Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amasya; küçük, naif ama bir o kadar da etkileyici. Harşena Dağı eteklerine kurulmuş. Yeşilırmak Vadisi güzelliğini şehrin her köşesine yaymış. Tarihi boyunca bilim adamları, sanatkârlar, şairler yetiştirmiş. Ferhat ile Şirin’in aşkına tanıklık etmiş, Osmanlı şehzadelerini eğitmiş. Cumhuriyet’e giden yolun temelleri Amasya’da atılmış. Bu kültür mozaiği de mutfaklarına lezzet olarak yansımış...

        Başlarken gerçekten zorlandım. Nereden başlamam gerekiyor bilemiyordum. Amasya’nın mutfağından mı, zengin tarihinden mi, yoksa doğasından mı? Amasya’ya ilk gidişimdi. Bu kadar güzel, bu kadar romantik bir şehir beklemiyordum. Türkiye’nin aşk başkenti denebilir. Amasya Belediyesi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) ortaklaşa düzenlediği etkinlik kapsamında oradaydım. Şehir, 8500 yıllık tarihe sahip. Krallar, sultanlar, şehzadeler, birçok ilim adamı yetişmiş bu topraklarda. Harşena Dağı eteklerinde, Yeşilırmak Vadisi’nde kurulan Amasya; yalıboyu evleri, camileri, medreseleri, hanları, hamamları, şehrin iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri, kaya mezarları, dingin ve dipdiri duruşuyla zamana meydan okumaya devam etmiş. Amasya’nın milli mücadeledeki önemi de çok büyük. Kurtuluş Savaşı’nın temelleri de bu şehirde atılmış. Musikiden mimariye, sanat ve bilimden yemek ve yaşam kültürüne kadar hayatın her alanında bu birikimin izlerini görmek mümkün. Yeşilırmak’ın kenarına inci gerdanlık gibi dizilmiş tarihi konakların dokularının bozulmadığını ve hâlâ yenilenmeye devam ettiğini görüyorsunuz. Özetle, yolunuz düşerse uğrayın demekle olmaz. Amasya’ya mutlaka gidilmeli. Çünkü görülmesi gereken öyle eserler var ki... İşte sizler için seçtiklerim...

        Nereye gidilir?

        TAŞHAN OTEL

        250 yıllık Taşhan, restore edilerek dokusu bozulmadan otel ve restorana dönüştürülmüş. Amasya’nın merkezinde yer alıyor. Kapısından girdiğinizde içinizi huzur kaplıyor. Handa kalmanın duygusunu yaşarken lezzetli mutfağının tadını çıkarabilirsiniz.

        SIMRE OTEL

        Simre, yıldızın yeryüzüne yansıma hali demek. Tarihi Selçuklu dokusunu yaşatan otel, evinizdeki huzuru, konfor ve rahatlıkla buluşturup misafirlerine sunuyor. Aynı zamanda konakladığımız oteldi Simre. Sahibi ve işletmecisi M. Kemal Kavlak’ın samimiyetinin ve eşi Yasemin Hanım’ın kurabiyelerinin tadı damağımda...

        TEŞUP KONAK

        Adını Hititler’in gökyüzü ve fırtına tanrısından alan Teşup konak henüz çok yeni. Görülmeye değer konaklar arasında. Ahşap işçiliğini çok net görebilirsiniz. Tarih kokan, huzur veren bir konak.

        LALE HAN OTEL

        Yeşilırmak Nehri’nin hemen kenarında bulunan otel, kaya mezarları’na yürüyerek 10 dakika mesafede. Bahçesinde dinlenirken nehrin ve doğal çevrenin manzarasını seyredip Amasya mutfağından seçkin lezzetleri tadabilirsiniz.

        Tarihi yapılar

        Amasya Kalesi

        Amasya evleri

        Büyükağa Medresesi

        Gökmedrese

        Pir İlyas Türbesi

        Osman Çelebi Türbesi

        Taşhan

        Kral Kaya Mezarları

        Ferhat su kanalları

        Müzeler

        Şehzadeler Müzesi

        Hazeranlar Konağı

        Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

        Minyatür Müzesi

        Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi görmeniz gereken yerlerden sadece birkaçı.

        GENÇLIK IKSIRI AMASYA ELMASI!

        KENDINE has kokusu ve lezzetiyle bilinen Amasya elması, antioksidan etkisiyle insan vücudunda yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor.

        Amasya’da ne yenir NEREDE YENIR?

        ÇORBALAR

        Çatal çorba, toyga çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.

        ETLI YEMEKLER

        Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.

        TATLILAR

        Dene hasudası, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.

        HAMUR IŞLERI

        Amasya çöreği, yağlı/katmer, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç. Amasya tarihsel yaşamı ve köklü kültür düzeyinin yanında, ekolojik yapısıyla da zengin bir bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahip. Işte tadına doyum olmayan yöresel yemeklerden örnekler...

        YAMAÇ BISTRO: Çakallar Tepesi’nden şehrin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Günün her saati tercih edebilirsiniz. Şehrin ışıklı manzarasını görebilmek için akşam yemeğinde gitmek ve gitmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

        EMIN EFENDI KONAKLARI: Otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Amasya’nın ilk kadın işletmecilerinden biri olan Gülseval Özkök’ün pozitif enerjisiyle tanışmalısınız. Amasya’nın yöresel yemeklerinin tadına bakabileceğiniz mekânlardan biri.

        ALI KAYA RESTAURANT: Amasya’nın ünlü restoranlarından biri. Şehrin ışıklı manzarasını görebilmek için akşam yemeğinde gidilmesi ve mutlaka rezervasyon yaptırılması öneriliyor. Mönüsü daha çok et yemekleri ağırlıklı....

        GALIP USTA: Dedesinden aldığı özel bir tarifi yıllardır sır gibi saklayan, haşhaşlı ve cevizli çörek yapan bir fırın. Öyle ki Galip Usta bu özel tarifi eşine bile söylememiş. Tek öğrenebildiğimiz bu meşhur çörekleri nohut mayasıyla yaptığı.

        Diğer Yazılar