Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün açıklanan iki veri de yurtiçi tüketimin ağustos ayında güçlü olduğunu ortaya koydu.

        Bu verilerden ilki olan ağustos ayı konut satışları 170 bini buldu. Faizlerin artmasına ve aylık faiz yükünün yüzde 1’in üzerine çıkmasına rağmen, konut satışları devam etti. Temmuz ayındaki satış rekorunu egale edemedi ama yüzde 54 gibi yüksek bir oranda arttı.

        1.5 MİLYONLA REKOR KIRILABİLİR

        -8 aylık satışlar da 1 milyonu geçerek 1.025 bin oldu. Satışların ivme kaybederek eylülde de sürmesi beklenir.

        -Bu azalmaya karşılık yılın kalan 4 ayında aylık 100 binin üzerinde satışa ulaşmak mümkün. Hatta 4 ayda 500 bin satış rakamı olasılık dahilinde. Bu durumda yılın tamamında 1.5 milyon konut satışı yapılmış olacak.

        -Konut talebinin önünü kesecek dramatik bir gelişme gündeme gelmezse.

        İÇ TALEP AMMA CANLANMIŞ

        -Ağustos ayı bütçe verileri de yurtiçi talep canlılığını ortaya koydu. Özel tüketim vergisi yüzde 67, ithalde alınan KDV yüzde 38, dahilde alınan KDV yüzde 57 arttı.

        -Vergi gelirlerindeki artışın da etkisiyle bütçenin ağustos ayı gayet iyi, 28 milyar lira fazla verdi. Ancak bu durum bir istisna ve sonraki aylar için sürdürülebilir değil. 8 aylık birikimli açığın milli gelire oranı da yüzde 3.5’i buldu.

        REKLAM

        FRENİN ETKİSİ YOK MU?

        -Ağustos normal bir ay değildi. Hem döviz sepetinin ortalama yüzde 7.8 yükseldiği hem de faizlerin 4-5 puan arttığı, ekonominin gazından ayağın çekildiği, frene dokunulduğu bir aydı. Tüketimdeki artışla böyle bir ayda gerçekleşiyor.

        -Bu durum karşısında insan ‘fren mi tutmuyor ne’ diye sormaktan kendini alamıyor.

        -Ancak frene sert biçimde basılmadığını, bu nedenle etkisini zamanla göreceğimizi, yavaşlamanın yılın son çeyreğinde ortaya çıkabileceğini tahmin ediyorum.

        SANAYİDE ÇARKLAR DÖNÜYOR

        -Eylül ayına ilişkin öncü veri ise organize sanayi bölgelerinin elektrik tüketimi olabilir. OSB’lerin üst kuruluşu OSBÜK’ün başkanı Memiş Kütükçü Eylül ayının ilk 10 gününde organize sanayi bölgelerinin kullandığı elektriğin yüzde 40 arttığını açıkladı.

        -Rakam gerçekten yüksek. Ayın tamamlanmasını bekleyelim. İvme bile kaybetse elektrik tüketimi çift haneli rakamlara çıkabilir ki, bu da üretimin sıçradığına, toplu işbaşı yapıldığına işaret eder. Üretim stok için mi yapılıyor, yoksa ihracat siparişlerinde bir artış mı var, kısa sürede anlarız.

        -Önceki gün açıklanan temmuz ayı sanayi üretimi de önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 arttı.

        -Öncü veri İmalat Sanayi Satınalma Endeksi PMI’ı ve OSB’lerin elektrik tüketimindeki artışı dikkate alırsak, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4-5 civarında bir sanayi üretimine ulaşabileceği tahmini yapılabilir. Tarım sektörü de bu düzeyde büyüyor zaten.

        REKLAM

        GSYH ÜRETİMİ İZLER

        -Buradan hareketle üçüncü çeyrekte sanayi ve tarımdaki üretim civarında bir GSYH artışı ortaya çıkabilir. Bu durumda yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.4’lük büyümenin ardından 9.9 düzeyine varan daralmayı, ilk çeyrek civarındaki bir büyüme oranı izleyebilir.

        -Son çeyrekte yavaşlamasına yavaşlayacağız ama ne kadar olacağının yanıtı hem pandeminin seyrine hem de dış kaynak bulunmasına bağlı.

        -Türkiye üçüncü çeyrekte negatif faiz ve kredi artışıyla yurt içi talebi sıçrattı. İç talep büyümeyi yukarı çekerek yılın derin bir daralmayla kapanmasının da önüne geçti. Artık son çeyrek iyi geçmese bile, yılı küçük oranlı bir daralmayla atlatabiliriz.

        -Ancak ekonomide sık sık durup kalkmasının da bir maliyeti var. Bu maliyetin bir bölümüyle karşılaştık, diğer bölümünün de önümüzdeki dönemde gündeme gelmesi beklenir.

        Diğer Yazılar