Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin Kuzey Suriye’de sınıra paralel güvenli bölge oluşturulmasında son aşamaya gelindi. Askeri operasyon başladı başlayacak gibi. Bölgedeki ABD askerleri çekiliyor. Türkiye’de sınıra askeri kuvvet yığıyor.

        -Bu konudaki kritik eşik ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesiydi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Türkiye’nin yapacağı harekata destek vermiyor. Ama harekatın yapılacağı yerlerden de askerini çekiyor ve Türkiye ile ABD askerleri karşı karşıya gelmeyecek. Böylece Kuzey Suriye harekatının yolu açıldı ve en kritik aşama geçildi.

        BAŞKANIN AÇIKLAMASI

        -ABD Başkanı Trump ise yaptığı açıklamada birliklerini Suriye’nin kuzeyinden çekme kararı aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

        “-Kürtler bizimle beraber savaştı fakat onlara çok fazla para ve ekipman sağladık. Türkiye ile yıllardır savaşıyorlar.

        -Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler artık duruma ve kendi mahallerindeki yakalanmış DEAŞ’lılarla ne yapmak istediklerine bir çare bulmak zorunda.”

        TRUMP’TAN İKİNCİ ALTIN DESTEK

        -Telefon görüşmesinin ardından ABD askerlerinin çekilme kararının uygulanmaya başlaması gösteriyor ki, harekat sırasında Türk ve ABD askerleri karşı karşıya gelemeyecek. Böylece bu konudaki en büyük risklerden biri ortadan kalktı, en kritik aşama geçildi.

        -Rusya ile uçak düşürme krizinin nelere mal olduğunu ve bir büyük devletle karşı karşıya gelmenin ne olduğunu 2016 yılından iyi biliyoruz. Bu açıdan Suriye operasyonunun ABD ile büyük bir kriz yaşanmadan yapılmasının önemi büyük.

        -İkinci kazanım ise böyle bir harekatı Türkiye ABD’yi tümüyle karşısına alarak yapmıyor. En azından ABD Başkanı doğrudan karşı çıkmayarak ve askerini bölgeden çekerek destek veriyor.

        - S400 alımına karşı yaptırım uygulatmayan Trump asker çekme kararıyla Türkiye’ye ikinci altın desteğini yaptı.

        TRUMP’IN EKONOMİZİ MAHVEDERİM TEHDİDİ

        -Sorun ise ABD’de başkanın dışındaki kurumların Türkiye karşıtlığında. Kongre, Diş İşleri Bakanlığı ve Pentagon üçlüsü karşıt cephenin yapacağı engelleme hamlelerinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı harekatın seyri için önemli olacak.

        -Karşıt cephenin Türkiye’ye verebileceği en büyük zarar ambargo ve yaptırımlar olabilir.

        -Nitekim dün akşam saatlerinde Trump'ın Türkiye konusunda ikinci sosyal medya mesajları Türkiye karşıtı cepheyi teskin etmeye yönelikti. Trump bu mesajında “Eğer Türkiye sınırları aşarsa, daha önce yaptığım gibi, Türkiye’nin ekonomisini mahvederim” dedi.

        PİYASALARDA FİYATLAMA BAŞLADI

        -Bu mesaj Türkiye karşıtlarını sakinleştirir mi bilinmez ama ağustos ve eylül aylarında yaşanan kur şokunu akıllara getirerek dolar/ TL’nin yeni bir atak yapmasına yol açtı. O saate kadar yüzde 1.7 artarak 5.7954’e kadar çıkmış olan dolar kuru, 5.8263’ü gördü. Güne 5.6981’den başlayan dolar üç hamlede yüzde 2.2 artışa ulaştı.

        -Telefon trafiği ile somutlaşan Kuzey Suriye operasyonunda yeni bir aşamaya gelinmesi,

        finansal piyasalar tarafından fiyatlanmasını da tetikledi. Eylül başından itibaren 5.64-5.75 bandında hareket eden dolar/TL kuru dün 5.75’in üzerine atarak bandın dışına çıktı. En somut tepki de TL’nin değerindeydi.

        ZORLU YOLCULUK

        -Gelinen bu aşamadan sonra Kuzey Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasından geriye dönüş olmaz. 9 yıldan beri Türkiye’yi siyasi, ekonomik ve jeopolitik açıdan negatif etkileyen Suriye sorununda artık yeni bir aşamaya geçtik.

        -Büyük risklerin yanında fırsatları da içinde barındıran yeni safhanın fiyatlaması piyasalar tarafından yapılmaya başladı, devam da edecek. İnişli, çıkışlı zorlu bir yolculuk bizi bekliyor olabilir.

        Diğer Yazılar