Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Açıklanan son verilere göre ekonomide daralma azalarak devam ediyor. Sanayi üretimindeki daralma yıllık bazda aralık ayındaki yüzde 9.9 ile doruk noktasına çıktıktan sonra her ay azalmayla martta yüzde 2.2’ye kadar indi. Yılın ilk çeyreğindeki daralmada yüzde 4.7 oldu.

        - Aynı dönemde sanayi üretimi etrafında bir büyüme çıkması normaldir. Bu durumda ilk çeyrekte de GSMH küçülmesi sürebilir. Bu da iki çeyrek üst üste daralma demektir.

        YENİ BAŞLANGIÇ SEÇİM SONRASINDA

        - İçinde bulunduğumuz yılın ikinci çeyreğinin ise ortasına geldik. Normalde bu çeyrekte seçimin geride bırakılmasını ve 4,5 yıllık yeni icraat döneminin hazırlıklarına başlanmasını bekliyorduk. Duruma göre ekonomide bir toparlanma başlayabilirdi. Başlamasa da hazırlıklar yapılır ve yılın ikinci yarısında başlar diye tahmin ediyorduk.

        - Malum seçimi sonuçlandıramadık ve 23 Haziran’da İstanbul’da tekrar sandığa gideceğiz. Doğal olarak bütün dikkatler yine sandıkta ve yeni başlangıç da bu seçim sonrasına kalıyor. Zorunlu olmayanların dışındaki yatırım, üretim, tüketim gibi ekonomik ihtiyaçlar doğal olarak bekliyor.

        İKİNCİ ÇEYREKTE DE DARALMA

        - Nisan ayına ait açıklanmış en güçlü veri İSO İmalat Sanayi Satınalma Endeksi, ithalat rakamı ile enflasyon.

        - Satınalma Endeksi nisanda 46.8’e inerek hem mart ayının altında gerçekleşti hem de eşik değer olan 50’nin altında kaldı. Endeksin bu düzeyi sanayi üretiminde faaliyetlerin daralmaya devam ettiğini gösteriyor.

        - İthalatta sert gerileme hız kesmiş ama yine de çift haneli rakamlarda azalma devam ediyor Nisanda ithalat yüzde 15 azaldı. Nisan ithalatındaki bu azalış da, yine üretimin daralmaya devam edeceğine işaret ediyor. İhracat artışı ise yüzde 3.8 ile ekonomiye sınırlı katkı yapacak düzeyde.

        - Enflasyonda da talep kaynaklı bir artış göremedik. Beklenti ve tüketici endekslerinde de kısmen düzelme var ama ekonomiyi canlandıracak kadar değil.

        - Bütün bunlar bize ikinci çeyrekte, yılın ilk çeyrekteki daralma eğiliminin azalarak da olsa devam edebileceğini düşündürüyor. Bu durumda ekonomideki daralma üç çeyrek üst üste sürebilir.

        SONBAHARDA YENİDEN İŞBAŞI

        - 23 Haziran’da seçimi tamamlayacağımızı varsayarsak işe koyulma zamanı ikinci yarıya kalır. Muhtemelen önce hükümet revizyonu yapılır. Ardından hazırlıklar başlar. Eylül-ekim zaten bir sonraki yılın hedeflerinin, bütçesinin ve ekonomik büyüklüklerinin belirlendiği tarih. Yine üçüncü çeyrek yaz ayı, tatil mevsimi. Dolayısıyla yeniden iş başı ancak sonbaharda ve yılın son çeyreğinde mümkün.

        TOPARLANMA SON ÇEYREKTE Mİ?

        - Ancak bu durum, temmuz-eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte ekonomik daralmanın süreceği anlamına gelmeyebilir. Bu dönem özellikle tarımda hasadın yapıldığı ve GSMH içinde tarımın payının yüksek olduğu dönem. Bu yılki üretim de hava koşullarından dolayı iyi ve geçen yılın üstüne çıkabilir.

        - Tarımın da desteğiyle üçüncü çeyrekte kendiliğinden başlayacak kısmı toparlanmaya dördüncü çeyrekte işbaşı yapmanın etkisiyle pozitif büyümeye geçilebilir diye tahmin ediyoruz.

        CANLANMANIN ŞARTI NE?

        - Elbette İstanbul seçiminin yeni bir seçim daha doğurmaması ve herhangi bir nedenden dolayı yerel bir şok veya küresel bir şokla karşı karşıya kalınmaması şartıyla.

        Diğer Yazılar