Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hepinize merhabalar... Mutfak alışkanlıklarımızın hızla değişmesi uzun zamandır beni etkileyen bir olgudur. Hep bu alanda bir şeyler yapma ihtiyacını hissettim.

        İnsan kendinde olanın kıymetini bilmez ve gözü komşunun tavuğundadır. Biz de yabancı yemeklere ağzımız sulanarak bakarken kendi tenceremizde kaynayan değerlerin kıymetini bilemiyoruz. İleriye doğru yürürken yanımızda, arkamızda ne var bilemiyoruz. Büyüklerimiz yanımızdayken hayat maceralarını dinleyip, onlarla sohbet edip, tariflerini kayıt altına almamız gerekiyor. Bir tek tarif kaybolduğunda hissetmeyeceğiz elbette bu eksikliği. Mutfak kültürümüzdeki değişim geri dönülmez boyutlara ulaştığında pişmanlık yaşayacağız.

        “Babaannem bir helva yapardı” diye başlayan cümleleri, “ah keşke yazsaydım” diyen cümleler takip etmesin. Sohbet edip mutfak tecrübelerini sorduğunuzda, kendini hayata dahil hisseden yaşlılarınızın ne kadar mutlu olduğunu göreceksiniz. Herkesin kıymetlisi kendi tenceresidir. Çocukluğunuzdan kalan tatları çok daha farklı hatırlarsınız. Ben de hatırladım ve araştırdım. Tek tek pişirip ölçülendirdim ve titizlikle fotoğrafladım. Sabırla, heyecanla ve emekle. Yeni bebeğimi, emeğimi, ‘Anneannemin Tenceresi’ isimli ilk yemek kitabımı sizlerle paylaşmak için bekledim. Kitapta Hatay ve Adıyaman mutfağından yöresel lezzetler var. Kendi mutfağımda kaynayan tencereyi sizlerle paylaştım. Bu hafta Adıyaman mutfağından anneanne tarifim olan Pekmezli Topak Helva var. Anneannemin gittiği yerlerden, taziyelerden getirdiği portakal büyüklüğünde top şeklinde hazırlanan helvaydı. Tabii o zaman poşet filan kullanılmadığı için çantasından gazete kağıdına sarılı olarak çıkarırdı:) Yerken çıtır çıtır kavrulan cevizlerin, küncülerin lezzeti damağıma yayılırdı.

        Anneannemin Tenceresi, oğlumu kucağıma aldığım gece kaybettiğim anneanneme duyduğum derin özlemle başladı. Pekmezli Topak Helva tarifini Tencere.tv’de paylaştıktan sonra hep aklımdaydı ve bir gece yazmaya başladım. Ne mi yazdım?

        Yakıcı güneşin altında olgunlaştı başaklar... Türküler söylenerek kaynatıldı, yardımlaşarak öğütüldü evlerde. İçine, evinde gönlünde ne varsa koydu evin kadını.

        Sofraya emekle yoğurduğu çiğ köfteyi, dantel işler gibi dikkatle açtığı içli köfteyi, hepsini aynı yuvarlamak için didinip uğraştığı ekşili köfteyi koydu.

        Misafirine helva yapmak için törenle önce pirinci ıslatıp, un haline gelene kadar havanda döverek öğüttü. Sonra helva yaptı ve sıcak sıcak peynirleri sünerken sundu telaşla.

        Başından savma kültürü uğramaz bizim memleketlerin yemeklerine... Yemek ve emek iç içedir.

        Kim bilir ne savaşlar, ne kavgalar gördü bu gökyüzü.

        Kimler ne duygularla kaşıkladı aynı tabaktan.

        Kim sevincine, kim korkusuna ortak etti seni.

        Tarihten her sayfa çevrildiğinde dünya yüzünde. Değişmeyen, en değişmeyen şey mutfakta kaynayan bu tencereydi. O benim “anneannemin tenceresi”... diye devam eden bir arka kapak yazısı oldu. Ankara Kitap Fuarı ATO’da 14 Ocak Cumartesi günü saat 13:00-15:00 arası imza günüm var. Benimle ve Anneannemin Tenceresi ile tanışmak isterseniz beklerim.

        PEKMEZLİ TOPRAK HELVA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

        - 1 su bardağı un

        - 1 su bardağı tam buğday unu

        - Yarım çay bardağı susam

        - Yarım su bardağı kıyılmış ceviz

        - 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı

        - 2 yemek kaşığı tereyağı

        - 1 su bardağından bir parmak eksik pekmez

        PEKMEZLİ TOPRAK HELVANIN YAPILIŞI

        Tereyağı ve zeytinyağını tavaya alın, eritin. Unları tavaya alın ve 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak kısık ateşte kavurun. Susam ve ceviz içini ekleyin. Karıştırarak kavurmaya devam edin. Ceviz ve susamın kokusu çıkana kadar kavurun. İlk sıcaklığının çıkması için 5 dakika bekletin. Pekmezi azar azar ekleyerek yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Minik kağıtlara dizerek servis yapabilirsiniz.

        Sormak istediğiniz mutfakla ilgili her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı’nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar