Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SELAMLAR herkese... Gurme Festivali’nin ardından yorgun ve mutlu bir selam vermek istiyorum. Hafta sonu festivalde bol bol kitap imzaladım. Takipçilerimle sohbet etmek ve yeni insanlarla tanışmak çok güzeldi. Aynı tarihlerde düzenlenen Kahve Festivali’ne maalesef katılamadım. Ankara’da etkinliklerin, festivallerin daha çok olmasını diliyorum.

        Bugün sizlere Uzakdoğu esintisiyle gelen ve ülkemizde de çok sevilen bir yemekten “noodle”dan bahsetmek istiyorum. Türk mutfağı ve yöresel mutfak meraklısı bendenizi takip eden okuyucularım şaşırmış olabilirler ama arada küçük değişiklikler iyidir. Sadece “en”ler sıralamasında üstlere yerleşmesin ve kültür haline dönüşmesin yeter. Bizim erişte mantığıyla benzer yapım şekli olan noodle, çok farklı sebze ve etler eklenerek çeşitlendirilebilir. Soya sosu, teriyaki sos veya tatlı ekşi sos ilavesiyle hazırlanabilir. Hani bizde pilav ve makarna kültürü var ya Uzakdoğuda da haşlanmış pirinç ve noodle kültürü yaygın.

        Özellikle gençlerin çok sevdiği noodle, yanına tavuk, et veya balıkla beraber de servis edilebilir. Biz kursta “Tatlı Ekşi Soslu Somon”la beraber servis yaptık. Sizin için hem somon tarifini hem de sebzeli noodle tarifini hazırladım. Her zaman aynı yemekleri yemekten sıkılanlara, farklı bir damak tadı sağlayabilir. Bu arada unutmadan ekleyeyim; makarnayı fazla haşlamayın. Maksimum 5 dakika yeterli olur. Soya sosu kullanırken de tuzu ayarlamak gerekiyor, aman dikkat. Lezzetli sofralar diliyorum, sevgiler...

        Porsiyon: 4 kişilik

        Hazırlama süresi: 10 dakika

        Pişme süresi: 15 dakika

        SEBZELİ NOODLE

        MALZEMELER

        - 1 paket noodle

        - 1 kahve fincanı zeytinyağı

        - 200 gr mantar

        - 1 sarı biber

        - 1 kırmızı biber

        - 1 yeşil dolmalık biber

        - 3-4 dal taze soğan

        - 1 diş sarımsak

        - 3-4 yemek kaşığı soya sosu

        TATLI EKŞİ SOSLU

        SOMON MALZEMELER

        - 4 parça somon fileto

        - 1 çay bardağı un

        - 1 çay bardağı sıvı yağ

        Sos Malzemeleri:

        - 2 yemek kaşığı sıvı yağ

        - 1 kahve fincanı ketçap

        - 1 tatlı kaşığı toz şeker

        - 1 tatlı kaşığı tuz

        - 1 kahve fincanı elma sirkesi

        - 1 kahve fincanı soya sosu

        - 1 tatlı kaşığı mısır nişastası

        - 3-4 dal taze soğan

        - 1 çay bardağı su

        YAPILIŞI

        NOODDLE’LARI üzerindeki talimatlara göre dişe gelir kıvamda haşlayın ve süzün. Taze soğanların beyaz kısımlarını ince doğrayın. Yeşil kısımlarını da doğrayarak ayrı bir tabağa alın. Biberleri jülyen şeklinde doğrayın. Mantarları ince dilimler halinde doğrayın. Wok tavayı ısıtın. Zeytinyağını tavaya alın. Taze soğanların beyaz kısımlarını tavaya alıp bir iki çevirin.Biberleri ekleyin. Biberleri 2-3 dakika kadar orta ateşte soteleyin. Mantarları tavaya alın. 2-3 dakika daha soteleyin. Sebzeler biraz yumuşadıktan sonra haşlanmış noodle ilave edin, karıştırın.

        Üzerine soya sosunu gezdirip, taze çekilmiş karabiber serpin.

        Tavada 1 dakika kadar beraber soteleyin ve üzerine ince doğranmış taze soğanları ekleyin (yeşil kısımlarını) sıcak servis yapın.

        Tatlı ekşi soslu somonun yapılışı

        SOMONLARI kağıt havluyla iyice kurulayın ve tuzlayın. Geniş bir tavayı iyice ısıtın. Sıvı yağı tavaya alın. Somonları unlayıp fazla ununu silkeleyin. Kızgın tavada arkalı önlü kızartın. Tatlı ekşi sos için tavada sıvı yağı ısıtın ve ketçabı veya domates püresini ekleyin. 1 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Nişasta hariç malzemeleri ekleyin, 1-2 dakika kaynatın. Mısır nişastasını bir kasede suyla açın ve kaynayan sosa azar azar ekleyip karıştırın. Kızarmış somonların her tarafına gelecek şekilde soslayın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Üzerine taze soğan serpin. Sıcak servis yapın.

        Diğer Yazılar