Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkemize, vatanımıza, milletimize büyük geçmiş olsun. Çok büyük bir sıkıntıyı büyük bir duyarlılıkla hep birlikte bertaraf ediyoruz. Kimsenin düşünmediği, hayal bile etmek istemediği bir süreci geride bırakıyoruz. Toplumun her katmanının göstermiş olduğu ‘demokrasiye, ülkeye, vatana, millete ve bayrağa sahip çıkma iradesi’ bu badireyi atlatmamızda en önemli faktör oldu. Zor günlerde bir araya gelebilen, tüm farklılıklarımızı bir kenarda bırakabilen, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” ilkesine kanıyla, canıyla uyan bir milletin ferdi olamaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz.

        ***

        Şimdi her zamankinden daha fazla hoşgörüyle birbirimizi anlamaya, ön yargılarımızı bir kenara bırakmaya ve birbirimizi sevmeye ihtiyacımız var. Ayrıldığımız noktaları değil, ortak paylaştığımız noktaları arttırma zamanı. Toplumları bir arada tutan çok temel ögeler var; vatan, millet, din ve bayrak... Bunlar tüm toplumların mayası. Bunların dışında insanları en çok bir araya getirebilen diğer bir olguda spor ve takım taraftarlığı.

        ***

        Spor ve futbol dünyada toplumsal anlamda her hafta farklı bir gündem ve etki oluşturabilen çok etkili bir olgu. Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki takım taraftarlığı toplumun en büyük mayalarından bir tanesi. Sağcısı, solcusu, radikali, ateisti, Alevi’si, Sünni’si, Türk’ü, Kürt’ü, Çerkez’i, Laz’ı, kuzeylisi, güneylisi, doğulusu, batılısı, işçisi, işvereni, öğrencisi, öğretim görevlisi, kamu görevlisi, dağdaki çobanı aynı forma sevgisi altında birleşebiliyor. Stadyumlara gelirken takımın formasını üstüne giydiğinde, dışarıdan maçı takip eden, izleyen, dinleyen hangi kesimden olursa olsun takımıyla beraber aynı duyguları yaşıyor, aynı heyecanları paylaşıyor. Normal hayat içerisinde bir araya gelmesi çok normal olmayan bu toplum katmanları, spor ve futbol sayesinde bir yumak haline gelebiliyor.

        ***

        İşte bugünlerde de böyle büyük birlikteliklere ihtiyacımız var. Futbol ailesinin de büyük sorumluluklar alma zamanı. Konuyu yalnızca kendi takım sevgimizden çıkartıp tüm toplumu kucaklama zamanı. Rekabeti sonuna kadar yaşayıp sporun hoşgörüsünü ve birleştirici yönüne sımsıkı sarılma zamanı.

        ***

        Yaşadığımız bu olağanüstü günlerde, hayatımızın ve toplumumuzun normale gelebilmesinde en önemli şeylerden bir tanesi spor ve futbol olacaktır. Maçların başlaması, heyecanların tekrardan toplumun içinde yaşanır hale gelmesi, birçok şeyin normalleşmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Bugün her zamankinden daha fazla futbolun ve sporun dinamizmine, rekabetine, mücadele azmine ama çok daha önemlisi hepimizi bir araya getirme gücüne ihtiyacımız var. Empatiye ve rakibe saygıya da... Şimdi meydanlardaki birlikteliği statlarda da görme zamanı.

        Diğer Yazılar