Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pizzaya Türkiye’deki macerasını sorsak 90’lı yıllardan başlayarak anlatırdı herhalde. O yıllarda iki-üç parmak kalınlığında içi biraz hamur kalmış ve gün ikramı olan ev tipi modeli vardı bizim ilk tanıştığımız pizzaların. Kaşar peyniriyle yapılırdı, o da çok az kullanılırdı. Bu tip pizzalar malzeme fakiriydi zaten ve arada bir denk gelen sucuğu bizi mutlu ederdi. Sonra birbiri ardına açılan zincir pizza restoranlarında, özenti yaşımız dolayısıyla kendimizi pek özel hissederek pizza yediğimiz dönemler geldi. Sonra yavaş yavaş gurme pizza tarzı mekanlar açıldı ve bizde de pizzayı tanıma süreci ivme kazandı. Ne zaman internet bu kadar hayatımızın içine girdi, o zaman çeşit çeşit tariflere ulaşma imkanıyla beraber ev tipi pizzanın da çok ince, hem çıtır hem de yumuşak olabileceğini öğrendik.

        Bu arada yazın teyzesi veya yengesi Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelen arkadaşım hava atarak evde pizza yaptıklarından bahsederdi. Ay o becerikli yenge nasıl da güzel yapardı pizzayı. Çocukluktan içime oturan bu önemli ayrıntıyı da unutmamak lazım. Bizde alabildiğine varolan yabancı mutfak hayranlığı, o dönemlerde lahmacunu “ayy kokuyor, çok kıro” olarak değerlendirirken pizzaya methiyeler dizerdi.

        ‘Pizzanın atası lahmacun’

        2-3 yıl önce seyrettiğim bir programda Antonio Carluccio ustanın “aslında pizzanın atası lahmacun, biz bunu o taraflardan aldık Cennaro biliyorsun değil mi ?” itirafını seyredince baya duygulanmıştım. Kültür böyle bir şey işte, ne kadar sahip çıkarsan seni o kadar yüceltir ve başkalarından öne çıkarır. Şimdi dünya çok daha farklılaştı ve her şeye her an ulaşmak mümkün. Bu nedenle ne yaparsak en iyisini yapalım ama bizim olana da sahip çıkalım diyerek tarif kısmına geçiyorum artık. Bu hafta tariften önce yüzünüzü güldürecek nefis bir pizzanın püf noktalarını vermek istiyorum. Belki dikkatinizi çekebilir. Pizzamızda yumurta da kullandık. Tıpkı bizim pide hamuru gibi sadece un, su ve maya ile yoğrulan hamurlar da kullanılabilir ama ağızda dağılan lezzetli pizzalar için bu tarifi mutlaka deneyin derim. Herkese sevgiler...

        Porsiyon: 8 adet pizza

        Hazırlama süresi: 20 dakika

        Mayalanma süresi: 40 dakika

        Pişme süresi: 10-12 dakika

        MALZEMELER

        Hamuru İçin: - 1 su bardağı ılık süt - 1.5 su bardağı ılık su - 1 yaş maya - 1 yumurta - 2 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 tatlı kaşığı elma sirkesi - 1 yemek kaşığı toz şeker (silme) - Tuz - 4.5 su bardağı un Üzeri İçin Sos: - 1 kavanoz domates konservesi (500 ml) - 1 yemek kaşığı sirke - 1 diş sarımsak - 1 tatlı kaşığı domates salçası - 1 tatlı kaşığı kekik

        Üst Malzemesi: (Çeşidine göre çok farklı malzemelerle pizza hazırlayabilirsiniz. Sizin için bir kaç çeşit yazıyoruz ama kendinizi sınırlamayın. - 2 kabak - 1 kase çeri domates - 1 yeşil biber - Mozzarella veya kaşar peyniri - İsteğe göre taze fesleğen, roka

        YAPILIŞI

        - Ilık su ve ılık sütü karıştırma kabına alın. Mayayı da ekleyerek eritin. - Yumurta, zeytinyağı, tuz, toz şeker ve sirkeyi ilave edin. - Unu ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun. - Üzerini strech filmle kapatıp ılık bir yerde 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. - Sosunu hazırlamak için domates püresi ve diğer malzemeleri bir kasede iyice karıştırın. - Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla inceltin. - Üzerine bir kepçe sos alıp her tarafına yayın. - Mozzarella serpin. - En üste çok ince dilimlediğiniz kabakları, biberi ve çeri domatesleri dizin. Biraz kekik serpin. - En üste az miktarda daha mozzarella serpebilirsiniz. - Önceden ısıtılmış fırında 210-220 derecede 10 dakika kadar pişirin. - Sıcak servis yapın.

        Pizza yapmanın püf noktaları

        Hamur çok yumuşak olmalıdır ve hamurun elastikiyet kazanması için çok iyi yoğurmak gerekir. İyice yoğrulan hamur hem yumuşak kıvamlı olmalı hem de yoğurma kabından kolayca ayrılmalıdır.

        - Hamuru yoğurmayı sonlandırmadan elinize biraz sıvı yağ dökerseniz hamur elinize ve yoğurma kabına yapışmayacaktır.

        - Pizza hamurunu ince açmaya gayret edin ve bekletmeden üzerine malzemeleri dizip pişirin. Tepside mayalandırma yapmayın.

        - Bütün malzemeleri ince ve düzgün bir şekilde doğrayın.

        - Sebzeleri közlenmiş kullanmayacaksanız tavada bir iki dilim yağda kısa süre mühürleyin. Ön pişirme yapmak istemezseniz çok ince dilimler halinde doğramanız gerekir. Mantar kullanacaksanız ön pişirme yapmayın.

        - Pizzayı ne ile yapacağınıza karar verin. Üzerine her şeyi doldurduğunuz pizza hem göze hoş görünmez hem de lezzetli olmaz.

        - Hamurun üzerine önce 1 kepçe sos gezdirin.

        - Pizzanın kenarları biraz daha kalın olsun ve 1 cm kadar kısmı boş kalsın, dış kısmına malzeme koymayın.

        - Bu arada hemen yazalım, peynir tercihi çok önemli. Kaşar peyniri de gayet güzel olur ama tadında bir pizza için mozzarella tercih edin.

        - Pizzayı alt üst ısıtma kullanarak fırının orta kısmında 210-220 derecede 10 dakika kadar pişirin. Uzun süre pişirdiğiniz pizzanın malzemeleri kurur, peyniri iyice kaybolur ve sertleşir. Fanlı fırın kullanırsanız yine pizzanız fazla nem kaybeder ve kurur.

        - Servisten önce üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Taze roka ve fesleğeni de unutmayın.

        - Sormak istediğiniz mutfakla ilgili her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar