Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhaba... Tiramisu desem, ne belirir zihninizde. Şairane ve romantik anlamına binaen “neşelendir, taşı, yükselt beni” gibi bir duygu belirmez sanırım. Bende genelde damağıma yayılan hafif kahveli, kakaolu bir lezzet ve kahve dükkanlarının genel algısı olur. Filtre kahve içerken genelde yalnız kalmasın isteriz de yanına hep tatlı bir şey gelir aklımıza. İşte cheesecake, turta, cookies gibi tatlılarla beraber anımsanan ilk lezzetlerden birisi de Tiramisu.

        Aslında bir lezzeti ilk ne zaman algılarınız, genelde onunla hatırlanır. O arada yaşadığınız acıtatlı minicik bir olay bile her yediğinizde aklınıza gelebilir. Mesela ilk tiramisuyu bir arkadaşımda yiyip, tarifini isteyip istememe konusunda epey ıkınıp sıkınmıştım. Yani o kadar beğenmiştim ki aynı gün yapmasam olmazdı. Kafamdan planlar yaptım. Eve gelince doğru mutfağa girip bir “muhallebi bir bisküvi dizmiş, nolcek yaparım” diye işe başladım. Kıvamı içler acısı ve çorbamsı bir denemeden sonra mutsuz olup uzun bir süre bir daha tiramisu yapmamıştım.

        TEK BİR TARİF YOK

        Geleneksel lezzetlerde, küçük yapım farklılıkları olabiliyor. Bölge bölge teknik ve malzeme değişebiliyor. Yani İtalyan tontiş bir anneanne tarifinde yumurta akını da kullanırken, diğeri kokar çocuğum diyerek yumurta sarısını azıcık sütle pişirip kullanabiliyor. Tek bir doğru, tek bir tarif yok. İnternette arama yaptığınızda çok çeşitli tarifler çıkıyor karşınıza. Tiramisu bize gelince epey bir evrim geçirerek muhallebiyle yapılmaya başlanmış. Laf aramızda ben bizim usul muhallebili versiyonu da seviyorum. Resmen içinde anne lezzeti var. Daha tanıdık, daha bizden. Çiğ yumurtayla çırpılarak yapılan tariflerin üzerine ise her zaman kırmızı bir çizgi çekerim. Genetik mutfak alışkanlıklarımız çiğ yumurta tüketmeye uygun değil. Ayrıca sağlık açısından da tavsiye edilmiyor. O zaman sevgili “ben mari”den yardım alarak bir miktar ısıtıp pişirmek gerekiyor. Bir taraftan çırptıkça rengi açılsın, kıvamı koyulaşıp yumurta kokusu azalsın, içimize sinsin. Genelde çok beğenilen ve her zaman aynı ölçüyle uyguladığım bir tarif vereceğim size ama öncesinde bir de peynir konusuna değinmek istiyorum.

        Porsiyon: 6-8 kişilik

        Hazırlama süresi: 20 dakika

        Bekleme süresi: 24 saat

        MALZEMELER

        - 1 paket kedidili bisküvi

        - 3 yumurta sarısı (küçükse 4 tane)

        - 1 su bardağı toz şeker

        - 300 gr mascarpone

        - 6 yemek kaşığı krema

        - Bir çimdik tuz (çok az)

        ISLATMAK İÇİN

        - 2 su bardağı sıcak su

        - 2 yemek kaşığı granül kahve

        - 5 yemek kaşığı toz şeker

        YAPILIŞI

        Soğuk kremayı mikser yardımıyla iyice çırpın ve kabarıp sertleşmesini sağlayın. Buzdolabında bekletin. Oda sıcaklığındaki yumurta sarılarını çırpma kasesine alın. Üzerine toz şekeri ve tuzu ekleyin. Bir sos tenceresine iki parmak kadar su koyup kaynatın. Kaseyi su kaynayan tencerenin üzerine oturtun ve sürekli çırparak 5-6 dakika kadar kısık ateşte şekerin eriyip yumurtanın biraz pişmesini sağlayın. Karışımın rengi açılana ve kıvamı akışkan olana kadar çırpın. Ocaktan alın ve sıcak su tenceresinden ayırın. Vanilyayı da ilave ederek çırpmaya devam edin. Labne ve kremayı ekleyin. Çırpmadan güzelce karıştırın (içinde pütür kalmasın) Kahve, toz şeker ve kaynar suyu karıştırın. Servis kaselerine önce kahveli suya hemen daldırıp çıkardığınız kedi dili bisküvileri dizin. Aralarına ve üzerine krema yayın. En üst kısma kakao eleyin. Vaktiniz varsa, buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis yapın.

        Labne ile karıştırıp kullanabilirsiniz

        Mascarpone artık Türkiye’de de üretiliyor ve fiyat olarak biraz uygun seçenekler var. ‘Ya ben mascarponeyi nereden bulayım canım, daha adını bile söyleyemiyorum’ diyenler labne kullanabilirler. Elinizde kaliteli bir kaymak varsa 2 yemek kaşığı kadar kaymağı buzdolabından çıkarıp henüz soğukken iyice çırparak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Labne ile karıştırıp kullanabilirsiniz. Aynı lezzeti bulamasanız da damağınız yakın noktalar yakalayabilir. Mascarpone zaten biraz yağlı bir peynir çeşidi ve kaymağımsı bir lezzeti var. Peynir konusuna farklı seçenekler ekledikten sonra artık tarife geçebiliriz. Bazı okuyucularımın aklında rom veya kahve likörü mü, efendim kek mi bisküvi mi, hazır mı ev yapımı mı soruları belirdi biliyorum ama detaylarda boğulmayalım. Artık onlar da bir daha ki tarife kalsın. Hepinize sevgiler...Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar