Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ali Bey merhaba, benim yeğenim 2008 doğumlu bir kız çocuğu. Doğduğunda babası sigortalı olarak çalışmıyordu. Yeğenim de 18 yaş altı sosyal güvenlik kapsamından faydalanıyordu. Babası sigortalı olarak işe girmesinden itibaren geçen 1 aylık süre zarfında, SSK’dan faydalanması için çocuğu üzerine kaydettirmek amacıyla SSK müdürlüğüne gitti. Geçmiş dönemde 18 yaş altı olduğu için 2500 lira borç çıkarıyorlar. İtiraz hakkımız var mı? Ziya Ahmet Uruğkök

        Başbakan Erdoğan, 12 Nisan 2006 günü yaptığı basın toplantısı ile Sosyal Güvenlik Reform Kanun tasarısını kamuoyunda paylaşırken, “18 yaşına kadar tüm çocukların sağlık giderlerini devletin karşılayacağını” söylemişti. Ayrıca başbakan “Çocuğa sigortan var mı, prim ödedin mi, sorulmayacak” demişti. Ancak, doğruyu söylememişti belki de sistem kendisine doğru anlatılmamıştı. Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması gereğinde herkes SGK’ya genel sağlık sigortası primi ödeyecekti. 18 yaşından küçüklere sağlık yardımı yapılacak ama anababası işsiz dahi olsa GSS primi alınacaktı.

        TBMM tarafından kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Sosyal Güvenlik Kurumu, 18 yaşın altındaki çocukları sorgusuz sualsiz muayene ve tedavi ettirecek ama ödediği paraların sağlık primlerini de babalarına (veya annelerine) borç olarak çıkaracaktı.

        18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN SAĞLIK YARDIMI ALMASI

        18 yaşını doldurmamış çocuklarımız (Çocuk Esirgeme Kurumu’nun baktıkları dahil) her hal ve şartta 5510 sayılı Kanun’un 60 ve devamı maddeleri gereğince ana-babaları ister sağlık primini ödesin, ister ödemesin hastanelere gittiklerinde bedava muayenetedavi olacaklar. Ana-babalarının sigortası yoksa çocuk hastanede 18 yaş altı kapsamında tedavi olduğu andan itibaren, çocuğa bakmakla yükümlü olan ana-babanın da GSS primi ödeme zorunluluğu başlıyor. Ana-baba işsiz de olsa SGK kendilerine GSS prim borcunu işletmeye başladığı gibi artık anababanın bir daha sistemden çıkma hakkı da yok, GSS prim borçları her ay üremeye ve faiz ile gecikme işletilmeye başlanıyor.

        İşsizler ve fakirler de GSS primi ödeyecekler

        5510 sayılı Kanun gereğince; “Harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar,” (Bu aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşur.) prim ödemeyecek şimdilik bunlara Yeşil Kart verilecek olup ilerki yıllarda bunların primlerini devlet ödeyecek ve kendileri de GSS’li olacaklardır. Mefhumu muhalifinden (tersinden) gidersek aylık gelirleri asgari ücretin üçte birinden (243 liradan) çok olanlar SGK’ya GSS primi ödeyeceklerdir.

        PRİM ÖDEMEDEN YEŞİL KART

        GSS gereğince de birlikte ikamet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre ya prim ödeyerek GSS’li veya prim ödemeden yeşil kartlı olacaksınız. Bunun için öncelikle bulunduğunuz daha doğrusu ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, yeşil kart isteyeceksiniz. Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu, ikameye dayalı nüfus kayıt sistemi gereğince kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek...

        Gelir Testi Sonucuna Göre;

        Birlikte ikamet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı,

        - 243 liradan az ise yeşil kart alırsınız,

        - 243 ile 729 arasında ise ayda 29.16 lira,

        - 729 ile 1458 arasında ise ayda 87.48 lira,

        - 1458 liradan çoksa ayda 174.96 lira, GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.

        GSS prim borcunuz için

        18 yaşından küçük yeğeniniz hastaneye gittiği gün de babası için SGK prim borcu uygulamasına başlandı hem de en yüksek geliri varmış yani evdeki kişilerin kişi başına düşen net gelirleri 1458 liradan çokmuş gibi hesaplanıp, aylık 175 lira borç üretmiş. İşte karşınıza çıkan 2500 liralık sağlık prim borcu bu. Şimdi yapmanız gereken yeğeninizin babasının en yakın kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırması, gelir testinden sonra gerçek borç rakamı belli olacaktır. Aylık gelir ortalaması 243 liradan az ise bu kere tüm borç silinecektir.

        Diğer Yazılar