Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllardır tartışılır “Kutu süt mü yoksa sokak sütü mü?” diye. Kimileri ambalajlı sütün sağlıksız olduğunu söylüyor, kimileri de sokak sütü için “Alınmamalı” diyor. Geçtiğimiz günlerde sıvı gıda işleme ve paketleme şirketi TetraPak, ‘Çocuklara Sütü Sevdirmek’ adına Ayşe Kucuroğlu ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç’la keyifli ve lezzetli bir organizasyona imza attı...

        NEDEN AMBALAJLI SÜT İÇMELİYİZ?

        SÜT, vücudumuz için gerekli olan enerji ve besin öğelerini içerdiği gibi, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için de çok uygun bir besin maddesidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek, sütün besin değerini korumak için, UHT (Ultra Yüksek Isı) veya pastörizasyon işlemi şarttır.

        UHT NEDİR?

        -Sütün fabrika ortamında 135-150 derecede, 2-6 saniye süreyle ısıtılıp oda sıcaklığında hızla soğutulmasıdır.

        -UHT işlemiyle sütteki sağlığa zararlı tüm bakteriler yok olur. Sütün tadı, görünümü ve besin değeri maksimum ölçüde korunur.

        -UHT, uzun ömürlü süt, paketi açılana kadar 4 ay boyunca taze kalır. Paketi açıldıktan sonra buzdolabı koşullarında saklanmak kaydıyla 2-3 günde tüketilmelidir.

        -UHT sütler hiçbir katkı maddesi içermez.

        UZUN ÖMÜRLÜ SÜTTE KATKI MADDESİ VAR MI?

        UHT’ler hiçbir katkı maddesi içermez. UHT yönteminde, besin değerini kaybetmeden mikroplarından arınması için süt, 4-6 saniye gibi çok kısa bir sürede 135-150 dereceye kadar ısıtılıp oda ısısında soğutulur.

        ■ Bu ısıtma işlemi, sütün besin değerini en iyi koruyacak şekilde yapılır.

        ■ UHT işlemiyle tüm zararlı maddelerden arınan süt, hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymadan, ambalajı açılmadığı takdirde tazeliğini 4 aya kadar korur. Ambalajı açılan UHT süt ise buzdolabında saklanmalı ve 3 gün içinde tüketilmelidir.

        PASTÖRİZASYON NEDİR ?

        Sütün fabrika ortamında 72-80 derecede, 14-16 saniye süreyle ısıtılıp hızla soğutulmasıdır. Bu işlemle sütün içindeki mikropların tümü yok olmaz ancak hastalık yapan mikropların tümü ölür.

        SÜTLÜ TATLI YİYEBİLECEĞİNİZ MEKÂNLAR

        Saray Muhallebicisi

        İstanbul’un ilk muhallebicilerinden biri olan Saray’da bugün 100’ün üzerinde çeşit var.

        Bolulu Hasan Usta

        Türkiye’nin dört bir yanında birçok şubeyle hizmet veriyor. Sütlü tatlıları el değmeden üretiyor.

        Özsüt

        1938 yılında İzmir Kemeraltı’nda Özsüt Muhallebicisi olarak başlattığı tatlı serüveni, bir zincir şeklinde ve giderek büyüyerek devam ediyor.

        Özkonak Muhallebicisi

        Bir Cihangir klasiği. Ünü Cihangir sınırlarını aşan Özkonak, esnaf lokantası görüntüsünü bozmamış.

        Sütiş

        Sütiş’te tavukgöğsü, kazandibi, su muhallebisi, keşkül, sütlaç gibi sütlü tatlılar beğenilen lezzetlerin başında geliyor.

        Mado

        İşe sokak dondurmacılığından başlayan firmanın, keşkül üzerinde kaymaklı kesme dondurması denemeye değer.

        Tatlıcı Tombak

        “Tatlı sanattır” diyerek yola çıkan Tatlıcı Tombak, tiyatrocu Nedim Saban tarafından 2004’te kuruldu.

        ORGANİK TATLAR

        Hasanbey Çiftliği

        İZMİR Bergama’da bulunan Hasanbey Çiftliği, hormonsuz, doğal ve iyi tarım modelleri uygulanarak üretilen meyve ve sebzeleri, süt ve süt ürünlerini, tarhana, salça, turşu ve reçelleri tüketiciyle buluşturuyor. Ürünler, hasanbey. com’da 13 ana kategori halinde satılıyor. Ürünlerinde kimyasal yıkama, mumlama tekniği ve hormon bulunmuyor. Tüm ürünler Bombus arısının doğal dölleme yöntemiyle büyütülüyor. Meyve ve sebzeler sipariş geldiğinde toplanıyor ve aynı gün sipariş verenin adresine gönderiliyor.

        Portakalbahçem

        SAĞLIKLI beslenmek hastalıklardan korunmada çok önemli bir rol oynuyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenmede vitamin kaynağı olan meyvelere yer vermek gerekiyor. Portakalbahcem.com, dünyaca ünlü Antalya-Finike portakalları ve narenciye ürünlerini evlere servis ediyor. Bir tıkla sipariş edilebilen ürünler, siparişten hemen sonra dalından toplanıyor ve ertesi gün talepte bulunan kişiye ulaştırılıyor. 100’ün üzerinde ürünün bulunduğu sitede yaş meyvelerin yanı sıra reçel, marmelat, meyve suyu, kurabiye ve muffin de satılıyor. Ürünler katkı maddesi içermiyor.

        Diğer Yazılar