Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün büyüme rakamları yanında temmuz ayı dış ticaret verileri de yayımlandı. Dış ticaret ağırlıklı yazmayı büyümeye tercih ettim. Bana daha ilginç geldi.

        Dış ticaretin seyrinde ve büyümede belirleyici faktör küresel salgın korona. Pandemi sırasında ithalat, ihracat, yurt içi tüketim, üretimin büyük kısmı, hatta sosyal yaşam durdu. Haftalarca karantina uygulandı.

        -Hizmetler sektörü bu nedenle yılın ikinci çeyreğinde 1998 sonrasının en yüksek düzeyinde yüzde 25 oranında daraldı. Sanayi üretimi de yüzde 16 düşüş kaydetti.

        YATIRIMLAR PANDEMİ DE BİLE DURMADI

        -Ancak yatırımlar durmadı. Durmadığını aylık dış ticaret verilerinden izliyorduk. Yılın 7 aylık dönemine bakınca da yatırım malları ithalatı yüzde 8.9 ve 1.3 milyar dolar artışla 14.9 milyar dolardan 16.2 milyar dolara çıktı.

        -Yatırım malları dışı ithalatın toplamı ise yüzde 5.7 veya 6.1 milyar dolar geriledi, 106.5 milyar dolardan 100.4 milyar dolara indi.

        -Dün açıklanan yılın ikinci çeyrek büyüme verilerinde de bunun izini gördük. Yatırımlar yüzde 6.1 azalmasına azaldı ama bunda inşaat kesiminin yüzde 16.4 düşüş kaydetmesi etkili oldu.

        -Yatırımların diğer kolu makine ve teçhizat yatırımları ise yüzde 4.7 arttı. Bu yatırımlar ilk çeyrekte yüzde 14.7 ve geçen yılın son çeyreğinde yüzde 13.1 artmıştı. Daha önceki çeyreklerde çift haneli daralmaların ardından makine ve teçhizat yatırımları üç çeyrektir artıyor ve büyümeye pozitif katkı veriyor.

        REKLAM

        -Büyüme rakamlarında pozitif çıkan bir sektör daha var, tarım. Birinci çeyrekteki yüzde 2.6 büyümeden sonra tarım ikinci çeyrekte de yüzde 4 büyüdü. Bu katkıyı hasat dönemi olan üçüncü çeyrekte daha yükseğe taşıyabilir.

        OTOMOBİL TÜRKİYE DURMUYOR

        -Hükümet son olarak ithal araçları ÖTV aracılığıyla yüksek oranda vergilendirdi. Türkiye’de üretilenlerin vergisini ise düşürdü. Dış ticaret rakamlarına göre 7 aylık dönemde ihracatın yüzde 29.9 azalmasına karşılık, ithalat rakamları yüzde 22.2 arttı.

        -İhracatın düşüşü pandemiden ama Türkiye’de otomobil satışları düşmedi, arttı. Geçen yılın 7 aylık döneminde 15.9 milyar dolarlık ihracata karşılık yapılan ithalat 5.4 milyar dolardı. Yani 10.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlasına sahiptik.

        -Bu yılın 7 aylık döneminde ise 11.2 milyar dolarlık ihracata karşılık 6.6 milyar dolarlık ithalat yaptık. Dış ticaret fazlası 10 milyar dolardan 4.5 milyar dolara indi. Dış ticaret dengesine 6 milyar dolarlık erime söz konusu.

        -ÖTV artışı kararının dış ticaretle mi, bize otomobil satan ülkelerle yaşanan sorunlarla mı, bütçe açığıyla mı, yoksa hepsiyle mi ilişkisi var bilmiyorum, ama durum bu.

        ALTINA 11.8 MİLYAR DOLAR

        -Otomotiv ithalatında net ihracatçı olmamıza karşılık yapılan ithalat 7 ayda 6.6 milyar dolar. Altın ve kıymetli metaller dış ticaretinde ise böyle bir fazla yok. 3.5 milyar dolarlık ihracata karşılık 11.8 milyar dolarlık ithalat var. Dış ticaret açığı ise 8.3 milyar dolar.

        Geçen yıl ise aynı dönemde 6.4 milyar dolarlık ithalata karşılık 4.1 milyar dolarlık ihracat vardı. Açık 2.2 milyar dolardı.

        -Bu yıl otomobilden daha çok altın ithal ettik. Biri 11.8, diğeri 6.6 milyar dolar kadar. Altın ithalatı en çok ithalat yapılan üçüncü fasıl oldu.

        İKİSİNDEN DE YÜKSEK KAZANÇ

        -Altına yatırım yapanların kazancı belli. Onsu yılbaşına göre dolar bazında yüzde 30 arttı. TL bazındaki gram altın fiyatı da yüzde 59 yükseldi. Tek kalemde en karlı yatırım.

        REKLAM

        -İlk el otomobil fiyatları ise TÜİK verilerine göre dizel yakıtlılarda yüzde 46, benzinlilerde yüzde 27 arttı. Bu da iyi yatırım. Son vergi artışlarıyla daha iyileşti.

        -Aynı dönemde aralık ve temmuz ayı ortalama döviz satışı olarak dolar/TL değeri yüzde 17.2, Euro/TL değeri yüzde 20.6 arttı.

        Diğer Yazılar