Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERHABALAR hepinize. Bugün sizlere nefis bir künefe tarifi vereceğim. Çılgınlık yaptığımız bir gün kallavi bir kebap ziyafetinden sonra tavsiye üzerine Zeugma Künefe’ye gittik. Ankaralılar için 2 aydır hizmet veren bir mekanda sadece kadayıf çeşitleri ve künefe var. Yanında fındık, fıstık, mevsim meyveleri ve süt de ikram ediyorlar. İtiraf ediyorum, çok yerde künefeyi tırtıklayıp yarım bıraktığım veya geri göndermişliğim vardır. İşletmede kullanılan boz fıstığın, sade yağın kalitesi beni bayağı memnun etti. Antepli Salih Usta’ya, “Künefe Antakya’nın biliyorsun” diye satır arasında belirtmeden duramadım tabii. Gülerek, “Evet abla biliyorum” dedi de anlaştık.

        PAKETÇİLİKTEN USTALIĞA

        Salih 4 yıl künefecide paketçi olarak çalışmış. Dürüstlüğünden çok memnun olan patronu içeri almış. Önce çırak, sonra kalfa ve nihayet usta olarak çalışırken ilerlemiş. Bursa’da kendi iş yerini açarak macerasına başlamış. Ankara’da ikinci işletmeyi açıp, “Ya kısmet!” demişler. Zeugma Künefe’de kardeşi ve kuzenleriyle beraber ailecek çalışıyorlar.

        “Başarının sırrı nedir?” diye sordum. “Kaliteye çok önem veriyorum, her künefeyi aynı özenle hazırlıyorum” dedi. Kullandıkları kadayıfı, sarı buğday unundan kendileri üretiyor. Tereyağı (sade yağ) Doğubeyazıt’tan, tuzsuz peynir Antakya’dan geliyor. Şerbeti taze kaynatıyorlar, glikoz şurubu değil. Maalesef çok yaygın bir şekilde kullanılan yapay şerbetler ağzımızın tadını bozuyor. Künefeyi tatmadan önce şerbet tenceresine dikkatle baktığımı görünce, “Bak tencereye; altı isli, sabah kaynattım” dedi.

        Hem çok güzel hem de kolay

        Sizin için de künefe tarifi aldım. Salih gibi şov yaparak kadayıfları serpeceğiz diye uğraşmayın. Sakin sakin etrafa dökmeden yapabilirsiniz. Kadayıfın yağını önceden harmanlayarak yapardım ama bu teknikle en kısa zamanda deneyeceğim. Evde künefe olur mu demeyin. Çok güzel ve kolay olur. Dondurulmuş ürünlerin pabucunu da dama atar. Benim tavsiyem yapışmaz bir tava kullanın ve ocakta pişirin. Lezzet farkını göreceksiniz. ‘Ben hazır alayım canım hiç uğraşamam’ derseniz gece saat 1’e kadar açık künefeciyi ziyaret edebilirsiniz.

        Porsiyon: 4 kişilik

        Hazırlama süresi: 15 dakika

        Pişirme süresi: 15 dakika

        MALZEMELER

        - 250 gr kadayıf

        - 200 gr tuzsuz künefelik peynir

        - 100 gr tereyağı

        ŞERBET MALZEMESİ

        - 1 su bardağı toz şeker

        - 1.5 su bardağı su

        - 3-4 damla limon suyu

        KÜNEFENİN YAPILIŞI

        ŞERBETİ hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp koyulaşana kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın.

        Künefe için kadayıfı 1 cm ebatlarında doğrayın. Tereyağının yarısını künefe tepsisi veya yapışmaz tavanın tabanına sürün. Kadayıfın yarısından biraz daha fazlasını tavaya yayın ve elinizle bastırarak düzgün bir zemin oluşturun (arada boşluk kalmamasına dikkat edin)

        Peyniri elinizle ufalayın. Kadayıfın üzerine, her tarafına eşit gelecek şekilde yayın. Kenarlara çok az pay bırakabilirsiniz. Kalan kadayıfı da üst kata yaydıktan sonra ocağa kısık ateşe alın. Çevire çevire pişirin. Pişen künefeyi çevirmek için başka bir tava veya tepsiye kalan tereyağını sürün ve dikkatlice çevirin (bu aşamada kolay çevirebilmek için düz bir tabak veya kapak kullanıp tavaya kaydırarak alabilirsiniz) Tekrar ocağa alın. Künefeyi çevirdikten sonra çok daha kısa sürede pişecektir. Ocaktan alınca ılık şerbeti gezdirin ve bekletmeden servis yapın.

        Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, sevgiler...

        Diğer Yazılar