Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası politika faizini bu yılın ikinci yarısında sert bir indirimle 12 puan düşürdü ve toplamda yarı yarıya tıraşladı. Bu indirimle Türkiye dünya 6.’sı olduğu faiz liginde 18 basamak gerileyerek 24.’lüğe indi. Gelinen son aşamada politika faizi yüzde 12 iken enflasyon yılı yüzde 11 civarında bitirecek gibi görünüyor. Yani aradaki marj iyice daraldı.

        YENİ YILDA DA DÜŞÜŞ SÜRECEK

        -Ancak faizlerin indirilmesi konusunda Merkez Bankası üzerinde güçlü bir baskı var. Sadece işadamlarından değil, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yeni yılda faiz indirimlerinin süreceğini ve tek haneye düşeceğini söylediler.

        TOPLAM İNDİRİM 2.5-3 PUAN OLABİLİR

        -Ben de 13 Aralık’taki yazımda faizlerin gelecek yıl toplamda 2.5-3 puan kadar düşürülebileceğini işlemiştim. Çünkü 2020 sonunda enflasyon yüzde 8.5’e düşecekse böyle bir indirim marjı olabilir. Politika faizi yüzde 12’den yüzde 9.5’e veya yüzde 9.0’a indirilebilir.

        -Bu durumda hala reel faiz varlığını devam ettirirken, enflasyon ve faiz oranları da tek haneli rakamlara inmiş olacak. Merkez Bankası’nı da, siyasetçiyi de, piyasaları da kurtaracak formül bu.

        ARTIK PERAKENDE DÖNEMİ

        -Peki bu indirim nasıl olacak? Yılın hangi döneminde yapılacak? 13 Aralık tarihli yazımda en idealinin yılın ilk 4 ayında beklemek yani Merkez Bankası’nın faiz kararlarını pas geçmesi olduğunu belirtmiştim.

        -Enflasyonda nisan ayında baz etkisiyle birlikte kırılma yaşanması ve tek haneli rakamlara inilmesiyle mayıstan itibaren faiz indirimlerine yeniden başlanabilirdi.

        -Ancak faizi düşürmede kararlılık görüyorum. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından da faiz düşüşüne ara verilmeyeceğini çıkarıyorum.

        -Üstelik Cumhurbaşkanı yeni yıldan itibaren faiz indirimlerinin küçük adımlarla yapılabileceğini söyledi.

        HER AY DÜŞÜRME FORMULÜ

        -Bu durumda faiz indirimleri hiç kesintiye uğramadan, kafalarda soru işaretleri yaratmadan, devam edebilir. Bir farkla, artık büyük adımlar yerine bebek adımlarıyla.

        -Merkez Bankası ocak ayından başlayarak aralık ayına kadar yapacağı 12 toplantının 12’sinde de faizi çeyrek puan halinde düşürebilir. 12 ayda toplam indirim de 3 puan olur. Yüzde 12 olan politika faizi gelecek yılın aralık ayında yüzde 9’a iner.

        -12 ayda 12 faiz indirme formülü ile Merkez Bankası faiz düşüşüne hiç ara vermeden devam ettiği gibi, aynı zamanda düşüş dönemini 1.5 yıla uzatmış olur. Bu da Türkiye’nin ara vermeden en uzun süreyle faiz indirimi olur.

        ENFLASYONUN BELİRLEYİCİLİĞİ

        -Yeter ki enflasyon gelecek yılın sonunda yüzde 8.5 veya onun biraz altına inebilsin. Yılın ilk dört ayında beklemek yerine çeyrek puanlarla devam etmesi halinde Merkez Bankası’nın yapacağı toplam indirim 1 puan olur. Faiz yüzde 12’den yüzde 11’e geriler.

        -2019 nisan ayı enflasyonu yüzde 1.69 idi. Bunun yerine 2020 Nisanı’nda daha düşük ve yüzde 1’in altında rakam gelirse yıllık enflasyon tek haneye iner. Enflasyon ile faiz arasındaki makas korunmuş olur.

        -Her ay çeyrek puanlık indirimin faizleri negatif yapma ihtimali böylece ortadan kalkar, piyasaları bozma ve parayı dövize yöneltme durumu da azalır.

        Diğer Yazılar