Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel piyasalardaki hava iyi. Hatta ABD borsaları zirve seviyelerinde. Bunda ABD ile Çin arasındaki 1. aşama ticaret anlaşması için uzlaşıldığını, her iki tarafın mevcut bazı gümrük vergilerini kaldıracağı yönündeki haberler etkili oldu.

        Küresel piyasalarda pozitif seyir yurtiçine pek yansımıyordu. Bunun önemli bir nedeni Kuzey Suriye operasyonu ve ardından ABD yaptırımları gündeme gelmesiydi.

        PİYASALARI BASKILAYAN NEYDİ?

        -Önce Kuzey Suriye operasyonu buna izin vermedi. Sonra da ABD Temsilciler Meclisi’nde sözde Ermeni soykırım kararının ve Suriye harekatı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uyulama tasarısı kabul edildi.

        -Bu gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Kasım’da Başkan Trump’la görüşmek üzere ABD’yi yapacağı ziyareti askıya aldı. Dün akşam saatlerinde iki başkan arasında yapılan telefongörüşmesinden sonra ziyaretin yapılmasına karar verildi. Ziyaretin yapılacak olması başlı başına önemli bir gelişme.

        13 KASIM ZİYARETİ ALTIN DEĞERİNDE

        -ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin toptan ele alınabileceği ve iyileştirilmesi konusunda ABD tarafında çalışabilecek tek kurum Başkanlık makamı. ABD ile sorunları çözüm yoluna koyabileceksek muhatap Trump’tan başkası değil.

        -Bu nedenle iyi geçerse bu görüşme Türkiye için altın değerinde olmaya adaydır. Tabii iyi geçeceğinin garantisi yok. Ama geçmesi halinde kasım ayının ikinci yarısı Türkiye piyasalarında ve siyasetinde olumlu rüzgarlar estirebilir.

        HAZİNE’DEN 2.5 MİLYAR $ BORÇLANMA

        -Hem küresel piyasaların iyi gitmesi hem ABD ziyaretinin yapılacak olmasının verdiği rüzgarla Hazine yeni bir dış borçlanmaya çıktı. Üç katı da talep topladı ve 2.5 milyar dolar borçlandı. Faizi de yüzde 5.7 ile bu yılın en düşüğüne indi. Bu yılki ilk eurobond ihracında faiz yüzde 7.68 idi.

        -Son borçlanmayla Hazine 2019’da 11.2 milyar dolarlık dış kaynak sağladı. Bu rakam son yılların en yükseği. Hazine gelecek yıl da 9.5 milyar dolarlık dış borçlanma hedefliyor.

        FAİZ 2 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

        -Bütün bu etkilerle yurtiçi piyasalarda dün iyi bir gün geçirdi. Borsa yüzde 2.14 artarken Türkiye riskinin yansıtıcısı olan CDS primleri 313 puana kadar indi. Bu düzey, Mart 2019’da swap piyasasının karışması öncesine geri dönüldüğünün de göstergesi.

        -Hazine gösterge 10 yıllık tahvil faizi yüzde 12.72’ye indi. 2 yıllık gösterge faiz de yüzde 12.26’ya geriledi. Bu oran da 6 Ekim 2017 sonrası 2 yılın en düşük düzeyi.

        BÜYÜME FİYATLANIR ARTIK

        -Şimdiye kadar pek alıcı bulamayan, daralmadan büyümeye geçiş de rahat fiyatlanır diye tahmin ediyoruz. Bizim yılın son çeyreği için büyüme tahminimiz yüzde 5’e yakın.

        -Pozitif büyüme hem baz etkisi kaynaklı olacak hem de konut satışları ile otomotiv satışlarındaki artışla desteklenecek. Her iki piyasada da satışların canlı olduğunu gözlemliyoruz.

        -13 Kasım’ın sürükleyiciliğine büyümenin satın alınması eklenirse yerel piyasaların üzerindeki baskı kalkabilir. Küresel piyasalardan şimdiye kadar negatif yöndeki ayrışma da tersine dönebilir.

        Diğer Yazılar