Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Temizlik erken seçimi” konulu son yazıda Ankara siyasetinin gündeminin “erken yerel seçim” olduğundan bahsetmiştim.

        Yani 2019’daki takvim bir yıl öne çekilerek belediyelerdeki FETÖ’cü ayıklamasının son halkasının da yapılmasının planlandığını vurgulamıştım.

        Konuyla ilgili bazı okurlardan “Bu dönemde seçime ne gerek var. Yeni gündem oluşturma çabaları olabilir” şeklinde mesajlar aldım.

        Ki, yazının üstünden 24 saat geçmedi;

        AK Parti’nin mini Anayasa paketi görüşmelerinde CHP ve MHP’ye yerel ve genel seçimlerle ilgili sürpriz öneriler sunduğu açıklandı.

        AK Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den Afyon Milletvekili Mehmet Parsak’ın katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon bu konuyu görüşmüş.

        AK Parti’nin yerel seçimlerin Ekim 2018’e çekilmesini, genel seçim döneminin de yeniden 5 yıla çıkarılmasını önerdiği ifade edildi.

        2011 seçimleri öncesi Anayasa değişikliğiyle genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2013’te yaptığı bir konuşmada bu değişikliği “hata” olarak nitelendirip, pişmanlığını ifade etmiş, “Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım” demişti.

        Muhalefetin kabul etmesi halinde 2019’da sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

        Yerel seçimler Ekim 2018’de, genel seçimler ise Ekim 2020’de yapılacak.

        *

        İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral’in 15 Temmuz’un ardından yaptığı araştırmanın sonucunda İzmir’deki makasın daraldığı, yerel seçime CHP ile AK Parti’nin bu kez atbaşı başlayacağı çıkmıştı.

        30 Büyükşehir’de 17-21 Temmuz tarihleri arasında 5 bin denekle yapılan başka bir araştırmanın sonucu da benzer nitelikte:

        - AK Parti’nin oyu 1-2 puanlık artış içinde.

        - MHP’de 1-2 puanlık düşüş var.

        - CHP’de değişiklik yok.

        Peki AK Parti’nin 2018’de “erken yerel seçim” teklifi kabul görür, sandığa bir yıl önce gidersek, bundan İzmir nasıl etkilenir?

        Onu da bir sonraki yazıda size aktaracağım.

        Diğer Yazılar