Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ali Bey, 2000 yılında SSK’lı oldum, yaşım da epey ileri. Sonra 2000 yılından önceki askerlik süremi borçlandım ve başlangıcım 1999 oldu. Buna göre 3600 günümü tamamladığımdan 2014 yılı mart ayında emeklilik dilekçesi verdim. Bana 387 lira emekli aylığı bağlamışlar. “Olur mu böyle şey” diye SGK’ya itiraz dilekçesi gönderdim, bana şimdi size de gönderdiğim ekteki açıklamayı yollayıp “Her şey yasal, maaşınız bu kadar” diyorlar. Ben bu parayla nasıl geçinirim Ali Bey. Ahmet ÇAVUR

        Ahmet Bey, maalesef emekli aylığınız sosyal güvenlik reformu denilen yasaların kurbanı olmuş. Düşünün biraz, bize “SGK’nın açıkları var, açıkları kapatacağız” dediler. İşverenlerden prim alıp sizlere emekli aylığı dağıtan SGK’nın açığının kapanmasının iki yolu vardı: Ya işverenlerden daha fazla prim almak ya da emekli aylıklarını düşürmek. Reformla fazla prim almak yerine tam aksine, işverenlere verilen teşviklerle yüzde 25 daha az prim almaya başladılar, bunu da sizlere yükleyip emekli aylığının hesaplanma tarzını değiştirdiler. İşte bu aylık da bunun sonucudur.

        İŞTE SGK’NIN CEVABI

        “Yapılan incelemede, sigortalının 28/02/2014 tarihinde tahsis talebinde bulunduğu, işe giriş tarihinin 2000 yılından sonra olduğu, toplam prim gün sayısının 3072 olduğu, aylık bağlanması gereken gün sayısını 2008 Ekim ayından önce 600 gün askerlik borçlanması yaparak tamamladığı ve adı geçenin toplam gün sayısının 3672 olduğu anlaşılmıştır.

        Bilindiği üzere, sigortalılığı 2008/ Ekim (hariç) öncesi başlayıp, 2008/ Ekim (dahil) sonrası tahsis talebinde bulunan sigortalıların aylıkları eski ve yeni sistemlerin birleşiminden oluşan karma sisteme göre bağlanmaktadır. Söz konusu sigortalının durumu değerlendirildiğinde, tüm hizmetlerin 2000 yılından sonra geçmesi nedeniyle sigortalının aylıklarının 4447 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun’un birleşiminden meydana gelen karma sisteme göre hesaplandığı anlaşılmıştır.

        Diğer taraftan, alt sınır uygulaması 4447 sayılı Kanun’da hesaplanan aylığın günlük kazancın 30 katının % 35’inden daha az olamayacağı, 5510 sayılı Kanun’da ise hesaplanan aylığın sigortalının çalışma süreleri için prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak talep yılına ait ocak ayı itibarıyla belirlenen ortalama aylık kazancının % 35’inden, sigortalının talep tarihinde bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından az olamayacağı öngörüldüğünden, 5510 sayılı Kanun’da her iki kanuna göre çalışma süreleri dikkate alınarak hesaplanan kısmi aylıkların birleştirildikten sonra hesaplanan karma aylığın tekrar bir alt sınır aylığı ile mukayese edileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmadığından hesaplanan aylık gösterge sistemindeki alt sınır aylığı ile mukayese yapılmamıştır.”

        TEK ÇÖZÜM DAVA UMARIM KAZANIRSINIZ

        2000 yılından sonra işe girenlerin emekli aylıkları reform kanunuyla hesaplanmaktadır. Bu sebeple de eski alt sınır olan 720 lira size uygulanmamış. Ancak siz askerlik borçlanmasıyla başlangıcınızı 8.9.1999 öncesine götürdüğünüz için eski kanundan faydalanmanız gerekir. İşte bu sebeple şimdi SGK’ya karşı iş mahkemesinde dava açınız ve davanızı kazanırsanız emekli aylığınız 720 lira olacak.

        Diğer Yazılar