Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çorba gibi yoktur bir taam-ı (yemek) latif, hazmı kolay hem de çok hafif demiş atalarımız. Çünkü mide ve bağırsak dostudur çorba, yumuşatır ve kolay hazmedilir. Bizim çorbamız gibi içinde baklagil ve biraz hamuru olursa çok da doyurucudur, besleyicidir. Sütlüsü, yoğurtlusu sebzelisi derken Anadolu çorba kültürümüz çok zengindir. Eskiden köylerde kahvaltı yerine yenirmiş. Ben de bazen, bir gün önceden kalan çorbayı ısıtırım. Bir dilim de tam buğday ekmeği kıtırdatırım tost makinesinde. Üzerine biraz pul biber, birkaç damla limon. Değmeyin keyfime...

        Kış geliyor, havalar iyiden iyiye soğudu. Grip sezonunu açtığımıza göre, çorba sezonu da açılabilir artık. Tavuk suyuna yapılan çorbanın, hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olan beyaz kan hücrelerini desteklediği kanıtlanmış. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve ağrı kesici etkisi olduğunu da yine bilimsel bir kaynaktan okumuştum. Lezzet özelliklerinin yanında bu kadar sağlık etkisi olunca bu hafta güzel bir çorba tarifi vermek şart oldu diye düşündüm. İnternet sitemde en çok tıklanan tariflerden bir tanesi, erişteli yeşil mercimek çorbasıdır. Mutfaklarımızda sıklıkla yapılır. Malzemeleri kolay bulunur, besleyici ve lezzetlidir.

        Merak ettiğiniz tarifleri veya püf noktalarını bana mail yoluyla ve sosyal medyadan ulaştırabilirsiniz. Haftaya çok lezzetli bir kurabiye tarifiyle beraber, 11 yaşındaki ilk kurabiye maceramı yazacağım. Görüşmek üzere, hepinize sevgiler...

        MALZEMELER

        - 1 su bardağı yeşil mercimek

        - 1.5 litre tavuk suyu

        - 1 su bardağı erişte

        - 1 kuru soğan

        - 2 yemek kaşığı tereyağı

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - 1 yemek kaşığı domates salçası

        - 1 tatlı kaşığı kuru nane

        - 2 diş sarımsak

        - Yarım limonun suyu

        - 1 yemek kaşığı sirke

        YAPILIŞI

        MERCIMEKLERI bol suda yıkayıp süzün. Tavuk suyuyla beraber ocağa alın. Tuzunu ekleyin. Kısık ateşte, mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Suyunu kontrol edip, gerekiyorsa kaynar su ilave edin. Erişteyi ekleyip, kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağıyla beraber bir tavaya alın.

        Önce orta, sonra kısık ateşte soğanlar suyunu çekip saydamlaşana kadar kavurun. Pul biber ve domates salçasını ekleyin. 1 dakika kadar daha kavurun. Kuru naneyi ekleyip bir iki defa karıştırın. Ocaktan alın. Kavrulmuş soğanı, kaynayan çorbaya ilave edin.

        Limon suyu, ezilmiş sarımsak ve sirkeyi ekleyin. 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın...

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar