Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar... Mis gibi simit kokuları arasından bir merhaba diyorum bu hafta size. Simitin bu topraklarda 600 yıllık geçmişi olduğu tahmin ediliyor. Saray kayıtlarında, o döneme ait resimlerde simitle ilgili bilgilere rastlanıyor. Simit bu topraklara ait, başka ülkelerde rastlanmayan bir gıda türü. Benzerleri yapılmış ama bizim simit her zaman farklılığını korumuş. Sadece mayalı hamurla yapılan bir çöreğin ekmekten bu denli ayrılması, bir kültür haline gelmesi de çok enteresan. Eskiden simitler doğal nohut mayasıyla yapılırmış. Günümüzde de bazı illerde bu geleneği devam ettiren nadir ustalar var. İşini aşkla yapan bütün ustalara bizden de selam olsun... Filiz Yıldırım 20 yıldır Simit Dünyası çatısı altında Ankaralılara simit keyfini taş fırın lezzetinde yaşatıyor. 10 şube, 9 bayi olmak üzere toplam 19 noktada bu lezzetli simitleri müşterilerine sunuyor. Menüde pasta çeşitleri, dünya mutfağı ve kahve çeşitleri de var. Aynı zamanda benim gibi huysuz bir kadının bile çok beğendiği su böreği ile de öne çıkıyor. Su böreğini imalathanede ev hanımları yapıyor. Yufkaları ince açılan ve tereyağıyla hazırlanan börek, gerçekten çok lezzetli. Sevdiklerinizle güzel kahvaltılar yapabileceğiniz bu keyifli ortamda her şey günlük olarak hazırlanıyor. İşletmenin en büyük farkı taş fırında odun ateşinde pişen simitleri. Simit hamuru fazla miktarda hazırlanıp bekletilmiyor. Her şeyin taze olması en büyük prensipleri haline gelmiş. Simit hamuru bittikçe ustalar hemen yenisini hazırlıyor.

        “KADIN YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ”

        Filiz Hanım insanlarla bir arada olmanın kendisini mutlu ettiğini söylüyor. Dışarda karşılaştığım insanları hep birine benzetiyorum ve artık hiç kimseyi yabancılamıyorum diye de ekliyor. Filiz Hanım’a göre ülkemiz zor süreç süreçten geçiyor ama üreterek her şeyin üstesinden gelebiliriz. Filiz Hanım, “Özellikle kadın yatırımcıları bekliyoruz, çünkü ülkemizin geleceğini onlar inşa edecekler. Bu nedenle kadın yatırımcılara franchise almak istedikleri zaman fiyatı düşürerek ayrıcalıklı davranıyoruz. Kadınlarımız anneliğin getirdiği bir üretme, çoğaltma duygusuyla yaptığı işe dört elle sarılıyor ve detaylı olarak işletmenin her şeyiyle ilgilenme gibi bir özellikleri var. Günlük hayatta bazen bizi zorlayan bu detaycılığımız işletme sahibi olduğumuzda tamamen bir avantaja dönüşüyor” diyerek aslında yaptığı işe olan saygısını ve idealist düşüncelerini belirtiyor.

        Simit demek bizim için paylaşmanın keyfi demek aslında. Öğrencisinden memuruna, bürokrat çevreden, iş adamına kadar ortak keyif alınan bir değer. Kabarık faturaların altında ezilmeden bir simide, bir de çaya kuvvet buluşmalar ve sıcacık muhabbet demek. Ancak aşina olduğunuz lezzeti ancak yapım aşamaları aynı şekilde uygulandığı zaman hissedersiniz. Hamurun bekleme süresi, kullanılan un, ustanın mahareti ve en son tabii ki olmazsa olmaz taş fırın ve odun ateşi. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor ama yüzyıllar öncesinden gelen gelenekle pişen her şeyin tadı da bambaşka. İşletmede orijinal Ankara Simidini elde etmek için bütün aşamalar titizlikle takip ediliyor. Şimdi okuyucularım bana biz evde bu keyfi nasıl yakalayacağız diyebilirler. Bence simit yerinde ve fırından çıkar çıkmaz yenmesi gereken bir lezzet ama evde hazırlamak isteyenler için ustamız pratik bir simit tarifi verdi.

        - Porsiyon: 15 tane

        - Hazırlama süresi: 45-50 dakika

        - Pişme süresi. 12-14 dakika

        MALZEMELER

        - 1 kg un

        - 25 gr tuz

        - 10 gr yaş maya

        Simitleri Batırmak İçin:

        - 1 çay bardağı üzüm pekmezi

        - 1 çay bardağı ılık su

        - Susam

        Simitinizi evde kendiniz de yapabilirsiniz

        Mayayı ılık suda eritin. Tuz ve unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. 20 dakika mayalandırın. 15 parçaya ayırıp pazı halinde yuvarlayın. Simit şekli verin. Bu aşamada ustamız, “Ben böyle şekil tarif edemem, simit bağlamasını göstermem lazım” dedi ama ben, “Okuyucularıma güveniyorum. Onlar gayet güzel şekil verirler, merak etmeyin” dedim. Simit şekli verdiğiniz hamurları pekmez ve suyu karıştırarak hazırladığınız karışıma batırın ve bolca susama bulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve 25 dakika kadar tekrar dinlendirin. 220-230 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. Tahmini (12-14 dakika kadar)

        Püf Noktası: Simit hamurunu uzun süre mayalandırmayın. Pişirirken yüksek ısı tercih edin. Ustamız duymasın ama evde yapılan simidin daha gevrek olmasını isterseniz su miktarının yarısını süt olarak tercih edip, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı sirke de ilave edebilirsiniz. Sonuçta taş fırının tadı eksilince ev şartlarında biraz takviye yapmak gerekebilir.

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar