Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HERKESE çok selamlar. Bu hafta sizler için harika bir yemek tarifim var. Aslında menüde, bahar mevsimi ve ot festivali havasından dolayı enginar vardı ama son anda çok beğenilen Tavuk Topkapı tarifimi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

        Hepimizin ekonomik kaygıları oluyor elbette ama misafir ağırlamayı da seviyoruz. Bütçenizi zorlamadan ikram yapmak için ideal bir yemek Tavuk Topkapı. Yemeğin tarihçesini ve isminin nereden geldiğini merak ediyorum aslında. Okuyucularımızdan bilen varsa bizimle paylaşsın lütfen. Altına patates püresiyle çok uyumlu, birbirini tamamlayan bir yemek.

        Bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Kalabalık misafir geleceği zaman kolaylık olur. Tabii çok etçi olduğu için “aşkolsun tavuğun içine pilav koyup da bizi mi kandırıyorsun” diyen orijinal misafirleriniz varsa önceden savunma hazırlayın. Fazladan bir kaç tane daha pişirin.

        EN GÜZELİ BUT KISMINDAN

        Tarife geçmeden önce bir de tavuğun göğüs eti mi, but eti mi mevzusuna değinmek isterim. Elbette seveni vardır ama tavuğun göğüs etiyle aram hiç iyi değil. Kendisini son derece kuru, yavan ve lezzetsiz buluyorum. En güzeli biraz yağlı ve eti lezzetli olan but kısmından hazırlamak. 2 gram yağ hesabı yapanlarla anlaşamıyorum ben zaten. Bir öğün eksik yerim, yediğim tam olsun derim. Tavuğun organik mi, yoksa sağlıklı mı olduğu konusuna hiç girmiyorum çünkü en iyi protein kaynaklarından bir tanesi tavuktur. Ne mutlu organik bulup alabilene diyorum. Kursta yapınca, bu yemeğin yanına ne yaparız da güzel bir menü sunarız diyenler oldu. Yanına kıvamlı bir çorba (kıymalı veya köfteli olabilir), güzel bir zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurtlu bir salata ve sütlü bir tatlıyla harika bir öğün olur. Yeterki ağız tadı olsun, sofrada huzur olsun. Haftaya yine güzel bir mekanda, güzel bir tarifleyiz. Herkese afiyet olsun. Sevgiler...

        TAVUK TOPKAPI MALZEMELERİ:

        - 6 tane tavuk pirzola (Derileri üstünde, açılmış ve iri parça)

        İÇ PİLAV MALZEMELERİ:

        - 1 su bardağı pirinç

        - 50 gr tereyağ

        - 2 yemek kaşığı zeytinyağ

        - 50 gr kuş üzümü

        - 50 gr dolmalık fıstık

        - 1 küçük boy soğan

        - 1 çay kaşığı tarçın

        - 1 çay kaşığı yenibahar

        - 1 tutam karabiber

        - Tuz

        - 1 bardaktan biraz fazla sıcak su

        ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:

        - 1 tatlı kaşığı pekmez

        - 1 yemek kaşığı sıvıya

        TAVUK TOPKAPI’NIN YAPILIŞI

        Pirinci parmak dayanacak kadar sıcak ve tuzlu suda bekletin. Tavukların kemik kısımlarını alarak, et döveceği ile inceltin. Yıkayıp hemen kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

        Tavukları tuz ve karabiberle ovun, buzdolabında bekletin. Kuru soğanı çok ince doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağı ile beraber tencereye alın, kısık ateşte kavurun.

        Dolmalık fıstıkları da tencereye alın,1-2 dk kadar kavurun. Pirinçleri süzüp yıkadıktan sonra tencereye alın.1-2 dakika kadar kavurun.

        Kuş üzümünü de katıp, 1 bardaktan biraz fazla sıcak suyu ekleyin.

        Tuzu, tarçını, karabiberi ve yenibaharı da katıp, pilavı pişmeye bırakın. Pilav demlenince, incelttiğimiz tavukları streç film yayılmış küçük bir kaseye yerleştirin.

        Orta kısmına 2 kaşık kadar pilav koyun ve kenarlarını kapatarak düzgün bir şekil verin. Derili kısım üste gelecek şekilde tepsiye yerleşirin.

        Üzerine fırça yardımıyla pekmez ve yağ karışımı sürün. 210 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk kadar pişirin.

        Altına patates püresiyle beraber servis yapabilirsiniz...

        Püf noktası: Tavuk but alırken özellikle büyük olanlarını tercih edin. Şekil vermesi rahat olur. Pilavın suyunu fazla koymayın, biraz diri kalması gerekiyor. Tavuğun içinde biraz daha pişecek. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar