Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇİKOLATALI sufle sever misiniz? Hayır cevabı almanın çok zor olduğu bir soru sordum galiba. Genelde dışarıda yenen ve evde yapması biraz göz korkutan bir tatlıdır sufle. Aslında az malzemeyle yapılan çok kolay bir tarif ama birkaç küçük püf noktasına dikkat etmezseniz bir kase hayal kırıklığına dönüşebilir.

        Bu hafta sizin için harika bir sufle tarifini Scarpetta’nın işletmecisi Birsen Hanım’dan aldık. Aslında onun deyimiyle bu güzelliğin adı sufle değil ‘Dolce Alla Cioccolata’. Sufle daha süngerimsi ve boş, hafif bir tatlı. Türkiye’de bazen, uğruna kilometrelerce yol gittiğimiz, eriyip bittiğimiz şey, İtalyan çikolata tatlısıymış. Çikolata tatlısı; daha yoğun çikolatalı ve daha akışkan kıvamlı. Söylerken bile ağzımızın suları akıyor. Yani aynen bizim sevdiğimiz gibi.

        Birsen çocukluğundan beri mutfaktaymış. Bilkent Turizm Otelcilik mezunu. İtalya’da 6 ay şeflik eğitimi ve MSA’da ProChef eğitimi almış. 1 sene de televizyonda yemek programı yapmış. Scarpetta’da daha çok İtalyan lezzetleri ağırlıklı bir menü sunuyor misafirlerine. Diğer öğünler İtalyan ama kahvaltı, bizim Türk kahvaltısı dediler. Masamızda en çok tercih edilen ürün üçlüsü lazanya, pizza ve çikolata tatlısı vardı. Lazanyanın tadına bakmayı bile unutmuşum sufleyi sıcak yeme telaşımdan. Hamurunu tam buğday unundan hazırladıkları pizza gayet başarılıydı.

        HER DETAYINDA KADIN ELİ

        Scarpetta; İtalyanca’da tabağın dibinde kalan sosu ekmekle sıyırmak anlamına geliyormuş. Kulağa gayet keyifli gelen ve bizim kültüre de tanıdık bir cümle tabağını sıyırmak. Ümitköy’de, butik bir cafe&restoran şeklinde hizmet veren mekan, küçük detaylarda saklı hoş bir duygu veriyor insana. Her detayında, kadın elinin değdiği belli oluyor. “Bir kadın olarak butik bir işletmeyi ayakta tutmanın zorlukları var. Sektör zorlu ve malzeme fiyatları artıyor, kaliteyi muhafaza ederken zorlanıyor musun?” diye sordum. Birsen, güzel yemek yemeğe dikkat eden bilinçli insanların arttığını, müşterilerinin genelde devamlı gelen insanlar olduğunu söyledi. “Malzeme kalitesine çok önem veriyorum. Biz de burada pişirdiğimiz ürünlerden yiyoruz. Kendi yemediğim hiçbir şeyi misafirlerime sunmam” dedi. Genç bir kadına; çıktığı yolda emin adımlarla yürürken, başarılar diliyoruz. Ülkemizde kadın girişimcilerin artması ve başarılı hikayelerin çoğalması dileğiyle bitirelim. Herkese afiyet olsun, sevgiler... Bu arada püf noktalarını da verelim. İyi bir sufle yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar çikolata tatlısında da aynı. Yumurta akı ve sarılarını ayırırken dikkat edin, birbirine karışmamalı.

        Yumurta akı çok iyi kabarmış olmalı Karıştırma sırasında yumurtanın köpüğü sönmemeli Pişme esnasında fırının kapağı açılmamalı Önceden hazırlayıp buzlukta bekletebilirsiniz. Malzeme kalitesi, iyi bir çikolata kullanmak çok önemli Pişirme süresini aşmamak noktası da var. Her şeye dikkat edip güzel bir tatlı hazırlasanız bile bir iki dakika fazla pişerse kek haline dönüşür. En önemli püf noktası ise fırından çıkar çıkmaz, bekletmeden yemek.

        Aklınıza takılan başka bir şey olursa gidin, küçük bahçesinde oturup ev yapımı limonata için. O arada Birsen’e sorarsınız.

        Porsiyon: 4 kişilik

        DOLCE ALLA CIOCCOLATA

        - 4 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

        - 150 gr bitter çikolata

        - 90 gr tereyağı

        - 50 gr toz şeker

        - 30 gr un

        İTALYAN ÇİKOLATA TATLISININ HAZIRLANIŞI

        Yumurta beyazlarını şekerin ¾’ü ile iyice çırpın. Tereyağı ve çikolata benmari usulü eritin. Toz şekerin kalan ¼’ü ile yumurta sarını çırpın. Unu ilave edip karıştırın. Tereyağını eritin (ısınsın ama yanmasın) İçine ince kıydığınız çikolataları ekleyin. Çikolata eriyene kadar kadar karıştırın. Eritilmiş ve hafif soğumuş olan tereyağı ve çikolata karışımına, yumurta sarısıyla hazırladığınız karışımı ince akıtarak ekleyin ve hızlıca karıştırın. Son olarak kabarttığınız yumurta aklarını karışıma ekleyin. Köpüğünü söndürmeden alttan üste doğru karıştırın. Ramekinlerin her tarafını tereyağı ile yağlayın ve unlayın. Tatlı karışımını kaplara paylaştırın. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 12-14 dakika pişirin.

        Yanına çiğ krema ve dondurma ile servis edebilirsiniz.

        Diğer Yazılar