Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bugün piyasaları bırakıp ekonominin ve hayatın en önemli ayaklarından olan enerji tarafına geçiyorum. Artvin, Yusufeli’nde Türkiye’nin en büyük barajlarından birinin açılışı yapıldı.

        Tek başına üretimi ile ülke ihtiyacının yüzde 2’sini veya Antalya büyüklüğünde bir şehrin elektriğini üretecek Yusufeli Barajı yılda 558 megavatsaat kapasiteli.

        ➔ Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı, çift eğrilikli beton kemer sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin 1’inci, dünyanın 5’inci en yüksek barajı oldu. Yükseklik 100 katlı bir gökdelenle eşit. Baraj için 4 milyon m3 beton döküldü.

        TÜNELLER ŞEHRİ ARTVİN

        ➔ Sert kayalıklarla kaplı dar vadide çok zorlu coğrafyada inşa edilmesi maliyetleri artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aktardığına göre barajı, santrali, yeni yerleşimi ve yollarıyla birlikte toplam maliyeti 34 milyar liraya çıktı.

        ➔ Barajla birlikte Yusufeli ilçe merkezi tarihinde 7 kez taşındı. 16 köy de barajdan doğrudan etkilendi. Yapılan 2.700 konut, 507 köy evi, kamu binaları, sanayi sitesi maliyetlerin üzerine eklendi.

        ➔ Artvin’den Yusufeli’ne 69 km’lik yol yapıldı ki, bunun 60 km’si tünel ve köprülerden oluşuyor. Bu yolda 39 tünel de yer alıyor. Yolculuk sırasında bir tünelden çıkıp diğerine giriyorsun ya da araya köprü ve viyadükler giriyor. Yeni tünellerle birlikte Artvin’in tünel sayısı da 115’e yükseldi.

        REKLAM

        ➔ Bu tünellerin toplam uzunluğu 62 km’yi buluyor. Türkiye’deki toplam tünel uzunluğunun yüzde 10’u Artvin’de. Tabii ki bu durum Artvin’i tüneller şehri yapmaya yeter.

        SUYUN BAŞKENTİ

        ➔ Ama Artvin aynı zamanda barajlar şehri. Muratlı, Borçka, Deriner ve Yusufeli ile bu ilde 10 barajda üretilen elektriğin toplam üretim içindeki payı yüzde 8’i buluyor. Toplam hidro elektrik üretiminin ise yüzde 34’ünü oluşturuyor ki, Türkiye’nin sudan elektrik üretiminin üçte biri bu küçük ilden. Artvin denilebilir ki suyun başkenti.

        ➔ Bir zamanlar ülkede kendini barajlar kralı diye tanıtan Başbakan Süleyman Demirel GAP’ın mimarlarındandı. Denilebilir ki Artvin barajlarıyla GAP’tan sonra hayata geçen ikinci büyük Türkiye projesidir.

        ➔ Çoruh, Erzurum’dan doğup 390 km uzunluğunda ve denize ulaşımının son 20 km’si Gürcistan sınırları içinde kalan nehrimiz. Türkiye’nin 26 havzası arasında su potansiyeli bakımından 4’üncü Çoruh Havzası.

        ➔1.430 metreyi bulan kot farkı Çoruh’u dünyanın en hızlı akan 10 nehrinden biri yapıyor. Ama kurulan barajlarla bu hız ve etrafı yıkıcılığı artık iyice kesilmiş durumda.

        ➔ 34 Milyar liralık harcamayla tamamlanan barajın ekonomiye yıllık katkısı ise 5 milyar lira olacak.

        ➔ Yusufeli Barajı aynı zamanda Çoruh Nehri'nin devamındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının en yüksek verimle çalışmasını sağlayacak. Barajın düşey ve yatay kavisli tasarımı suyun basıncını yamaçlara aktaracak.

        ENERJİNİN BEDELİ YÜKSEK

        ➔ Baraj inşa edilirken birkaç kez görme fırsatım olmuştu. Hatta birinde iş makinesinin 300 metre derinliğe doğru nasıl indirildiğini, o yükseklikten karınca kadar kaldığını izlemiştim. Artvin’de coğrafya gerçekten zordur, Yusufeli daha da zordur.

        REKLAM

        ➔ İş çıkartmak da aynı derecede zor olduğundan maliyet yüksektir. Bu durum ancak yerinde görerek anlaşılabilir. Baraj inşaatına geç başlanmasının nedeni de bu olabilir.

        ➔ Açılışı yapılan barajın kazanımı belli, Çoruh’un büyük baraj halkalarına bir yenisi eklendi. 2.5 milyon konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak. Ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyar liralık katkı gelecek.

        Bu kazanıma karşılık Yusufeli’nin tarıma son derece elverişle topraklarının sular altında kalması en büyük kayıptır.

        ➔ Bu havzanın toprakları mineral yönünden çok zengin. Yılda 9 kez yonca, üç kez kültür bitkisi ürünü alınabilen tarımsal arazilere sahip havza yüksek dağları ve derin vadisiyle doğal bir seraydı ve bölgenin adeta meyve sebze deposuydu.

        Akdeniz dışında Akdeniz iklimine sahip tek bölgeydi. Mayısta başlayan kiraz mevsiminin eylüle kadar uzayabildiği tek yer burasıydı. Zeytin, limon, dut, elma, armut, kayısı, pirinç, buğday, çeşit çeşit meyve ve sebze yetişiyordu. Elbette endemik bitkileri de vardı.

        ➔ Yusufeli vadisi şimdi sularla dolacak ve elektriğin düğmesine basınca bize ışık verecek. Her düğmeye basmada bunun yüksek bedelleri olduğunu bilelim yeter.

        Diğer Yazılar