Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhaba, bütün asaleti, hüznü, olgunluğu ve dengeli neşesi ile sonbaharı yaşıyoruz Ankara’da. Her şeyin bir zamanı ve mevsimi var daha doğrusu, bir zamanlar vardı. Her mevsim her meyve sebze yıl boyu tezgahlarda arz-ı endam ediyor ama asıl lezzetli olan kendi mevsiminde yenen meyveler. Artık bazılarına veda zamanı geldi. Bazıları son demlerinde hala soframızı süslüyor. Kırmızı erik ve nektarin ve şeftali de bu meyvelerden. Ekşiliği, mayhoşluğu azalmış sonbaharın en güzel en tatlı erikleri, meyveleri ile kıtır bir galette yapmak ister misiniz? Galette bildiğimiz tart hamurundan meyvelerle hazırlanan bir tatlı çeşidi. Yapımı çok kolay, lezzet farkı için yapım aşamalarını adım adım takip edin. Galetteyi, isterseniz dondurmayla da servis yapabilirsiniz. Mutlaka deneyip ve yorumlarınız yazın bana. Sevdiklerinizle beraber ağzınızın tadı hiç bozulmasın, sevgiler.

        MALZEMELER

        Hamur malzemesi

        - 200 gr tereyağı

        - 1 su bardağı pudra şekeri

        - 1 yumurta

        - 1 kahve fincanı buz gibi soğuk su

        - 400 gr kadar un (2,5 su bardağı kadar)

        - 1 fiske tuz

        İç malzemesi

        - 4-5 tane kırmızı erik

        - 1 iri nektarin

        - 1 iri şeftali

        - 1 çay bardağı toz şeker

        - 1 tatlı kaşığı limon suyu

        - 1 tatlı kaşığı nişasta (tepeleme)

        YAPILIŞI

        Tereyağı ve pudra şekeri homojen bir kıvam alana kadar robotta karıştırın. Elde yoğuracaksanız parmak uçlarınızla hamuru ısıtmadan karıştırın. Yumurtayı ekleyin. Un ve tuzu karıştırın. Önce unun yarısını ekleyip karıştırın. Kalan kısmı eklerken arada birer kaşık buzlu su ekleyerek hamuru yoğurun. Hamuru yuvarlayıp, strech filme sarın. Buzdolabında 40 dakika kadar dinlendirin. Hamur dinlenirken şeftalinin kabuğunu soyun ve elma dilimi şeklinde doğrayın. Erik ve nektarinleri doğrayın. Bir kap içine alınan meyvelerin üzerine nişasta, toz şeker ve limon suyu ekleyip, karıştırın. Hamuru buzdolabından çıkarın. İki eşit parçaya ayırın. İki strech film arasında veya iki yağlı kağıt arasında merdane yardımıyla açın. Orta kısmına hazırlanan meyvelerin yarısını koyun. Kenarları resimde görüldüğü gibi hafif kapatın. Diğer hamauru da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine fırça yardımıyla yumurta akı sürüp bolca toz şeker serpin. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Biraz dinlendirip, soğutup servis yapın.

        Not: Dilerseniz iç malzemesini koymadan önce hamurun üzerine 2-3 yemek kaşığı badem unu yayın. Şeftali ve nektarin fazla su bırakan meyvelerdir. Fazla olgun meyve kullanmamaya dikkat edin. Badem unu bu konuda nişastaya yardımcı olur, meyvenin bıraktığı suyu çeker ve çok daha lezzetli olur... Birbirinden lezzetli videolu tarifler, püf noktaları için youtube kanalıma abone olun:

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar