Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NADAL-FEDERER, Federer-Nadal, yine Nadal-Federer... Erkekler tenisinde geçen altı yıl bu tempoda geçti. Bu ikil öylesine bir hegemonya kurdular ki, neredeyse ABD'de veya İngiltere'deki iki partili siyasi sistemi hatırlatıyordu. Geçen 7 Haziran'dan beri, yani 44 haftadır da koltuğun sahibi Nadal. "Bu iki şampiyondan önce başka kim 1 numara olmuştu" diye sorarsanız ta 2004'ün ocak ayına dönmeniz gerekecek.

        Şimdi bu hegemonyanın kırılacağına dair ciddi sinyaller alıyoruz. Bu sinyalleri veren isim ise Novak Djokoviç. Sırp tenisçi 2011 'in başından beri öyle bir ivme yakaladı ki tutabilene aşk olsun. Djokoviç geçen yılı ülkesine kazandırdığı Davis Kupası şampiyonluğuyla çok moralli kapatmıştı. Bu moral motivasyonu hemen yeni sezon yansıttı. Yılın ilk grand slam'i Avustralya Açık'ta yarı finalde Federer'i, finalde Andy Murray'i set vermeden yendi.

        Şubat ayında Dubai turnuvasını kazanırken Federer'i bir kez daha yendi. Bu ayın başında ise Masters 1000 serisi turnuvası Indian Wells'te kazanırken onun gazabından ne Federer ne Nadal kurtulabildi. İkisini aynı turnuvada yenmek her babayiğidin harcı değil.

        Bu hafta ise ABD'nin bu kez Doğu kıyısında Miami turnuvasında raket sallıyor Djokoviç ve iki aylık formundan hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam ediyor. Önceki akşam Amerikalı Blake'i sadece üç oyun vererek yenerken bu sezonun başından beri 20'nci maçını kazanmış oldu. Hiç yenilmeden 20 maç.

        Ama asıl çarpıcı nokta, Djokoviç'in maçları kazanma biçimi. Adeta bilgisayar oyununda level atlarcasına saf dışı bırakıyor rakiplerini. Set vermeyi bırakın, 6-0'lık setlere rastlamak sıradan hale gelmiş durumda.

        Djokoviç'in bu yükselişinin arkasında ise birkaç ufak sebebi var. Birincisi, önceki yıllarda fizik kondisyon açısından yaşadığı sıkıntıları geride bırakmış olması. Artık sıkça sakatlık molası isteyen Novak yok ortada. İkincisi sezon başından beri yakaladığı psikolojik yükseliş. Hiçbir rakibine karşı aşağılık kompleksi duymayan yeni Novak. Her maçı kazanmak için sonuna kadar uğraşan bir oyuncu o. Ve son olarak bu sezonki servis yüzdesi. 2011 'de servis kullandığı oyunların yüzde 90'ını kazanan bir Djokoviç var. Ve bu Djokoviç'i durdurmak çok zor olacak.

        NASIL 1 NUMARA OLUR?

        Novak Djokoviç 21 Mart'taki dünya sıralamasında Federer'i geçip 2 numaraya yükseldi. 1 numara olma şansı ise hiç de az değil. Halen, Nadal'ın 4920 puan gerisinde görünüyor. Burada iki kilit nokta var. Birincisi Nadal, geçen yıl bahar yaz döneminde Monte Carlo, Roma, Madrid, Fransa Açık ve Wimbledon'ı arta arda kazanıp yaklaşık 7 bin puanı cebe indirmişti. Bu turnuvalarda şampiyonluk harici her sonuç toplam puanını düşürecek. Buna karşılık Djokoviç ise pek iyi sonuçlar alamamış, örneğin Madrid'de maç yapmadan çekilmişti. Muhtemelen Fransa Açık, 1 numaranın sahibini belirleyecek.

        Diğer Yazılar