Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her zaman tekrar etmişizdir iyi filmlerin değerini, kötü filmleri izlemeden anlayamayız diye, bunu bize yansıtan “Altın Ahududu Ödülleri”, Akademi’nin tersine en kötüleri seçiyor. Her zaman iyileri seçiyoruz, biraz da kötüleri seçelim diye yola çıkan “Altın Ahududu” kurucusu John Wilson, gerçekten çok güzel fikir ortaya atmış. Tıpkı hayattaki iyiler ve kötüler gibi filmlerin de iyileri ve kötüleri var. Büyük paralar harcanarak yapılan görselliğe önem veren yapımların, hikâyelerinin zayıf oluşu onların devrilmelerine neden oluyor. En ünlü yapımlar ve oyuncular bile zaman zaman “Altın Ahududu Ödülleri’nde yer alabiliyorlar. Mesela törene gelip ödüllerini almayan oyuncuları duyunca çok şaşırmıştık, ama sonra kavradık tabi nedenini. O isimler şu şekilde yer alıyor: Bu ödülü kazanıp da ödülünü almaya giden sadece Tom Green, Halle Berry ve Sandra Bullock…

        Genelde hep iyi filmlere ödül veriyoruz, neden kötülere de vermeyelim? Kötüler de kötü oldukları için ödül alırsa, terazinin diğer tarafındaki dengeyi korumuş oluruz. Bir film nasıl ki iyi olduğunu belli ediyorsa, kötü film de kendini belli eder. “Golden Raspberry Awards” veya “The Razzies” (Altın Ahududu Ödülleri) sinema dünyasının en kötü film, yönetmen ve oyuncularına dağıtılan bir ödüldür. Ödül Töreni Oscar gecesinden bir gün önce yapılır, bu yılın Oscar’ı 22 Şubat’ta yapılacağına göre, Altın Ahududu Ödülleri de dolayısıyla ayın 21’inde sahiplerini bulacak. İçi boş olan dev bütçeli “blockbuster” filmlerinin çoğu aday listesinde yer aldıkları için, küçük bütçeli filmler varlığını gösteremezler bu listede… Sylvester Stallone, Kevin Costner, Sharon Stone, Halle Berry gibi nice başarılı oyuncular bu ödülün sahibi olmuşlardır.

        2015 yılının “Altın Ahududu Ödülleri” bir hayli çekişmeli geçecek gibi gözüküyor, çünkü listede tahmin ettiğimiz filmler var. Mesela listedeki baskınlığını koruyan “Teenage Mutant Ninja Turtles” bu yılın en kötü filmi olabilir, bunu gerçekten de hak ediyor. Zaten bunu daha önce yazdığım yazıda bahsetmiştim. Burada tekrar konusunu açmayacağım.

        TRANSFORMERS: AGE OF EXTİNCTİON FİLMİ 7 DALDA ADAY

        Diğer filmlere bakalım… Önemli bir not: “Transformers:Age of Extinction” filmi, ‘En Kötü Film’, ‘En Kötü Yönetmen’ dalları da dâhil olmak üzere tam 7 dalda aday gösterilerek, yılın en çok aday olan filmi oldu. “Transformers: Age of Extinction” filminin listeye girmesini şahsen beklemiyorduk bu biraz sürpriz oldu, evet kötü bir filmdi, ama çok da kötü değildi. En azından elle tutulur tarafları vardı. Neyse… Michael Bay’in filmografisi ve kariyeri için, kötü bir başlangıç olan “Altın Ahududu Ödülleri”, bundan sonra çekeceği “Transformers 5” filmi için bakalım nasıl bir etki yaratacak? Gözden düşeceği aşikâr, çünkü seyircilerin artık bu seriye inancı kalmadı, ilk iki filmden sonra zaten seri çökmeye başladı. “Transformers 5” filmi belki bir sonraki listeye girer ne dersiniz?

        “Transformers: Age of Extinction” filminde konular tükendiği için görselliğe ve duygusallığa yatırım yapan Michael Bay, tüm olayı robotların üzerine yıktı. Önemli olan karakterler değil robotlardı. Ama eski tadının olmadığını da her halükarda belirtmek gerek, heyecan seviyesi seyirciyi tatmin etmeye yetmedi ne yazık ki… Ama listede bu filmden daha kötü filmler de var. Örneğin; “The Legend of Hercules”

        En kötülerinden “Saving Christmas” isimli film, IMDB.COM sitesinin en kötü filmleri arasında yer alıyor. Bir filmin puanı eğer ki 1.5 oluyorsa düşünün sonunu… Geldik asıl meselemize… Hızla düşüşe geçen ve her oynadığı filmle bataklığa saplanan Nicholas Cage, Altın Ahududu’nun gözdesi olmaya aday. Yanlış rol seçimleriyle ve yanlış filmlerle kariyerini sonlandıran Nicholas Cage’in yeniden yükselmesi çok zor gözüküyor. “Left Behind” gibi bir filmle yükselmesi zaten olanak dışı… Kendi tuzağını kendi hazırlayan Nicholas Cage, yakında kimsenin söz etmediği bir oyuncuya dönüşecek, zamanında iyi nam saldığına şükretsin. Bazılarında o da yok! Cage’in eski başarılı filmlerini özledik, burada olmasını gönlümüz istemezdi, ama ortada net bir sonuç var, o sonucu çarpıtmak pek mümkün değil.

        NİCHOLAS CAGE Mİ, SETH MACFARLANE Mİ?

        Buradan hareketle, “En Kötü Aktör” dalını değerlendirelim. Listenin başını çeken Nicholas Cage’in yanı sıra, listede “Ayı Teddy” filminin yazarı ve yönetmeni Seth MacFarlane de var. Seth MacFarlane’in listede oluşuna her ne kadar şaşırsak da, seçileceğini düşünmüyoruz ama bir sonraki çekeceği “Teddy 2” için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bekleyip göreceğiz. Peki ya Adam Sandlar için ne demeli? Adam Sandler’ın listede olacağını hiç kestirememiştik doğrusu…

        “En Kötü Aktis” dalı de tıpkı “En Kötü Aktör” dalı gibi bir hayli enteresan. Listede kimler yok ki… Drew Barrymore, Charlize Theron, Cameron Diaz, Melissa McCarthy ve Gaia Weiss. Sempatik olmayı bir türlü başaramayan Melissa McCarthy için iyi hisler beslemiyoruz, zaten oyunculuğu konusunda da başarılı olmadığı ortada. Bu sadece tek bir filmle karar verilebilecek bir netice değil, bunun evveliyatı da var. Diğer popülerler içinse söylenecek söz yok. Bu listede yer almaları onların gelecekteki yaşantıları ve oyunculuk kariyerleri için büyük bir kâbus olabilir.

        Kritik bir dal olan “En Kötü Yönetmen” için çekişen Seth MacFarlane, Michael Bay ve Jonathan Liebesman, özellikle de Michael Bay, ‘bu ödülü sakın bana vermeyin’ dercesine gözümüzün içine bakıyor, sanki bizimle iletişim kurmaya çalışıyor. Diğer taraftan da “Saving Christmas” ile kötü kadraj yakalayan yönetmen DarrenDoane ise ‘bu ödülü bana verin’ diye haykırıyor. Eğer ödül Seth MacFarlane’e giderse, Oscar öncesi büyük bir sallanma olur, ama eğer DarrenDoane’a giderse beklentimiz gerçekleşir.

        “TEENAGE MUTANT NİNJA TURTLES” İLE “SEX TAPE” EN KÖTÜ SENARYO DALINDA ADAYLAR

        Görünen köyün kılavuz istemediği “En Kötü Senaryo” dalı için ne düşündüğümüzü merak ediyorsanız, ondan da bahsedelim. Aslına bakılacak olursa “Sex Tape” ile “Teenage Mutant Ninja Turtles” bu dalda ödül almayı hak eden filmler… Özellikle de Teenage Mutant Ninja Turtles! Hikâye konusunda bir hayli çuvallayan ve Ninja Kaplumbağaları çeşnili sosa bulayan yönetmen,hikâyeyi ayakta tutmak için, kaplumbağalara şebeklik yaptırıyor resmen. Beyazperdede sevimli değil de şebek gibi gözüküyorlar, çizgi filmdeki şirin, mizah dolu kaplumbağalar insanları eğlendiren palyaçolara benzemiyorlar mı? Bir de onlara 3D efekt verdik mi işlem tamamdır! Hikâye bize hiçbir yenilik katmıyor, hatta bildiklerimizi bile unutuyoruz. Duygusallık deseniz o da yok. 1990 yılında çekilen “Teenage Mutant Ninja Turtles”, ilkeldi belki, ama birkaç tık daha yukarıdaydı, en azından kötü olarak sınıflandırmamıştık. Demek ki işin içine 3D girince değişiyor durum.

        “Sex Tape” ise hikâye bakımından yerlerde sürünüyor. “Amerikan Pastası” serisi ile yakınlık kuran film, Amerikan klişesinin altını çizerek seks kavramını komedi ile ilişkilendirerek bataklığa doğru sürükleniyor. Varsa yoksa cinsel muhabbetler! Cinsel dünya ile arası iyi olanların tercih ettiği boş bir film olan “Sex Tape” seks yüzünden karakterlerin başlarının nasıl yandığını anlatıyor. Kendi pornolarını yaratmaya çalışan karakterler, sanki onu satmaya çalışıyorlar, hem de seks komedisine başvurarak… ‘Seks satar’ diye yola çıkan film, yapımcısının yanlış hayallere ve izlenimlere kapılması bir hayli ilginç… Demek ki her zaman seks satmıyormuş.

        Sırada “En Kötü Yeniden Yapım” ve “En Kötü Çift” var. “En Kötü Yeniden Yapım” için “Teenage Mutant Ninja Turtles” filmine oy veriyoruz. “En Kötü Çift” içinse Cameron Diaz ile Jason Segel’a… Seth MacFarlane ve Charlize Theron konusunda pek ihtimal vermiyoruz ama belli olmaz bu işler…

        Sonuç olarak; “Altın Ahududu Ödülleri”, kötü olanlara bile ödül vermeliyiz şartı koşan, iyi ve kötü arasındaki köprüyü kuran, hepsini aynı çatı altında toplayan yaratıcı bir tören… Hatta Oscar heykelciği gibi bir ödülü var. Bu ödül adını altın olmasından değil, altın rengi olmasından almaktadır. Bakalım bu ödülleri hangi filmler ve oyuncular alacak? İnşallah adil davranırlar da, gerçek hak edenler ödülü alır.

        En Kötü Film

        SavingChristmas

        Left Behind

        The Legend of Hercules

        Teenage Mutant Ninja Turtles

        Transformers 4: Age of Extintion

        En Kötü Erkek Oyuncu

        Nicolas Cage / Left Behind

        Kirk Cameron / Kirk Cameron’s Saving Christmas

        Kellan Lutz / The Legend of Hercules

        Seth MacFarlane / A Million Ways To Die in the West

        Adam Sandler / Blended

        En Kötü Kadın Oyuncu

        Drew Barrymore / Blended

        Cameron Diaz / The Other Woman and Sex Tape

        Melissa McCarthy / Tammy

        Charlize Theron / A Million Ways to Die in the West

        Gaia Weiss / The Legend of Hercules

        The Razzie Redeemer Ödülleri (Yeni Kategori)

        Ben Affleck – ‘Gigli’ ile Razzie Ödülü kazandı, ‘Argo’ ve ‘Gone Girl’ ile bu kategoriye aday.

        Jennifer Aniston – Razzie Ödülü’ne 4 kere aday gösterildi, ‘Cake’ ile bu kategoriye aday.

        Mike Myers – ‘The Love Guru’ ile Razzie Ödülü kazandı, ‘Supermensch’teki yönetmenliğiyle bu kategoriye aday.

        Keanu Reeves – Razzie Ödülü’ne 6 kere aday gösterildi, ‘John Wick’ ile bu kategoriye aday.

        Kristen Stewart – ‘Twilight’ ile 6 kere Razzie Ödülü kazandı, ‘Camp X-Ray’ ile bu kategoriye aday

        En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu

        Cameron Diaz / Annie

        Megan Fox / Teenage Mutant Ninja Turtles

        Nicola Peltz / Trannies #4

        Brigitte Ridenour (Kirk’sSister) / Kirk Cameron’s Saving Christmas

        Susan Sarandon / Tammy

        En Kötü Yardımcı Erkek Oyuncu

        Mel Gibson/ Expendables 3

        Kelsey Grammer / Expendables 3, Legends of Oz, Think Like a Man Too and Trannies #4

        Shaquille O’Neal / Blended

        Arrnold Schwarzenegger / Expendables 3

        Kiefer Sutherland/ Pompeii

        En Kötü Yönetmen

        Michael Bay / Trannies #4

        Darren Doane / Kirk Cameron’s Saving Christmas

        RennyHarlin / The Legend of Hercules

        Jonathan Liebesman / Teenage Mutant Ninja Turtles

        Seth MacFarlane / A Million Ways To Die in the West

        En Kötü Çift

        Any Two Robots, Actors (or Robotic Actors) Trannies #4

        Kirk Cameron & His Ego / Kirk Cameron’s Saving Christmas

        Cameron Diaz & Jason Segel / Sex Tape

        Kellan Lutz & Either His Abs, His Pecs or His Glutes / The Legend of Hercules

        Seth MacFarlane & Charlize Theron / A Million Ways To Die in the West

        En Kötü Senaryo

        Saving Christmas /Darren Doane ve Cheston Hervey

        Left Behind/ Paul LaLonde ve John Patus

        Sex Tape/ Kate Angelo ve Jason Segel& Nicholas Stoller

        Teenage Mutant Ninja Turtles/ Evan Daugherty ve Andre Nemec& Josh Applebaum

        Trannies #4 /Ehren Kruger

        En Kötü Yeniden Yapım – Devam Filmi

        Annie

        Atlas Shrugged 3: Who Is John Galt?

        The Legend of Hercules

        Teenage Mutant Ninja Turtles

        Trannies #4

        En Kötü Ekran Kombosu

        Herhangi İki Robot, Aktör (Robot Aktör) | Transformers: Age of Extinction

        Kirk Cameron veegosu | Kirk Cameron’s Saving Christmas

        Cameron Diaz & Jason Segel | Sex Tape

        Kellan Lutz veya karınkasları, yapektoralis kasları, ya da kalçakasları | The Legend of Hercules

        Seth MacFarlane & Charlize Theron | A Million Ways to Die in the West

        Mesih Ödülü

        Ben Affleck | Razzie ödüllü Gigi’den Oscar favorileri Argo ve Gone Girl’e

        Jennifer Aniston | 4 Razzie adaylığından SAG adayı Cake’e

        Mike Myers | Razzie ödüllü Love Guru’dan Supermensch’in yönetmenliğine

        Keanu Reeves | 6 Razzie adaylığından eleştirmenlerden geçer not almış John Wick’e

        Kristen Stewart | 6 Razzie ödüllü Twilight’dan art house hiti Camp X-Ray’e

        Diğer Yazılar