Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ortadoğu mutfağı çeşit çeşit mezeler ve bizim damak tadımıza hitap eden leziz yemekleriyle çok zengindir. Bu haftaki lezzet konuğumuz ise Ürdün, İsrail, Lübnan gibi Arap ülkelerinde çok yaygın olarak yapılan ‘Falafel’ yani nohut köftesidir. Falafel, zincir restoranlar açtıracak kadar müdavimleri olan leziz bir yemek. Pita denen içi boş Ortadoğu ekmeğinin içine, özel rengarenk soslarla, salata ve turşuyla doldurulur ve iştahla yenir. Kızartılarak hazırlanan falafel yapısı itibariyle yağ çekmiyor. Etsiz köfte isteyen vejetaryenler için bulunmaz nimet. Layıkıyla hazırlanmış bir falafelin dışı hafif pütürlü olmalı, hamur gibi olmamalı, un kokmamalı ve nohut tamamen ezilerek bulamaç haline gelmiş olmamalıdır. Aslında falafel hazırlarken üç yöntem var desek daha doğru olur. Nohutu bir gece önceden ıslatıp haşlamadan falafel hazırlayabilirsiniz, ama bunu hazmetmek için çok sağlam bir mideye sahip olmanız gerekir. Ben ilk yediğimde bütün akşam mide ağrısı çekmiştim. Tam haşlanmış nohutla yaptığınızda ise ortaya hamur kıvamında bir falafel çıkar. Çok az haşlanıp gazlı suyu dökülmüş nohut bence çok güzel sonuç veriyor. Sevdiklerinizle paylaşacağınız huzurlu sofralarınız olsun, sevgiler...

        FALAFEL MALZEMELERİ

        - 1 küçük kuru soğan

        - 2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)

        - 3-4 diş sarımsak

        - Yarım demet taze kişniş veya 2 dolu çay kaşığı toz kişniş

        - Yarım demet maydanoz

        - 2 tatlı kaşığı kimyon

        - 2 yemek kaşığı un (silme)

        - Tuz

        TAHİNLİ SOS MALZEMELERİ

        - 5-6 yemek kaşığı susuz yoğurt

        - 2 yemek kaşığı tahin

        - 1 yemek kaşığı limon suyu

        - 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

        - 2 yemek kaşığı mayonez

        - Tuz

        FALAFELİN YAPILIŞI

        Akşamdan ıslattığınız nohutların suyunu süzdürün. Üzerine tekrar, nohutların hizasını 2 parmak geçecek kadar su ekleyin ve ocağa alın. 5-6 dakika kadar haşlayıp ocaktan alın. Suyunu süzün ve soğuması için bekletin. Mutfak robotunda iyice öğütün. Sarımsak, kuru soğan, kişniş ve maydanozu da öğütün. Unu da ekleyerek bütün malzemeleri güzelce yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayıp kızgın ve derin yağda kızartın. Yanına tahinli sos ve acı sosla beraber servis yapın.

        TAHİNLİ SOSUN YAPILIŞI

        Bütün malzemeleri derin bir kasede iyice karıştırın. Servis yapın (isterseniz tahin sosa 1 diş ezilmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz)

        AKLINIZDA BULUNSUN

        Köfteleri önceden hazırlayıp bekletmeyin, dağılabilir. Şekil verip hemen kızartın. Dağılmasını engellemek için fazladan un eklemeyin, lezzetini ve kıvamını bozar. Sormak istediğiniz soru ve yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu'nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz.

        Diğer Yazılar