Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MHP Milletvekili Kadir Ural’ın verdiği soru önergesi neticesinde öğreniyoruz ki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun aylık ev kirası 39 bin Türk Lirası. Ve kıyametler kopuyor. “Vay efendim bu parayla İstanbul’da taksitle yalı alınırmış da, bu nasıl saltanatmış” diyerekten muhalefete sözde gün doğdu.

        Birincisi bu bilgi yeni bir bilgi değil. Bir yıl önce benzer bir soru önergesi neticesinde Gaziosmanpaşa Kırlangıç Sokak’taki Hattatlar’a ait villanın kirası zaten açıklanmıştı.

        İkincisi, Davutoğlu mecbur kaldığı için kirada oturuyor; çünkü Dışişleri Konutu’nda Cumhurbaşkanı ve ailesi ikamet ediyor. Neden mi? Cumhurbaşkanı’nın basından sorumlu Başdanışmanı Ahmet Sever, konuyu şöyle özetliyor: “Biliyorsun uzun zamandır Çankaya Köşkü’nde tadilat yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın çalıştığı bölümün tadilatı ve iç dekoru tamamlandı. Ama konut kısmına geçilemiyor; zira Süleyman Demirel zamanında konutun tam ortasına havuz yapılıyor. Oradan da su sızıyor. Çökme tehlikesi var.”

        SEVER: MÜZE OLSUN

        Yani ortada vahim bir mimarlık, mühendislik hatası var. Bu ne Gül’e, ne de Davutoğlu’na fatura edilebilir. Ne de o koşullarda yaşamak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e. Ahmet Sever’e göre, Atatürk’ün yıllarca yaşadığı Cumhurbaşkanlığı Konutu için en hayırlı formül, orayı bir müzeye dönüştürmek.

        Davutoğlu’nun kirasına gelince... Çok uzun yıllar dik bir yokuş olan Kırlangıç Sokak’ın paralelindeki Turan Emeksiz Sokak’ta oturdum. Oradaki rayiçleri biliyorum. Hep diplomatlar yaşar o bölgede. Kiralar Ankara ortalamasına göre oldukça yüksek. Hürriyet Emlak’a girdim, şimdi nasıl diye. Kıtipiyoz bir binanın aylık kirası 20 bin dolar. Yani 30 bin lira. Dolayısıyla Davutoğlu’nun oturduğu konut, o semtteki fiyatlardan daha yüksek bir fiyata tutulmamış. Kaldı ki Cumhuriyet tarihimizin en çalışkan Dışişleri Bakanı ne yapsın yani? Gidip Çinçin Mahallesi’nde mi otursun? Lüks düşkünü birisi olsaydı zaten, daha Başbakan’ın danışmanlığını yürütürken tutup 100 metrekarelik bir apartman katına fit olmazdı herhalde.

        YIPRATILMAK İSTENİYOR

        Emine Hanım, Hayrünnisa Hanım veya Davutoğlu’nun eşi Sare Hanım’ın başörtüleri konu olunca “Ay yurtdışındaki imajımızı yerle bir ediyorlar” diye dövünenler, yabancı bakanların, heyetlerin (2010 yılında 63 tane heyet ağırlanmış) defalarca konuk edildiği konutun kirasına takmaları aslında mide bulandırıcı. Seçimler yaklaşırken ilk kez milletvekili adayı olacak Davutoğlu’nun yıpratılmak istendiği aşikâr.

        KIŞLAYI ANDIRIYOR

        Ama her işte bir hayır vardır. Belki bu sayede Cumhurbaşkanlığı Konutu sorunsalının köklerine inilir. Aslında havuzun yarattığı yapısal tehlikelerden öte bir terslik var ki bu da tartışılmalı bence. Genelkurmay Başkanı ve birçok komutan neden hâlâ Çankaya Köşkü kompleksinde oturuyor mesela? Muhafız Alayı’nın varlığını göz önünde tutarsak Çankaya Köşkü, demokratik bir ülkenin Cumhurbaşkanı’nın rezidansından ziyade bir kışlayı hatırlatıyor. Türkiye’de kurumlar sivilleşirken meskenlerde de sivilleşme zamanı çoktan geldi...

        Diğer Yazılar