Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2008 krizini önceden tahmin ederek adı kriz kahinine çıkan ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, ticaret savaşlarının tırmanmaması şartıyla küresel ekonominin gelecek yıl yavaşlayabileceğini ama bunun resesyona varmayacağını bekliyor.

        Türkiye Kalite Derneği'nin düzenlediği 28. Kalite Kongresi için Türkiye'ye gelen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Bloomberg HT'de Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.

        -Türkiye’de geçen yılki sıkıntıların ardından ılımlı bir toparlanmanın başladığını, cari açığın ve enflasyonun gerilediğini, ekonominin yeniden dengelendiğini belirten Roubini, toparlanmanın gelecek yıl da devam edeceğini ve yüzde 2-3'lük büyümeye ulaşılabileceğini söyledi.

        ROUBINI’NİN GÖRÜŞLERİ

        Nouriel Roubini küresel ekonomiye ilişkin tespitlerini de şöyle toparlamak mümkün:

        -“Küresel ekonominin resesyona girme ihtimali ABD-Çin ticaret savaşından kaynaklanıyor. Ancak ticaret savaşları tırmanmıyor. Brexit'te ve jeopolitik risklerde daha iyi bir noktadayız.

        -Bu durum karşısında gelişmiş ve gelişen ülkelerin merkez bankaları faiz indirimi yapıyor. Bu da likiditeyi artırıyor ve finansal koşulları rahatlatıyor. Bahsettiğimiz şoklardan biri artmazsa resesyon görmeyeceğiz.

        -ABD ve küresel hisse senetlerindeki toparlanmaya rağmen sorunlar sürüyor. Dünyanın birçok yerinde sosyal olaylar patladı. ABD tarafında da korumacılık politikası var, gelecek 12 ayda ABD'de olanlar çok etkili olacak.

        -Resesyon olmasa da yavaşlama devam edecektir. Riskten kaçış eğilimi görebiliriz. Küresel ekonomide riskler var.

        -Buna karşılık merkez bankaları ellerindeki cephaneyi büyük ölçüde tüketti. Para politikasının sınırlarına gelindi.

        -Fed'in hala 150 baz puanlık bir indirim alanı var. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları daha fazla genişleme yapıyor. Ancak mali politikaların güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum.”

        -Bu görüşler çerçevesinde Nouriel Roubini gelecek yıl dünya ekonomisinin yüzde 3 civarında büyüyebileceğini tahmin ediyor. Bu düzeydeki bir büyüme, yüzde 4’ten başlayan düşüşün yüzde 3’te tutulması ve yatay seyre geçilmesi anlamına gelir. Genel beklentilerden biraz daha iyi bir durum.

        ABD SEÇİMLERİ DOMİNE EDEBİLİR

        -Gelecek bir yılda ABD’de yaşanacaklara atıfta bulunması ve çok etkili olacağını belirtmesi de kayda değerdir. Belki iyimserliğinin temelinde yatan da budur.

        -Peki gelecek bir yılda ABD’de ne yaşanacaktır? Şimdiden belli olan Kasım 2020’de ABD’de başkanlık ve Kongre’nin üçte birinin yenilenmesi seçimlerinin yapılacağıdır. Seçim atmosferi zaten başladı. Dolayısıyla önümüzdeki bir yılı bu seçimlerin domine etmesi beklenebilir.

        -Seçim atmosferinde geçecek bir yılda ABD ekonomisini ve küresel ekonomiyi sarsacak adımlardan kaçınılması mümkündür.

        -Bundan en yararlı çıkacak kişi de Başkan Trump’ın kendisidir. Seçilmesini riske atacak adımlardan kaçınacağı için, Trump’ın dış politikada ve ekonomide radikal adımlar atmayacağı varsayılabilir.

        -Hatta Trump’tan sorunları yumuşatıcı ve toparlayıcı adımlar dahi gelebilir. Nitekim Çin ile birinci faz anlaşmanın yapılacağına yönelik beklentiler de bu çerçevede arttı.

        Diğer Yazılar