Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Herkese merhabalar... Paylaştığım tariflere bakınca hiç şerbet yayınlamadığımı fark ettim. Mutfağımda sık sık şerbet hazırlarım. Yaz kış elinizin altında ferahlatıcı ve ev yapımı bir şeyler olması çok iyidir. Çocukken hatırlarım, yemeğin yanında ayran veya ev yapımı şerbetler olurdu. Ayran dediysem öyle tatsız bir ayran değil, yağlı ev yoğurduyla yapılmış, köpüklü ve hafif ekşi, mis gibi bir ayran. Hatta bazen annem kayısı veya şeftali marmeladını sulandırıp meyve suyu hazırlardı. Ayıla bayıla içerdik.

        Zamanla renkli ve gazlı içecekler sofralarda arz-ı endam etmeye başladı. Oysa şerbet deyince çoğumuzun aklına sadece bir içecek değil, kadim bir kültür gelir. Osmanlı’da şerbetler özel günlerde, doğum, nişan, nikah gibi törenlerde misafirler için hazırlanan ikramlardandı. Saray mutfağına sonradan eklenen “helvahane” bölümünde çeşit çeşit çiçeklerden, bitkilerden şerbetler, şuruplar hazırlanırdı. Nilüfer çiçeğinden bile şerbet çeşidi vardı.

        MUTFAKLARIN BAŞ TACI

        Şimdilerde bizim mutfaklarda çeşitler biraz daha azalsa da reyhan, karadut, gelincik, gül, hibiskus... Hepsinin kendine özgü muhteşem renk, aroma ve şifaları var. Gıda sanayiinde renklendirici ve yapay aroma kullanımı çok yaygın ama doğal olarak muhteşem renklere sahip olan bazı otlar ve çiçekler de bilinçli insanlar tarafından mutfakta baş tacı ediliyor.

        Reyhan sıcak suyla buluşunca muhteşem bir koku veriyor. İçine eklediğiniz limon ve limon tuzu, asit sayesinde rengini canlı ve koyu bir pembe haline getiriyor. Şekerini de ayarlayınca mis gibi bir içecek hazırlamış oluyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken nokta, fazla bekletmeden süzmek. Uzun süre beklerse rengi kararabilir. İsterseniz limon tuzu yerine mevsiminde bol limon da kullanabilirsiniz.

        MALZEMELER

        - 1 demet reyhan

        - 2 litre sıcak su

        - 1 su bardağı toz şeker (klasik su bardağı kullandım)

        - 1 çay kaşığı limon tuzu

        - 2-3 dilim limon

        YAPILIŞI

        Reyhanları iyice yıkayıp, süzün. Derin bir kaba alın. Üzerine toz şeker, limon tuzu, limon dilimleri ve kaynar suyu ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine bir kapak kapatıp iki saat kadar bekletin. Süzgeçle süzün, soğutup servis yapın. Afiyet olsun, Sevgiler... Sormak istediğiniz mutfakla ilgili her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar