 TL ile baraj mı biter?" dedi.

        ANKARA'DA PROBLEM YOK

        Bakan Eroğlu, bayramlaşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ankara'da yaşanan arsenikli su tartışmasından sonra Tekirdağ ve Eskişehir için de arsenikli su haberlerinin çıktığı hatırlatılan Bakan Eroğlu, Ankara'da bir sıkıntı olmadığını belirtti. Eroğlu, "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu Çamlıdere Barajı'ndan ve diğer barajlardan veriliyor. Orada hiçbir arsenik problemi yok. Ankara ile ilgili 2050-2060 yılına kadar su ihtiyacını karşılamak için Gerede Projesi'ni yaptık. 32 kilometre uzunluğundaki Gerede'deki dereleri dev bir tünelle ki, dünyanın içme suyu konusunda en uzun tünellerinden birisidir, suyu Ankara'ya Çamlıdere Barajı'na aktaracağız. Ankara'nın uzun yıllar için problemi olmayacak" diye konuştu.

        SONUÇ SAĞLIKLI

        Ankara'da yapılan ölçümlerin sağlıklı olduğunu aktaran Eroğlu, şöyle dedi:

        "2007 yılında kuraklık olmuştu. O zaman Çamlıdere Barajı'nda su azalınca, Ankara için B planını devreye almıştık. B Planı bizim İstanbul'da 1994 yılında uyguladığımız bir plandı. Çamlıdere Barajı'nı ve diğer sulama yapısı altındaki suları almak şeklinde bir çalışma yapmıştık. Ankara'da da aynı çalışmayı 2007'de yapmıştık. Ankara'da herhangi bir su problemi yok. Bakanlığımıza bağlı Devlet Su İşleri, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi sürekli ölçüm yapıyor. Sonuç sağlıklı. Herhangi bir problem varsa belki kuyu suyu bağlanmış olabilir. Depoları varsa kirlenmiş olabilir."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ