Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar herkese. Biz Orta Asya’dan gelen genetik yatkınlıklarımızla hamur seven bir milletiz. Mesela diyet yapmanın en ızdıraplı kısmı, bir dilim tam buğday ekmeği yazan o incecik ve kibarcık listeye uymaktır.

        Bir gün, iki gün derken üçüncü gün dayanamayız, diyet patlar gider. Mesela ne olurdu o listede poğaça, bir dilim kek yazsaydı. Bu kadar zorlanmazdık diyerek uzmanları kızdıracağım. Tabii herkes kendi işini yapsın, saygım var ama ben bir tane yiyip bırakabilen bir insanımdır ve bu lezzetlerden mahrum kalmadan hayatımızı dengede tutabileceğimize inanıyorum. Mesela yeni pişmiş bir keke veya fırından yayılan mis gibi tereyağlı bir Katmer Poğaça’ya dayanamam.

        Son günlerde yoğun sınav ve iş temposu arasında yine bir baktım, mutfakta hamur yoğuruyorum. Üretmek en güzel terapi benim için. Çocuklar hamur işini görünce hakkını veriyor zaten. Kalanı tek tek sarıp derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Çocuğun çantasına eritmeden koyarsanız, beslenme saatine kadar poğaça eriyip, tam yiyecek kıvama gelir. Çaya misafir geldiğinde yapışmaz tavaya alıp kısık ateşte yavaş yavaş ısıtınca fırından yeni çıkmış gibi olur.

        Yeni piştiğinde eş dostla paylaşmak en güzeli, ama eskiden kapı çalıp komşu elinde bir tabak poğaçayla geldiğinde verdiğimiz o mutlu tepki, büyük şehirlerde hayatların birbirinden tamamen ayrılmasıyla beraber biraz değişti. Aşure dağıtan bir arkadaşım, kapısını çaldığı evde; neden bize bir şey getirdiniz, sizi tanımıyoruz gibi tepkilerle karşılaşmıştı ve ev sahibi ikram edileni kabul etmemişti. Uzun zaman etkisinden kurtulamadım. Belki de haklıdır insanlar, duyduğumuz gördüğümüz olayların farklılığı zamanla hepimizi etkiliyor. Ne yaşarsam yaşayayım yine de çalarım ben kapıyı. Paylaşmak güzeldir. Bu yüzden insanız, farkında olalım, üretelim, paylaşalım, sevelim diye. Farkımız varsa diğer yaratılanlardan, işte bundan dolayı. Haftaya işini hakkıyla ve sevgiyle yapan bir işletmeden izlenimlerimi yazacağım. Hepinize sevgiler...

        - Porsiyon: 12 adet büyük poğaça

        - Hazırlama süresi: 20 dakika

        - Mayalanma süresi: 30 dakika

        - Pişme süresi: 35-40 dakika

        MALZEMELER

        - 1 su bardağı süt

        - 1 çay bardağı sıvı yağ

        - yarım su bardağı su

        - 1 yumurta

        - 1 yaş maya

        - 1 tatlı kaşığı toz şeker

        - 1 tatlı kaşığı tuz

        - 3,5-4 bardak arası un (azar azar ekleyin)

        Arasına sürmek için:

        - 80 gr tereyağı

        - 1 yemek kaşığı nişasta

        İç malzemesi:

        - Peynir

        - Maydanoz

        YAPILIŞI

        MAYAYI yoğurma kabına alın ve ılık suda eritin. Üzerine ılık süt, sıvı yağ ve 1 yumurtanın akını ekleyin, karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru 8 eşit bezeye ayırın. Pasta tabağı büyüklüğünde açarak arasına eritilmiş tereyağı sürün. Çok az nişasta serpin (en üste konacak hamura tereyağı sürülmeyecek) Bütün hamurları aynı şekilde açıp üst üste koyduktan sonra 3-4 dakika dinlendirin. Merdane yardımıyla büyük tepsi ölçülerinde açın. 12 eşit parçaya kesin. Sigara böreği sarar gibi ortalarına peynirli harç koyarak sarın. Tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini kapatarak ılık bir yerde 30-40 dakika kadar mayalandırın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın...

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar