Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaz gelince dondurma hemen aklımıza düşer. Okullar da tatil oldu. Ne büyük keyiftir bir çocuk için, şöyle kocaman rengârenk dondurmayı yemek. Çocukları dondurma konusunda zapt etmek olanaksız! Anne ve çocuklar arasında yıllardır devam eden ve asla da bitmeyecek olan dondurma savaşları başlar. Çünkü çocuklar günün üç öğünü dondurma yemek ister. Annelerse hasta olacak endişesiyle buna karşı çıkar. Herkes kendi yönünden biraz haklı gibi. Ancak çilekli, kavunlu, çikolatalı, fıstıklı, limonlu, bademli vb çeşitleriyle çocukları baştan çıkaran bu tattan onları mahrum bırakmak bana biraz insafsızlık gibi geliyor. İşte çocuklarınıza evde yapabileceğiniz dondurma tarifleri...

        VANİLYALI DONDURMA

        Malzemeler / 10 kişilik

        ■ 3 tane yumurta

        ■ 1 su bardağı tozşeker

        ■ 1 paket vanilya

        ■ 2 paket toz krem şanti

        ■ Yarım kg soğuk süt

        ■ 1 tane limon

        ■ 2 çorba kaşığı kakao

        ■ 10 tane çilek

        YAPILIŞI:

        Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları iyice çırpın. Tozşekeri ekleyip tekrar mikserleyin. Vanilya, krem şanti ve sütü ekleyip 15 dakika mikserle çırpın. Karışımı 3’e bölün. Bir kısmına kakaoyu ekleyip karıştırın. İkinci bölümüne minik doğranmış çilekleri karıştırın. Üçüncü kısma limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Porsiyonluk kalıplara paylaştırın. Buzlukta 3-4 saat bekletip servis yapın.

        CEVİZLİ DONDURMA

        Malzemeler / 10 kişilik

        ■ 3 su bardağı krema

        ■ 200 gram beyaz çikolata

        ■ 1 su bardağı tozşeker

        ■ 5 tane yumurtanın sarısı

        ■ 1 su bardağı süt

        ■ 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

        YAPILIŞI:

        Kremayı kısık ateşte ocağa koyun. Isınınca çikolatayı kırıp içine atın. Krema kaynamadan ocaktan alın. Tozşekeri ve yumurta sarılarını koyu bir kıvama gelene dek çırpın. İçine sütü ekleyin. Çikolatalı kremayı ekleyip tekrar çırpın. Cevizleri ekleyip bir kaba yerleştirin. Buzluğa koyup hafifçe donana dek bekletin. Katılaştığında mikserle çırpıp tekrar buzlukta bekletin. Bu işlemi 4 kere tekrarlayın. Dilimleyerek ya da kupta servis yapın.

        LİMONLU DONDURMA

        Malzemeler / 10 kişilik

        ■ 1 litre süt

        ■ 250 gram tozşeker

        ■ Bir buçuk su bardağı limon suyu

        ■ 10 gram salep

        ■ Nane yaprağı

        ■ Rendelenmiş limon kabuğu

        YAPILIŞI:

        Süt ve şekerin yarısını karıştırıp ocakta yavaş yavaş kaynatın. Başka bir kapta şekerin diğer yarısı ve salebi karıştırıp kaynayan karışıma ilave edin. İyice kaynayan karışımı soğumaya bırakın (el yakmayacak kadar soğutulmalıdır). Soğutulan karışıma limon suyunu ekleyin (tercihe göre limon suyunu azaltıp artırabilirsiniz.) Elde edilen dondurma karışımını derin bir porselen kap içerisinde dondurucuya koyun ve her 15 dakikada bir tahta kaşık ile 2-3 dakika karıştırın. Bu işleme dondurma kıvam alana kadar devam edin. Dilerseniz nane yaprağı ve rendelenmiş limon kabuğu ile süsleyin.

        ANTEPFISTIKLI DONDURMA

        6 su bardağı süt

        3 su bardağı krema

        200 gram toz şeker

        9 adet yumurta sarısı

        ■ Bir buçuk su bardağı tozşeker

        ■ 400 gram dövülmüş antepfıstığı

        ■ Üzerine: Antepfıstığı

        YAPILIŞI:

        Süt, krema ve şekeri bir tencereye koyun kaynayınca ocaktan alın. Ayrı bir kapta tozşeker ve yumurta sarılarını çırpın. Ocaktan aldığınız sütlü karışıma azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Son olarak antepfıstığını ekleyin. Soğuduktan sonra buzluğa koyun. Donduktan sonra çıkarıp mikserle 20 dakika çırpın. Yeniden buzluğa koyup dondurun. Bu işlemi üç kez tekrarlayın. Dondurma kaşığı ile alıp kuplara yerleştirin. Antepfıstığı serperek servis yapın.

        Diğer Yazılar