Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SELAMLAR herkese. Ne mutlu ki yöresel yemeklerimizin değeri gün geçtikçe biraz daha fark edilir oldu. Yöresel yemek dediğin, bir kültür aktarımı macerasıyla değişerek ve evrilerek günümüze kadar gelen çok büyük bir değerdir. Tek bir kültürün el izi yoktur yöresel yemekte. Yüzyıllar bin yıllar boyunca kiminle karşılaştı, kimden etkilendiyse biriktirdiği izleri taşır. Bu izlerin değerini bilip bilmediğimiz kendimize verdiğimiz değerle doğru orantılıdır.

        Bu toprağın zengin kültürünün mirası olan her ürün ve bu ürünlerle hazırlanan her yemek gerçekten de çok değerlidir. Festivallerde, seminer ve konuşmalarda yöresel yemeklerimizin yer alması beni çok sevindiriyor. Bu faaliyetlerde görev almak ve yemek kültürümüzün yaşaması adına bir şeyler yapmak ise işin en keyifli kısımlarından birisi.

        Ustalık yönü önemli yemeklerimizden

        Şimdi Basalla’dan bahsetmenin zamanı geldi sanırım. Bizim mutfaklarda genelde içli köfte yapıldığı zaman köftenin birazı artar. Her zaman söylediğim gibi; bulgur doyurur ve artar, berekettir. Kalan köfteyle bazen yapıştırma denilen boş köftecikler hazırlanır, bazen de sonraki gün koca bir tencere dolusu Ekşili Köfte yapılır. Yoğururken köftenin ezilmemesinden tutun da, yuvarlarken elinizin ıslatılmasına kadar ustalık yönü çok önemli yemeklerimizden bir tanesidir... Herkese afiyet olsun, sevgiler... Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        MALZEMELER

        Köfte için:

        - 3 su bardağı çiğ köftelik bulgur

        - 1 çay bardağı irmik

        - 2 su bardağı su (oda sıcaklığında)

        - 300 gr yağsız kıyma

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - 1 çay kaşığı karabiber

        - Tuz

        Ekşili su için:

        - 500 gr kuzu kuşbaşı et

        - 2 yemek kaşığı zeytinyağı

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - 1.5 yemek kaşığı domates salçası

        - 1 tatlı kaşığı biber salçası

        - 1 tane küçük boy soğan

        - 2 litre su (kıvamını keyfinize göre ayarlayabilirsiniz)

        - 2 su bardağı haşlanmış nohut

        - 2 yemek kaşığı kadar limon suyu

        - 1 yemek kaşığı tereyağı

        - 1 tatlı kaşığı kuru nane

        - Tuz

        YAPILIŞI

        Çiğ köftelik bulguru ve irmiği yoğurma kabına alın. Üzerine suyu gezdirip karıştırın ve 10 dakika kadar bekletin. Arada elinizi ıslatarak sakız gibi olana kadar yoğurun. Misketten biraz küçük köfteler hazırlayıp yuvarlayın.

        Diğer taraftan kuzu etini tencereye alın ve üzerine zeytinyağını gezdirin. Etler kendi suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Üzerine pul biber ve salçaları ekleyip kavurun. Kuru soğanı soyup tencereye alın. Kavrulan malzemelerin üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyin. Etler yumuşayana kadar pişirin. Hazırladığınız köfteleri tencereye alın. Yüksek ateşte kaynamasını bekleyin. Kısık ateşte 3-4 dakika kaynatarak üzerine limon suyunu ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Tereyağını iyice ısıtıp kuru naneyi ekleyin. Yemeğin üzerine gezdirip karıştırın. Sıcak servis yapın...

        Gurme şöleni

        Ankara Cer Modern’de 13-14 Mayıs’ta Gurme Festivali düzenleniyor. Sektörde görev yapan profesyoneller, bu işe gönül veren çalışanlar, gastronomi öğrencileri ve tedarikçiler sizlere hem görsel hem de midenize hitap edecek ziyafetler yaşatacak. Bu harika şöleni kaçırmamanızı tavsiye ederim. Benim de Adıyaman’a ait Basalla yani diğer adıyla Ekşili Köfte hazırlayacağım bir canlı mutfak etkinliğim olacak. Orada vazgeçilmezim olan köfteli, bulgurlu bir yemeği hazırlayıp kitabımın hikayesini anlatacağım. Hikayeleri sever misiniz? Güzel yemeği de seversiniz. Yemeklerimin hikayesini sizlerle paylaşmayı çok isterim. O zaman hafta sonu tanışmak ve sohbet etmek için kitap standıma, Pazar günü saat 17:00-18:00 arasında canlı mutfağıma bekliyorum. Sevgiler...

        Diğer Yazılar