Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERHABA... Bu hafta sizlere enerjik mi enerjik, tatlı mı tatlı bir kadından ve hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü mekan olan, Fitiz Diyet Market, Fitiz Diyet Mutfak ve Formeo Danışmanlık’tan bahsetmek istiyorum. Elvan Odabaşı Kanar’la oturduk, nefis bir çorba ve üzerine çikolatalı tartımızı yerken mesleğe nasıl başladığından, bugünlere nasıl geldiğine kadar uzanan çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

        7 yaşından itibaren mutfakta yemek yapan ve camdaki yansımasını televizyon programı olarak hayal eden bir çocukmuş Elvan. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü bitirmiş. Şimdi sektörde adını duyurmuş çok başarılı bir iş kadını. İşten güçten, yoğunluktan bahsederken 4.5 yaşında bir kızı olduğunu ve her hafta kek, kurabiye yaparak sınıf arkadaşlarına götürdüğünü öğrendim. Anne yemeyi ve yedirmeyi çok sevince, Mavi Deniz de anneye çekmiş. Ne zaman benim için farklı gelen bir hikayeye dokunsam altından çocukluk hayalleri çıkar ve bir kadın, hayallerini gerçekleştirecek cesarete sahipse bilin ki orada muhteşem şeyler vardır. Zorlu sektör koşullarında diyet gibi, insanların önyargıyla baktığı, lezzetsiz olarak algıladığı bir konuda danışmanlık merkezinin yanı sıra, market ve mutfak açmak da ancak hayallerin destekleyeceği süper bir adım bence. Biz röportaj yaparken bebeğiyle gelen bir aile ve özellikle erkeğin, halinden, tabağından memnun olması bile takdir edilecek bir durum aslında. Kadınlar yiyeceklerini değiştirmeye daha açıkken erkekler bu konuda daha dirençli. Diyet bozduran ve insanı en çok mutsuz eden durumun tatlı ihtiyacı olduğunu keşfeden Elvan, bu yıl mutfak menüsünde tatlı çeşitlerini zenginleştirmiş. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış olan tatlandırıcılar ve tam buğday unuyla hazırladıkları tatlıların en çarpıcı özelliği bana göre gerçekten lezzetli olmaları. Zaten ‘kaloriyi azalttık, lezzeti abarttık’ diye sloganları var. Günlük olarak hazırlanan ve önce insanın gözünü doyuran kocaman kurabiyeler, dışı tamamen çikolata kaplı, içi dolgulu tatlı sandviçler, diyet algısından çok daha öte duygular uyandırıyor. Market bölümünde birçok ürünün kalorisi azaltılmış formları, günlük taze gelen tam buğdaylı ve ekşi mayalı ekmekler, bunların yanı sıra ilgi alanına girebilecek keyifli mutfak eşyaları, kitap, bitki çayı gibi ürünler de satışa sunuluyor. İster marketten alışveriş yapın, ister restorantta oturup yiyin, kalori konusunu kafaya takmadan dengeli yemek yemeniz için her türlü seçenek var. Yakın çevre için evlere servis imkanı da sunmuşlar.

        ‘Doya doya zayıflamak en güzeli’

        “Hanımların hiç bitmeyen beş kilo verme takıntıları nedir?” diye sordum ve beraber gülüştük. Doğuştan şanslı metabolizmaya sahip olanların dışında, ‘şu beş kiloyu bir versem’ duygusu yediden yetmişe birçok kadında vardır. Aslında buradaki kriter Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartlar. Onun dışındaki daha çok zayıflama çabaları psikolojik sebep ve sonuçları açısından sağlıklı bir durum değil. ‘’Bizim insanımız iştahlı, yemeyi seviyor ve öğün atladığınız veya miktar azalttığınız zaman mutsuz oluyor. Öyleyse, daha özgürce ve porsiyonlarını azaltmadan tüketebilecekleri sağlıklı besinler hazırlamalıyım dedim. İşe buradan başladım. Doya doya zayıflamak en güzeli’’ diyor sevgili Elvan Odabaşı Kanar.

        Şekerin bağımlılık yaptığı artık hepimizin malumu. Kendi hayatımda şekerli besinlerden uzak durmaya, daha seyrek ve az tüketmeye çalıştığımı söyledim. Diyetisyenimiz de sofra şekerinin yeniden yeme davranışını arttırdığını, dozunda kullanılan diyet tatlandırıcıların bu isteğimizi körelttiğini belirtti. Doğal şeker kaynaklarımızdan, yani meyvelerden faydalanmak benim de uygulamaya çalıştığım bir yöntem. Tatlı ihtiyacıyla başa çıkmaya çalışırken çok faydasının olduğunu düşünüyorum ama bazı anlar vardır ya canımız dolu dolu çikolata çeker, gözümüz hiçbir şey görmez. İşte o anlarda başvuracağınız çikolatalı turta tarifimiz.

        MALZEMELER

        - 50 gr hindistan cevizi yağı veya sıvı yağ

        - 20 gr zeytinyağı

        - 1 su bardağı light yoğurt

        - 2 yumurta

        - 100 gr mısır nişastası

        - 1 su bardağı tatlandırıcı

        - 1 paket hamur kabartma tozu

        - 200 gr tam buğday unu

        - 1 muz

        - 1 kase kadar önceden hazırlanmış light çikolatalı puding

        - 1 paket light kakaolu krem şanti

        - 1 su bardağı soğuk süt

        ÇİKOLATALI TURTANIN TARİFİ

        Oda sıcaklığındaki hindistan cevizi yağını, zeytinyağı ve tatlandırıcıyı bir kaseye alıp iyice karıştırın.

        Yumurta ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edin.

        Un, kabartma tozu ve nişastayı ekleyip hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

        Merdane yardımıyla açın. Yuvarlak kalıp veya bardak kullanarak kesin.

        Yağlanmış muffin kalıplarına yerleştirip kase şekli verin.

        175 derecede 30 dakika pişirin.

        Pişen kalıplar soğuduktan sonra içlerine birer dilim muz koyup, muzun üzerine 2 yemek kaşığı light çikolatalı puding ekleyin.

        Üzerindeki tarife göre kakaolu light krem şantiyi hazırlayın.

        Sıkma torbasına koyup turtaların üzerini süsleyin.

        En son file badem, fıstık ne varsa birazcık serpiştirin.

        Tatlımız servise hazır.

        Her turta 190 kaloridir efendim. Herkese afiyet olsun, sevgiler....

        YouTube: Tenceretv&Asu’nun Mutfağı, İnstagram: Tencere.tv Facebook: Asuman Kerkez, Tencere.tv

        Diğer Yazılar