Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Küresel piyasaların odaklandığı ABD’de ikinci yardım paketi gidip, geliyor. Haftaya Başkan Trump’ın korona virüsten kurtularak hastaneden taburcu olmasıyla girdik. İlk icraatlarından biri de 2.2 trilyon büyüklüğünde olması için direten Demokratlarla görüşmeleri kesmek ve İkinci Yardım Paketini rafa kaldırmak oldu. Haftanın sonuna doğru ise bu kez Cumhuriyetçiler yardım paketinin tutarını 200 milyar daha artırarak 1.8 trilyon dolara çıkardılar. Yardım paketi gidip gelirken, piyasalar da dalgalanıp durdu.

        DÜNYA FİYATI YÜZDE 7 GERİDE

        -Yardım paketinin tutarı yükseltilerek seçimden önce çıkartılabileceği ihtimaline paralel geçen haftanın ikinci yarısında altın fiyatları yeniden yükselişe geçti. Cuma günü 1.930.83 dolara kadar yükselen altın fiyatları haftayı 1.929.43 dolardan kapattı ve yüzde 1.6 prim yaptı.

        -Son olarak ulaşılan 1.930.83 dolarlık fiyat 7 Ağustos’ta 2.073.41 dolarlık rekor fiyatın halen 142.5 dolar veya yüzde 6.8 altında bulunuyor.

        -Altın fiyatları 5 yıl önce 1.045 dolardan yükselmeye başlayarak 7 Ağustos’ta bir kat kadar artmıştı. Altın bu rekorundan sonra iki aydır düşüş eğiliminde ve rekor düzeyinin altında seyrediyor.

        TÜRKİYE FİYATI REKORDA

        -Ancak “Altın yere düşmekle pul olmaz” sözü tam bugünler ve Türkiye’den altına yatırım yapanlar için geçerli. Çünkü Türkiye’de altın TL ile fiyatlanıyor ve alınıp satılıyor. Son iki ayda da dolar/TL kuru yüzde 7.7 arttı.

        REKLAM

        -Bu nedenle altın fiyatları gram bazında 7 Ağustos’taki 488.07 TL’lik rekor düzeyinin üzerine çıktı. 9 Ekim Cuma günü gram altının fiyatı 489.57 TL’ye kadar yükseldi ve günü 487.69 TL’den kapadı. Gün içi rekoru yanında kapanışta da önceki rekoru 481.64 liralık düzeyi yüzde 1.2 oranında egale etti.

        -Son iki ayda altının dünya fiyatları 24 Eylül’de 1.848.45 dolara kadar indi. Bu da rekor düzeyi olan 2.073.41 dolara göre 224.96 dolarlık kayıp veya yüzde 10.8’lik düşüş demekti. Sonrasındaki artış ise 82.38 dolar veya yüzde 4.4. Cuma günkü fiyat seviyesinin 7 Ağustos rekor düzeyini yakalaması için 142.58 dolar veya yüzde 6.8’lik artışa ihtiyaç var.

        -Altını dolarla satın alanlar, 7 Ağustos’taki rekor düzeyine göre yüzde 6.8 kayıpta ama TL ile satın alanlar yüzde 1.2 kazançta. Bu da altının çift yönlü ve iki yüzlü bir yatırım aracı olduğunu gösteriyor. Altının dünyada görünen yüzü başka, Türkiye’de başka. Fark da tamamen TL’nin dolar karşısındaki değer kaybetmesinden kaynaklanıyor.

        ALTIN-YARDIM PAKETİ KARDEŞLİĞİ

        -Küresel piyasalar ve dolar gibi altın fiyatları da kısa vadede ABD’de ikinci yardım paketinin seçim öncesinde çıkarılıp çıkarılmayacağına bağlı. Seçim sonrasına kalsa da, her iki partinin açıklamasına göre yardım paketi yine çıkarılacak.

        -Ama seçim öncesi ile seçim sonrası arasında yaklaşık 4 aylık zaman farkı olacak. Çünkü seçim sonrası yeni başkanın koltuğuna oturması ve icraatlara başlaması yeni yılı bulacak. Kanunun çıkarılması ve yürürlüğe girmesinin normal koşullarda şubat ayını bulması bekleniyor.

        -Finansal piyasalar eylül ayı başından itibaren paranın yolunu gözlüyor. FED de yardım paketinin eylül toplantısında ve başkanların çeşitli konuşmalarında ifade etti. Yardım paketinin gecikmesi halinde piyasalar dolar likiditesine sıkışabilir. Doların değeri artabilir. Böyle bir gerçekleşme altın fiyatlarını düşürücü yönde etkiler.

        REKLAM

        -Etki, tüketim harcamalarını düşürerek ABD ekonomisi için durgunluk yönünde de olabilir. Paketin bir ön önce çıkarılması seçim sonrasına taşınan yükü bir ölçüde azaltacak.

        Diğer Yazılar